Little girl enjoying cooling experience of sitting by a large electric fan.

Melyik a legjobb ventilátor típus? Az oszlop ventilátor, a mennyezeti ventilátor vagy a torony ventilátor?

2022. július 17. 15:00

Amikor odakint 30°C fölé emelkedik a hőmérséklet sokan már a ház falai közt sem találnak nyugalomra, hiszen a tűző napon a legtöbb épület falai úgy felforrósodnak, hogy azoknak ideje sincs kellemes kőmérsékletűre hűlni éjszakánként – ilyenkor minden háztartásban elkel egy ventilátor, de közel sem mindegy, hogy milyen!

Cikkünkben eláruljuk, milyen ventilátor típusok léteznek, melyik ventilátor fajta kinek a legjobb! Mikor jobb a mennyezeti ventilátor, mikor előnyösebb az álló ventilátor, annak is melyik fajtája hűt jobban, a klasszikus ventilátor vagy az oszlop ventilátor (más néven torony ventilátor)? Azt is eláruljuk, milyen eszközök használnak még ventilátort, miért pörög fel a ventilátor és hogy hogyan hűt a ventilátor!

Mi a ventilátor, milyen eszközökben van?

A ventilátor egy olyan áramlástani forgógépezet, amellyel hagyományosan valamilyen gázt vagy a levegőt áramoltatjuk légtisztítás, léghűtés, szellőztetés céljából. Számtalan hétköznapi használati tárgyunk alkatrészei között vannak ventilátorok, gondoljunk csak a sütőre, a hajszárítóra, a laptopunkra vagy bármilyen légmozgató, léghűtő berendezésre. Gyakori kérdés például, hogy miért megy a laptop ventilátor időnként, amikor látszólag teljesen váratlanul bekapcsol. A válasz egyszerű: a laptop a működése közben hőt termel, a ventilátor gondoskodik arról, hogy meggátolja a túlmelegedést a rendszer normál működése érdekében.

A ventilátor használata önmagában is elterjedt, hiszen nyáron, mikor beáll a hőség, mindannyiunknak szüksége van egy kis légmozgásra – hisz ugyanúgy, ahogy egy számítógép, mi is túlhevülhetünk. Otthonunk és testünk hűtésére számos háztartási gép áll rendelkezésünkre: a beépített klíma és a mobil klíma mellett jóval költséghatékonyabb és egyszerűbb megoldás egy szimpla ventilátor beszerzése. Nézzük, mit kell tudni a háztartási ventilátor kapcsán, milyen ventilátor fajták vannak!

Hogyan hűt a ventilátor?

A hagyományos ventilátor igazából nem hűt (arra a klíma és a különféle léghűtő berendezések valók), hanem erős légáramlatot generál az eszköz propellerével, amit hűvösebbnek érzünk a környezeti levegőnél, gyakorlatilag „legyez” minket, hogy jobb legyen a közérzetünk.

Mi a pásztázós mód ventilátor esetében?

A legtöbb ventilátor beállításai között – még az igazán régi ventilátoroknál is - található pásztázós mód, ami annyit tesz, hogy a ventilátor a fix pozíciója helyett oda-vissza forog a tengelye körül, hogy egy irány helyett minél nagyobb területen kavarja a levegőt.

Milyen ventilátor típusok vannak, melyik a legjobb?

Nézzük, milyen ventilátor fajták vannak, melyik típus kinek a legideálisabb!

1. Mennyezeti ventilátor

A mennyezeti ventilátor beépítése akkor a legideálisabb, ha fentről jövő szellőre vágyunk, ami minél nagyobb területen mozgatja a levegőt – a mennyezeti ventilátor képes akár az egész szobát hűteni a légáramlatokkal. Gyakran eleve olyan mennyezeti ventilátor kerül beépítésre, ami nem csak ventilátor, hanem mennyezeti lámpa is, hogy a gépezet ne foglaljon sok helyet, minél helytakarékosabb, praktikusabb legyen.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Mennyezeti ventilátor ár: ~20.000 Ft-tól indul

2. Álló ventilátorok

Az álló ventilátorok használata a leggyakoribb mind a mai napig, a kategóriába tartozik a hagyományos álló ventilátor (a talapzaton és a rúdon egy nagy, ráccsal védett hűtőpropeller forog), illetve nagyon népszerű az oszlop ventilátor, más néven torony ventilátor is – utóbbiak esetében annyi a különbség, hogy a hűs levegő nem egy nagy propellertől, hanem több kicsitől, oszlop/torony formába rendezett gépezetből származik. Ezek a ventilátor fajták is képesek egy egész szoba levegőjét mozgatni, akár pásztázni, kiváló választás otthonra.

  • Álló ventilátor ár: ~8.000 Ft-tól
  • Oszlop ventilátor ár / torony ventilátor ár: ~20.000 Ft-tól

3. Asztali ventilátor

Az asztali ventilátor az álló ventilátor kisebb verziója, kifejezetten azoknak ajánlott, akiknél nincs hely az álló ventilátor tárolására, de ideális az irodai munkavégzés könnyítésére is.

Asztali ventilátor ár: ~5.000 Ft-tól

4. Okosventilátor

Évről évre népszerűbbek az ún. okosventilátorok, amelyeknek a célja ugyanúgy a levegő mozgatása, mint a fenti esetekben, azzal a különbséggel, hogy sokkal több funkcióval, extrával vannak ellátva – tipikus példa erre a Xiaomi Mi ventilátor. Ezekhez az ventilátor típusokhoz gyakran távvezérléses készülék is tartozik, sőt, vannak, amelyek csatlakoznak a wifihez, mobiltelefonon keresztül irányíthatóak, különféle hűtési módokkal rendelkeznek.

  • Okosventilátor ár: ~30.000 Ft-tól

5. Miniventilátor

Mindezek mellett kaphatóak még igazán kisméretű ventilátorok is, amelyek csak közvetlen közelről használnak, többnyire egy fő közvetlen hűtésére. Ezeket íróasztalnál való munkavégzéshez, éjjeliszekrényekre és gyerekeknek ajánljuk.

  • Miniventilátor ár: ~2.000 Ft-tól

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem