Exterior view of modern apartment building offering luxury rental units in Silicon Valley; Sunnyvale, San Francisco bay area, California

Hiába lassult a fővárosi drágulás: még mindig csúcsra jár az ingatlanpiac

MTI
2022. március 2. 18:02

Lassult a fővárosi drágulás üteme, de még tavaly is emelkedő árspirál jellemezte az ingatlanpiacot. Az Otthon Centrum kimutatása szerint Budapesten a használt téglalakások átlagos négyzetméterára 784 ezer forint volt az előző évben, de a kerületek között jelentős eltérés mutatkozott.

Az Otthon Centrum közreműködésével a fővárosban tavaly értékesített ingatlanok átlagos négyzetméterára minden lakástípus esetében emelkedett – ismertette a cég tanulmányát Soóki-Tóth Gábor. Az elemzési vezető elmondta, tavaly a téglalakások 6,4 százalékkal, a panelek 9,5 százalékkal, a használt házak pedig 13,3 százalékkal lettek drágábbak 2020-hoz képest. Ugyanakkor a lakások esetében csökkent az áremelkedés százalékos üteme, és a koronavírus-járvány előtti kétszámjegyű áremelkedés már a múlté, ilyen csak néhány kerületben, illetve a korábban mérsékelt növekedést mutató házak esetében volt tapasztalható.

A téglalakások esetében a legnagyobb, 18 százalékos áremelkedést a XII. és a XVII. kerületben mérte az ingatlaniroda, amelyet a XI. kerület 15,7 százalékos árnövekedéssel követett. A fővárosi kerületek zömében ennél kisebb volt az áremelkedés tempója, 2020-hoz képest tavaly jellemzően 3-10 százalék között nőttek az árak. Néhány kerületben azonban (VI., VII., IX., XV., XVI.) nem változtak a fajlagos lakásárak.

A használt téglalakások átlagos négyzetméterára 784 ezer forint volt 2021-ben. A legdrágább továbbra is az V. kerület, az átlagár négyzetméterenként kicsivel meghaladta az egymillió forintot, de a kerület előnye jelentősen csökkent: elsősorban a budai térség zárkózott fel, a XII. kerületben 963 ezer, míg az I. és II. kerületben 925 ezer forintos négyzetméterár volt a középérték tavaly. A pesti oldalról a XIII. kerület közelítette meg leginkább ezt az árszintet 931 ezer forinttal.
Buda többi kerületében 800-900 ezer (III. és XI. kerület), a belváros többi kerületében pedig 600-800 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár. A külső pesti kerületekben jellemzően 500-700 ezer forint között alakult ez az érték. Ettől jelentősen csak a XXIII. kerület tért el lefelé 435 ezer forintos középértékkel, míg a legdrágábbnak Zugló bizonyult 708 ezer forinttal. Ugyancsak drágábbak lettek a panelek, ebben a szegmensben 9,5 százalékos növekedés után 572 ezer forint volt az átlagár négyzetméterenként. Az árváltozás a legtöbb kerületben 10 százalék körül alakult, az átlagot a budai kerületek (III., XI., XXII.) húzták felfelé a maguk 15 százalék körüli emelkedésével, míg a pesti oldalon Csepel bírt hasonló mutatóval. A trend eredményeképpen már nem a XXI. kerületben lehet a legolcsóbban panellakáshoz jutni. A középértéktől lefelé három körzet tért el, a VIII., X. és XVI. kerület, ahol az áremelkedés mértéke 5 százalék alatt maradt 2021-ben.
A legdrágábban a XI. kerületben lehetett panelt venni, átlagosan 718 ezer forintba került egy négyzetméter, amelyet Angyalföld követett 654 ezer forinttal. Kicsivel maradt el ettől az értéktől a III. kerület 637 ezer forintos középértékével. A többi városrészben 500-600 ezer forint között alakultak a négyzetméterárak. A legolcsóbban a Dél-pesti kerületekben lehetett panellakáshoz jutni az elmúlt esztendőben.

Minden kerületben változnak az árak

Az elmúlt évben a használt házak esetében volt a legnagyobb áremelkedés (13,3%), de a jelentős drágulás ellenére is kedvezőbb áron juthatnak családi házhoz a vásárlók, ugyanis átlagosan 540 ezer forint egy használt ház négyzetmétere. Mindazonáltal az Otthon Centrum elemzési vezetője megjegyezte, hogy az egy négyzetméterre vetített kedvezőbb ár annyiban megtévesztő, hogy a vételárat tekintve továbbra is ez a legdrágább használt lakástípus, hiszen a házak átlagos alapterülete jóval nagyobb, mint a lakásoké.
Ugyanakkor a kerületek között ennél az ingatlantípusnál nyílt ketté a leglátványosabban az olló, elsősorban az elhelyezkedés és a házak egyedisége, a beépített műszaki tartalom, illetve a kivitelezés minősége miatt. Kerületi szinten az előző évi árak 90-144 százalék között alakultak 2021-ben. Csak a XVIII. és a XXIII. kerületben mértek 5-10 százalékos visszaesést, míg a II. és XXI. kerületben drágulás mértéke megközelítette a 45 százalékot.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A legdrágábbnak a II. kerület bizonyult átlagosan 856 ezer forinttal, míg a XX. és XXIII. kerület itt is lemaradt átlagosan 350 ezer forintos négyzetméterárával.
A többi budai kerületben 600-800 ezer forintos fajlagos áron keltek el a használt házak. Észak-Pesten átlag körüli vagy afeletti fajlagos áron cseréltek tulajdonost a házak, míg Dél-Pesten az említett kerületeken kívül 450-550 ezer forint közötti árszint volt mérvadó a tavalyi évben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem