14 °C Budapest
Europe, Hungary, Aerial View, Aircraft Point of View, City

Azért ez kemény: rengetegen ennyiért vásárolnak lakást Budapesten, ennyi négyzetméter jár érte

2022. április 29. 15:32

A bizonytalanabb gazdasági helyzetben tovább erősödhet az ingatlanbefektetések szerepe; a magyarországi ingatlanpiacon az első negyedéves tranzakciós adatok alapján újra erőre kaptak a befektetési céllal vásárlók, akik minden hónapban a vevők több mint 40 százalékát tették ki - közölte a Duna House.

A fővárosi ingatlanbefektetők átlagosan 50 millió forintnál drágább, jellemzően 50-60 négyzetméter közötti lakásokat vásároltak. A közlemény szerint az elmúlt 3 év budapesti adatai alapján az ingatlanpiac legutóbbi csúcsidőszakában, 2019-ben voltak a legnagyobb súllyal jelen a piacon a befektetési céllal vásárlók.

Az arányuk 2020-ban 10 százalékponttal, 30 százalékra esett vissza a koronavírus okozta változások miatt. Ebben az időszakban a külföldi befektetők is jóval elmaradtak a sokéves átlagtól. A 2021-es ingatlanpiaci visszarendeződés elsődlegesen az otthonteremtési lakásvásárlásokat hajtotta, így a fővárosi befektetők aránya csak tavaly év vége óta indult növekedésnek. Idén januárban arányuk elérte a 2019 januári 54 százalékos csúcsot.

Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője a közleményben elmondta: a mostani gazdasági helyzetben sokan keresik a biztosabb eszközök nyújtotta lehetőségeket. A belvárosi kerületek újra a legkedveltebb befektetői célpontokká váltak: az 5., 6. és 7. kerületet együttesen a fővárosi érdeklődők közel fele jelölte meg vásárlása lehetséges területeként - tette hozzá.

Közölték: a vidéki ingatlanpiaci befektetők súlya nem jelentős, átlagosan 20-30 százalék közötti, de a koronavírusos időszakban is stabil maradt. Jelenlétük 2021-ben folyamatos növekedés mellett többször átlépte a 30 százalékos arányt, és ez a szint stabilizálódott az idei első negyedévben. A vidéki befektetők számára kisebb a piacra lépési küszöb, átlagosan 26-30 millió forint között vásárolnak ingatlanokat, ezért a pénzért a fővárosinál nagyobb alapterületű, 60-70 négyzetméteres ingatlanokba fektethetnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem