1 °C Budapest
Worker pruning a branch of a pine tree with a chainsaw.

Drága tavasz vár a családi ház tulajokra: rendesen fizethetnek, ha ilyen fa áll a kertjükben

2022. április 15. 13:01

Ritkán ússza meg az ember 20 ezer forint alatt, ha ki akar vágatni egy kisebb méretű fát a kertjéből. Sőt, ennek az összegnek a többszörösébe is kerülhet, hogy a fa nagy, és nem a legkönnyebben megközelíthető. A költségeket ugyanis a szakemberek szerint alapvetően a fa mérete és a lombkorona alatti terület milyensége adja. Megrendelői oldalról is résen kell azonban lenni, sokan ugyanis feketén vágnak fát, miközben a hivatásos, lakott területen történő fakitermeléshez többféle engedély is szükséges. És akkor a szigorú fakivágási szabályozásról még nem is beszéltünk. Mivel itt a kerti szezon, mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat az otthoni fakivágásról.

Nyakunkon a tavasz, ami a kerti munkák éves megkezdése mellett sok esetben a nem kívánatos fák kivágásának az időszakát is jelenti. Szakértők szerint persze ez akár utolsó gondolatként is felmerülhetne a tulajdonosok fejében (és van is, akinél tényleg így van), de azért nagy általánosságban inkább az történik, hogy rég elhanyagolt, veszélyesnek ítélt fáktól szabadulnának az emberek. Ezt a vágyat pedig legtöbbször a félelem vagy egyszerűen csak a bosszúság hajtja.

A probléma csak az, hogy manapság elég sok helyen, főleg Budapesten és környékén, nem vágathat ki az ember csak úgy fát. Még akkor sem, ha az a saját kertjében áll. Ennek ellenére sokszor alakulnak ki szomszéd-viták is a fák terebélyes lomkoronája miatt, ami bőven ellátja a fakivágással foglalkozó szakembereket a tavaszi, őszi főszezonban. Mindezek apropóján most annak jártunk utána a Pénzcentrumon, hogy milyen árakkal kell szembenéznie valakinek, ha szeretné kivágatni nem kívánatos fáját.

Fakivágás lakott területen

Bár Magyarországon rengetegen végeznek valamilyen módon fakivágást lakott területen belül, legálisan azonban csak az tehetné meg, aki rendelkezik fakitermelői bizonyítvánnyal, és a fakitermelésben eltöltött munkaidővel. Sőt, mindezek után még szereznie kell lakott területi fakitermelői engedélyt, valamint az ipari alpinista végzettséget. Az igazi szakemberek éppen ezért felhívják a lakosság figyelmét,

ezek nélkül a bizonyítványok nélkül senkit se fogadjunk fel fát kivágni a kertünkből, telkünkről, mert annak komoly baj lehet a vége.

Fakivágási engedély

Másodsorban fontos azt is hangsúlyozni, attól még, hogy valakinek a saját portáján áll egy nem kívánatos fa, koránt sem biztos, hogy azt csak úgy kivágattathatja. Mégpedig azért nem, mert az önkormányzatoknak jogukban áll a növények védelmében még a tulajdonjogot is korlátozó rendeletet hozniuk. Erre pedig a környezetvédelmi törvény jogosítja fel őket.

Subject: A tree surgeon arborist expert working on removing a tree branch with chain saw and heavy equipment.
Fakivágás árak: szakértők szerint a fa nagyságától, illetve a lombkorona alatti terület minőségétől függően általában 20 ezer és 200 ezer között van egy fa kifágás. A szórás nagy, a szakemberek árajánlata mindig egyedi.

A gyakorlatban tehát elképzelhető, hogy a kertünkben álló fa kivágásához szükséges lesz az önkormányzat engedélye, sőt az is elképzelhető, hogy a kivágásért cserébe valamilyen jóvátételt kell fizetnie annak, aki vágatni akar. Ez lehet például a fa pótlására irányuló kötelezettség törzsátmérő alapján, de akár pénzbeli megváltás is. Ha viszont engedély nélkül vágat valaki, és lebukik, akkor ezek mellé a tételek mellé (amit utólag behajthatnak rajta) számíthat környezetvédelmi bírságra is.

Fakivágás árak

Budapesten és környékén, internetes keresés után azt tapasztaltuk, hogy nagyjából egységesek az árak, plusz-mínusz 5-10 ezrek persze előfordulhatnak. A helyszíni szemrevételezés, úgynevezett kiszállás sok vállalkozónál ingyenes, de van olyan szakember is, aki ezért már elkér 5 000 forintot, amit azután levon az árból, ha kap megrendelést.

Ha a 2021-es árakhoz viszonyítunk, akkor nem látunk egetverő drágulást. A kisméretű fákat 6-20 ezer forint közé saccolják általában a szakemberek, a közepes és nagyméretű fák 20-25 ezer forinttól tartanak kb. 100 ezerig, és persze innentől kezdve a határ a csillagos ég. Egy-egy gigászi méretű, veszélyes fa csapatos kivágás akár milliós költség is lehet, de ez természetesen igen ritka.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Támpontként azt mondhatjuk, hogy egy minden papírral, szükséges képesítéssel rendelkező szakemberek kis fákat (6-8 méter magas, 15-20 centi törzsátmérő) általában 20 ezer forint környékén vagy az alatt vágnak, innen fölfelé 20-25 méterig, 60-70 centis átmérőkkel 80 ezer forint körüli költségre lehet számítani, efölött pedig már bőven jöhetnek az akár több százezres tételek is. A Pénzcentrumnak korábban nyilatkozó szakember azt mondta lapunknak, "ritkán vág ki fát 20 ezer forint alatt, de 200 ezer forint fölött is".

Min múlik az ár?

A megrendelőknek fontos tudniuk, hogy lakott területen belül alapvetően kétféle módszerrel dolgoznak a szakemberek, az egyik az úgynevezett kötéltechnika, a másid pedig az emelő autóról történő fakivágás. Törzsből ellenben nagyon ritkán döntenek a favágók.

Az időtényező is fontos a szakmában, a dömping jellemzően tavasszal és ősszel van, ilyenkor azon sem kell meglepődni, hogy a favágókra akár heteket vagy egy hónapot is várni kell. Az viszont biztos, hogy pontos árat a szakemberek csak helyszíni szemle alapján fognak mondani. Azt azonban fontos tudni, hogy a fakivágás árát alapvetően két tényező befolyásolja, az egyik a fa mérete, a másik pedig a fa lombkoronája alatti terület minősége.

Ezek alapján, azaz a nehezítő körülmények függvényében egy fa kivágásának az ára duplázódhat és feleződhet is.

Fakivágás elkerülése

Akinek lakott területen belül, jellemzően a kertjében fája van, annak azzal bizony rendesen foglalkoznia kellene – vélekednek a szakemberek. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 3-5 évente érdemes lenne azokat szakemberekkel megnézetni, karbantartani. Ezzel elkerülhető lenne a fák kivágása, a fa ugyanis érték. Ennek ellenére a legtöbben pusztán félelemből vágatják ki régi fájuk, ami persze nem 1-2 év alatt nőtt meg óriási méretűre. Ezért ha egy óriási, öreg fával valakinek hirtelen gondja akad, az biztosan nem felelősen járt el a fáját illetően. Ezekből az esetekben, a veszélytől tartva születhetnek gyakorlatilag fa félbevágások, úgynevezett csonkolások, amik katasztrofális hatással vannak a fákra.

Fakivágási engedély: sok önkormányzat egyedileg szabályozza, hogy milyen körülmények között vágathat ki egy magyar állampolgár fát a saját birtokáról. Az azonban nem egyedi mérlegelés kérdés, hogy lakott területen belül csak nagyon komoly szakmai múlttal, tudással, papírral rendelkező szakember vághat ki fát.
Fakivágási engedély: sok önkormányzat egyedileg szabályozza, hogy milyen körülmények között vágathat ki egy magyar állampolgár fát a saját birtokáról. Az azonban nem egyedi mérlegelés kérdés, hogy lakott területen belül csak nagyon komoly szakmai múlttal, tudással, papírral rendelkező szakember vághat ki fát.

Az ökölszabály tehát az, hogy minden milyen fát ültet az ember vagy milyen fát örököl, vásárol meg, mindig szánjon időt a karbantartására, vizsgáltassa be szakemberrel, vegye elejét annak, hogy idővel csak súlyos áldozatok, akár forint százezrek árán kelljen kivágatni a nem kívánatos növényt. Magyarországon működnek hivatásos faápolók és favizsgálók is, akik rendkívül drága műszerekkel és kellő szakértelemmel ki tudják deríteni, hogy pontosan mire van szükséges egy-egy fának. Ezzel a lehetőséggel érdemes élnie annak, aki még kellően hosszú ideig, egészségben akarja tudni a fáját.

A favizsgálatok egyébként 12- 15 ezer forintról indulnak, a műszeres, úgynevezett Fakopp vizsgálatok 30-40 ezer forintnál kezdődnek, a gyökérstabilitási vizsgálatok 40-60 ezer forint között mozognak, de ez helytől, fától és a vizsgálat típusától is függ, és persze attól is, ki csinálja. Bárhogy is, a fák elhanyagolása helyett érdemes ezeken a lehetőségeken is elgondolkozni, már csak azért is, mert egy veszélyes fa a portán senkinek sem öröm.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm