17 °C Budapest
Little girl enjoying cooling experience of sitting by a large electric fan.

Melyik a legjobb ventilátor típus? Az oszlop ventilátor, a mennyezeti ventilátor vagy a torony ventilátor?

2022. július 17. 15:00

Amikor odakint 30°C fölé emelkedik a hőmérséklet sokan már a ház falai közt sem találnak nyugalomra, hiszen a tűző napon a legtöbb épület falai úgy felforrósodnak, hogy azoknak ideje sincs kellemes kőmérsékletűre hűlni éjszakánként – ilyenkor minden háztartásban elkel egy ventilátor, de közel sem mindegy, hogy milyen!

Cikkünkben eláruljuk, milyen ventilátor típusok léteznek, melyik ventilátor fajta kinek a legjobb! Mikor jobb a mennyezeti ventilátor, mikor előnyösebb az álló ventilátor, annak is melyik fajtája hűt jobban, a klasszikus ventilátor vagy az oszlop ventilátor (más néven torony ventilátor)? Azt is eláruljuk, milyen eszközök használnak még ventilátort, miért pörög fel a ventilátor és hogy hogyan hűt a ventilátor!

Mi a ventilátor, milyen eszközökben van?

A ventilátor egy olyan áramlástani forgógépezet, amellyel hagyományosan valamilyen gázt vagy a levegőt áramoltatjuk légtisztítás, léghűtés, szellőztetés céljából. Számtalan hétköznapi használati tárgyunk alkatrészei között vannak ventilátorok, gondoljunk csak a sütőre, a hajszárítóra, a laptopunkra vagy bármilyen légmozgató, léghűtő berendezésre. Gyakori kérdés például, hogy miért megy a laptop ventilátor időnként, amikor látszólag teljesen váratlanul bekapcsol. A válasz egyszerű: a laptop a működése közben hőt termel, a ventilátor gondoskodik arról, hogy meggátolja a túlmelegedést a rendszer normál működése érdekében.

A ventilátor használata önmagában is elterjedt, hiszen nyáron, mikor beáll a hőség, mindannyiunknak szüksége van egy kis légmozgásra – hisz ugyanúgy, ahogy egy számítógép, mi is túlhevülhetünk. Otthonunk és testünk hűtésére számos háztartási gép áll rendelkezésünkre: a beépített klíma és a mobil klíma mellett jóval költséghatékonyabb és egyszerűbb megoldás egy szimpla ventilátor beszerzése. Nézzük, mit kell tudni a háztartási ventilátor kapcsán, milyen ventilátor fajták vannak!

Hogyan hűt a ventilátor?

A hagyományos ventilátor igazából nem hűt (arra a klíma és a különféle léghűtő berendezések valók), hanem erős légáramlatot generál az eszköz propellerével, amit hűvösebbnek érzünk a környezeti levegőnél, gyakorlatilag „legyez” minket, hogy jobb legyen a közérzetünk.

Mi a pásztázós mód ventilátor esetében?

A legtöbb ventilátor beállításai között – még az igazán régi ventilátoroknál is - található pásztázós mód, ami annyit tesz, hogy a ventilátor a fix pozíciója helyett oda-vissza forog a tengelye körül, hogy egy irány helyett minél nagyobb területen kavarja a levegőt.

Milyen ventilátor típusok vannak, melyik a legjobb?

Nézzük, milyen ventilátor fajták vannak, melyik típus kinek a legideálisabb!

1. Mennyezeti ventilátor

A mennyezeti ventilátor beépítése akkor a legideálisabb, ha fentről jövő szellőre vágyunk, ami minél nagyobb területen mozgatja a levegőt – a mennyezeti ventilátor képes akár az egész szobát hűteni a légáramlatokkal. Gyakran eleve olyan mennyezeti ventilátor kerül beépítésre, ami nem csak ventilátor, hanem mennyezeti lámpa is, hogy a gépezet ne foglaljon sok helyet, minél helytakarékosabb, praktikusabb legyen.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • Mennyezeti ventilátor ár: ~20.000 Ft-tól indul

2. Álló ventilátorok

Az álló ventilátorok használata a leggyakoribb mind a mai napig, a kategóriába tartozik a hagyományos álló ventilátor (a talapzaton és a rúdon egy nagy, ráccsal védett hűtőpropeller forog), illetve nagyon népszerű az oszlop ventilátor, más néven torony ventilátor is – utóbbiak esetében annyi a különbség, hogy a hűs levegő nem egy nagy propellertől, hanem több kicsitől, oszlop/torony formába rendezett gépezetből származik. Ezek a ventilátor fajták is képesek egy egész szoba levegőjét mozgatni, akár pásztázni, kiváló választás otthonra.

  • Álló ventilátor ár: ~8.000 Ft-tól
  • Oszlop ventilátor ár / torony ventilátor ár: ~20.000 Ft-tól

3. Asztali ventilátor

Az asztali ventilátor az álló ventilátor kisebb verziója, kifejezetten azoknak ajánlott, akiknél nincs hely az álló ventilátor tárolására, de ideális az irodai munkavégzés könnyítésére is.

Asztali ventilátor ár: ~5.000 Ft-tól

4. Okosventilátor

Évről évre népszerűbbek az ún. okosventilátorok, amelyeknek a célja ugyanúgy a levegő mozgatása, mint a fenti esetekben, azzal a különbséggel, hogy sokkal több funkcióval, extrával vannak ellátva – tipikus példa erre a Xiaomi Mi ventilátor. Ezekhez az ventilátor típusokhoz gyakran távvezérléses készülék is tartozik, sőt, vannak, amelyek csatlakoznak a wifihez, mobiltelefonon keresztül irányíthatóak, különféle hűtési módokkal rendelkeznek.

  • Okosventilátor ár: ~30.000 Ft-tól

5. Miniventilátor

Mindezek mellett kaphatóak még igazán kisméretű ventilátorok is, amelyek csak közvetlen közelről használnak, többnyire egy fő közvetlen hűtésére. Ezeket íróasztalnál való munkavégzéshez, éjjeliszekrényekre és gyerekeknek ajánljuk.

  • Miniventilátor ár: ~2.000 Ft-tól

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?