18 °C Budapest
Solar panels feed utility lines at a location in the San Francisco Bay Area.

Nagy változás a magyar zöldenergia kapcsán: ezt minden megújulósnak tudnia kell

2022. január 23. 21:02

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) javaslatai alapján több jogszabály is módosult az év elején a származási garanciákkal és az úgynevezett energiamix-közzététellel kapcsolatosan. Az uniós jogszabályi előírások hazai implementációjának egyik célja, hogy a magyar származási garanciák a nemzetközi piacon is elérhetők legyenek.

Az erőművek által megtermelt villamos energia közcélú hálózatokon keresztül jut el a fogyasztókhoz. A hálózatok egyaránt továbbítanak hagyományos és megújuló technológiákkal előállított villamos energiát. Azon fogyasztók számára, akik kifejezetten megújuló energiaforrásból vagy nagy hatásfokú kapcsolt energiatermelésből származó villamos energiát kívánnak felhasználni, a termelők származási garancia segítségével igazolják a szolgáltatott villamos energia megújuló eredetét.

Az Európai Unió „Tiszta Energia” csomagjában a származási garanciák és az úgynevezett energiamix-közzététel kapcsán a 2018/2001 EU irányelv és a 2019/944 EU irányelv tartalmaz előírásokat. Az uniós jogszabályi előírások hazai implementációjának keretében, 2021. július 1-től a villamos energiáról szóló törvény, 2022. január 1-től pedig a megújuló energiaforrásból és a nagy hatásfokú kapcsolt energiatermelésből nyert villamos energia származásának igazolásáról szóló Kormány rendelet, valamint a villamosenergia-rendszer irányításával, működésével és használatával összefüggő egyes adatszolgáltatásokról szóló 6/2008. KHEM rendelet módosult.

A MEKH szakemberei összegyűjtötték a származási garanciákkal kapcsolatos kérelmekre, tranzakciókra vonatkozó legfontosabb gyakorlati változásokat, amelyek ITT olvashatók. A jogszabályi módosítások célja az uniós jog implementációján túl az, hogy a származási garanciákra és az energiamix-közzétételre vonatkozó hazai szabályozás megfeleljen a legjobb európai gyakorlatoknak is, és a MEKH csatlakozhasson a „European Energy Certificate System” (EECS) rendszerhez, ezáltal pedig a hazai származási garanciák kikerülhessenek az európai piacra.

A MEKH 2014. január 1-je óta biztosítja a származási garanciák használatát és üzemelteti a szükséges elektronikus számlarendszert. A MEKH az elmúlt 8 évben 5.695.811 darab származási garanciát jegyzett be a számlatulajdonosok részére, 2019-ben 461.911 darab, míg 2020-ban már 1.781.597 darab került be a hazai rendszerbe. Tavaly 1 683,566 GWh villamosenergia-fogyasztás megújuló eredetét igazolták származási garancia tanúsítvány segítségével. Ez az éves hazai felhasználás megközelítőleg 3,6 százaléka.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30