31 °C Budapest
village homes along a friendly green street with lush front yards and well kept lawns, little gardens, rose bushes and new red clay roofs. home ownership concept. European village.

Horror az agglomerációban: az elképesztő drágulás ellenére is tömegek költöznek ezekre a településekre

2022. február 2. 19:05

A fővárosi agglomeráció lélekszáma 84 ezer fővel gyarapodott, a térség kedveltsége pedig az árak drasztikus emelkedéséhez vezetett, az ingatlanok értéke helyenként 20-40 százalékkal nőtt tavaly az egyik ingatlanközvetítő hálózat értékesítési statisztikái szerint.

Az elmúlt évben a 187 Pest megyei település közül 154-ben, vagyis a települések 82,4 százalékában volt pozitív a vándorlási mérleg, ami azt jelenti, hogy többen költöztek az adott településre, mint ahányan távoztak onnan. Az utóbbi három évben összesen 285 ezer fő választotta élete új színterének Pest megyét, amiből ha levonjuk az elvándorló népesség létszámát, akkor kiderül, hogy 48 ezer fős gyarapodást könyvelhet el a megye népessége 2018-2020 között.

Mindez komoly terhet ró a helyi infrastruktúrákra, mert ugyan folyamatos az elővárosi vasútfejlesztés és az elkerülő utak építése, de a fejlesztések időigényesek, ráadásul behatároltak, ami akaratlanul is az egyéni közlekedés felé tereli az utasokat. Mindezek ellenére töretlen az agglomeráció népszerűsége, szögezte le Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. Mint mondta, már a pandémia előtt is érezhető volt az agglomeráció kedveltsége, amire a vírust követő általános lezárás csak ráerősített.

Ez az árak jelentős emelkedéséhez vezetett, a keresletnövekedés sok településen akár 20-40 százalékos áremelkedést generált

– összegezte a szakember az  elemzést. Különösen az eddig kedvezőbb árfekvésű térségekben volt jelentős a változás, például a Vecsési járás településein 38 százalékkal, a Szigetszentmiklósi járásban 28 százalékkal, a Monori járás településein pedig 27 százalékkal emelkedtek a használt házak négyzetméterárai. Mindez a nyaraló és telekpiacra is hatással volt, ebben a szegmensben az előző évekhez képest tavaly esetenként akár 50 százalékos áremelkedéssel is találkozott az ingatlanközvetítő hálózat szakértői csapata.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Otthon Centrum ár statisztikájában egyértelműen az északnyugati szektor tarolt, ahol a vásárlók a legmagasabb fajlagos árakkal találkozhattak 2021-ben. Pilisjászfalu, Budajenő kicsivel 700 ezer forint felett, Üröm kicsivel ez alatti négyzetméterárral végzett az első három legdrágább Pest megyei település sorában. A további sorrend Szentendre, Solymár, Szigetmonostor, Halásztelek, Dunakeszi, Mogyoród, Kistarcsa. Az említett településeken jellemzően 500-600 ezer forint közötti négyzetméteráron keltek el a használt házak az elmúlt évben.

Általánosságban elmondható, hogy északnyugatról délkelet felé haladva csökken az átlagos négyzetméterár. A fővárostól távoli, többségében Ceglédi, Nagykőrösi, illetve Nagykátai járásokban található településeken 100-200 ezer forint közötti átlagos négyzetméterár volt jellemző tavaly. Jászkarajenő átlag 103 ezer, Tápiógyörgye 109 ezer, Tápiószőlős 134 ezer forintos fajlagos árral a top három legolcsóbb település volt 2021-ben az Otthon Centrum Pest megyei kínálatában a használt házak sorában. A további sorrend, Törtel, Pánd, Abony, Újszilvás, Farmos, Csemő, Tápiószele.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?