27 °C Budapest
Fillérekért adja a használt bútorokat az FKF: bárki vehet szekrényt 7 ezerért, konyhabútort 10-ért

Fillérekért adja a használt bútorokat az FKF: bárki vehet szekrényt 7 ezerért, konyhabútort 10-ért

2022. április 25. 11:03

Elképesztő mértékben drágultak a bútorok Magyarországon, így nem csoda, hogy egyre többen kacsintgatnak a használtpiac felé. Azt ugyanakkor kevesen tudják, hogy az FKF két fővárosi üzletében egy jelképes tárolási díj ellenében vásárolhatunk használt holmikat, köztük nagy bútorokat is - ezek 7 ezer és 10 ezer forint között mozognak, egy kanapé pedig 5 ezer forintért vihető. A Szemléletformáló és Újrahasználati Központokba a budapesti lakosok olyan tárgyakat adhatnak le, amelyeket már nem használnak, de a funkciójukat ellátják, így azok másnak még jól jöhetnek.

Elképesztően elszálltak a bútorárak Magyarországon: az IKEA például már januárban megerősítette a Pénzcentrumnak, hogy áremelést hajtanak végre a nyersanyagok árának emelkedése, illetve az ellátási nehézségek miatt.

Bár azt mondták, "néhány százalékponttól az alacsony kétszámjegyű százalékig terjed" majd a drágulás, későbbi elemzésünkben - amelyben összevetettük a friss árakat a korábbi katalógusokkal - találtunk olyan bútorokat, amelyek ma 60-40 százalékkal drágábbak, mint a három évvel ezelőtti katalógusban jelzett áruk volt - sőt, van, aminek az ára duplázódott.

De nem csak a sokak által kedvelt svéd üzletláncnál szálltak el az árak, a KSH adatai szerint országos jelenség a bútordrágulás. A statisztikai hivatal követi péládul a telekárpitozott, ággyá alakítható ülőgarnitúra árváltozásait. Egy ilyen bútordarab januárban átlagosan 252 940 forintba került, míg két évvel korábban még csak 213 400 forintot kellett érte fizetni átlagosan. A statisztikai hivatal külön vizsgálja a konyhaszekrény alsórészeket, illetve a nyitható konyhaasztalokat is: a vizsgált időszakban az asztalok 38,8 százalékot drágultak, a konyhaszekrény pedig 23,8 százalékkal került többe januárban, mint két évvel korábban.

Kevesen tudnak erről az olcsó bútorboltról

Látható tehát, hogy a bútorok jóval az infláción felül drágultak Magyarországon, így egyre többen kacsintgatnak a használtpiac felé. Kevesen tudják azonban, hogy 2016 nyara óta az FKF is üzemeltet olyan boltokat, ahol nem csak bútorokat, hanem más, használt, de jó állapotú dolgokat lehet vásárolni.

Mint kérdésünkre a fővárosi vállalat elárulta, jelenleg két Szemléletformáló és Újrahasználati Központot üzemeltetnek Budapesten:

 • Az egyik a XV. kerületben a Károlyi Sándor utca 166. szám alatt,
 • a másik a XVIII. kerületben a Besence utca 1/A szám alatt található.

A vállalat fotókat is küldött az egyik ilyen üzletről:

A létesítményekbe a budapesti lakosok adhatják le (fényképes személyazonosító igazolvány és lakcímkártya bemutatása mellett) a már feleslegessé vált, de eredeti funkciójukat betöltő, így más számára még használható dolgaikat. Ezzel egyébként nem csak csökkenthetjük az általunk megtermelt hulladék mennyiségét, de adott esetben a drága lomtalanítást is megspórolhatjuk. A leadható tágyak listája a teljesség igénye nélkül:

 • könyvek,
 • tányérok,
 • poharak,
 • játékok,
 • sportszerek,
 • CD és hanglemezek,
 • bútorok, stb.

A cég kiemelte ugyanakkor, hogy hálózati feszültséggel működő eszközöket érintésvédelmi okok miatt nem vesznek át!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kérdésünkre elárulták, hogy a leadott tárgyak között jellemzőek a könyvek a gyermekjátékok, babafelszerelési cikkek, sportszerek, konyhacikkek, bútorok és egyéb lakásfelszerelési cikkek. A legkeresettebbek a sportszerek, kisbútorok, baba- és gyermekfelszerelési cikkek. 

Akinek pedig szüksége lenne valamilyen tárgyra, az egy jelképes tárolási díjért megvásárolhatja azt a vállalattól. Ez a kiszemelt holmi méretétől függ, az FKF honlapja szerint a jelenleg érvényes tarifák a következők:

 • 100 Ft: pl. könyv, CD, DVD, apró konyhacikk, kisebb plüss játékok
 • 300 Ft: pl. egyéb gyerekjáték, közepes táska, dekoráció, társasjáték, kisebb váza
 • 500 Ft: pl. táska, kisebb sportszer
 • 1000 Ft: pl. szék, kisbútor, éjjeliszekrény
 • 3000 Ft: pl. asztal, szekrény, egyes kanapék, fotelek, ágyak
 • 5000 Ft: pl. egyszemélyes ágy, kanapé
 • 7000 Ft: pl. használati lakberendezés (egyes ágyak, szekrények)
 • 10000 Ft: pl. komplett ülőgarnitúra, konyha bútorsor, nappali bútorsor, franciaágy

Mint a cég kérdésünkre közölte: a megnyitás óta a központokban több mint 260 ezer tárgy került új gazdához.

A bevételek eltörpülnek a működtetés költségei mellett. A beruházás alapvetően környezetvédelmet célzó, hulladékcsökkentésre, hulladékmegelőzésre fókuszáló létesítményként került megvalósításra

- tették hozzá. Azt is fontos megjegyezni, hogy ezekben a létesítmínyekben lomtalanításkor kidobott tárgyakat nem árulnak, kizárólag olyanokat, amelyeket a lakosok adtak le a központokban! Ugyanis, mint közölték, a lomtalanítások alkalmával kihelyezett nagy darabos hulladékot munkatársaik nem válogatják, nem mérlegelik használhatóságukat. A járművekbe helyezett tárgyakat, bútorokat a munkagép hidraulikája először aprítja, majd a tömörítős rendszerű felépítménybe kerülnek - tetté hozzá.

Címlapkép: BKM Fotó

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 19. péntek
Emília
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem