The image shows a typical housing development in the UK, with various construction stages from foundations through to finished house being visible within the scene.

Így állta a válságot a magyar ingatlanpiac: még mindig ez a jövő befektetése?

2022. január 14. 21:01

Válságálló iparágnak bizonyult az ingatlanpiac, és a lezárások okozta sokkból gyorsan kilábalt, így tavaly már rekordévet zárt: az Otthon Centrum elemzőinek idei várakozásai szerint a bizonytalansági tényezők, mint az infláció vagy az ellátási lánc akadozása mellett tovább emelkednek a lakásárak, és már a hosszú távú bérlakáspiacon is drágulás valószínűsíthető.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Dinamikus gazdasági növekedés, emelkedő bérek, ugyanakkor pénzromlás, kamatemelési ciklus és bizonytalan világgazdasági konjunktúra jellemzi az idei év kilátásait, ami az ingatlanpiacot sem hagyja hidegen, összegezték a 2022-es év előrejelzéseit a 198 irodájával piacvezető ingatlanforgalmazó cég elemzői. A lakóingatlanok piaca 2013 óta felfelé ívelő ciklusban van, az évtized legerősebb éve 2018 volt, amikor a KSH adatai alapján rég nem látott számú lakástranzakció köttetett.

Ez az év az Otthon Centrumnak is rekordév lett a megbízások és az értékesítések számában. A világjárvány rövid időre lefagyasztotta a piacot 2020-ban, de a vevők és az eladók néhány hét alatt alkalmazkodtak, a kezdeti sokkot dinamikus nyári és némileg bizonytalanabb ősz követte, majd 2021 egyértelműen a válság előtti dinamikára való visszatérést hozta a pandémia ellenére.

Ugyan az ingatlanpiacon a téli hónapokban hagyományosan kevesebb tranzakciót kötnek az ügyfelek, de ezt a tételt az Otthon Centrum tapasztalatai szerint felülírta az utolsó negyedév: tavaly a negyedik negyedévben több mint 7 százalékkal több eladást ért el az Otthon Centrum, mint egy évvel korábban. Éves szinten ennél is nagyobb a növekedés, 13,5 százalékkal több értékesítés történt 2021-ben mint 2020-ban. A 2020-as évhez képest 9,5 százalékkal többen szavaztak bizalmat a hálózatnak és rekordszámú vételi ajánlatot tettek az ügyfelek, amely 26,5 százalékkal haladta meg 2020-as évet és 18 százalékkal a 2018-as, még Covid előtti esztendőben rögzített ajánlatok számát.

Ez rövid távon ösztönzőleg hat, így a háztartások körében továbbra is sláger lesz az ingatlan, hiszen még mindig kedvező mértékű fix kamattal lehet hitelt felvenni, az infláció pedig erősen olvasztja a megtakarítások értékét, ami vásárlásokra ösztönzi a megtakarításuk értékét féltő vevőket. A Zöld Otthon Program rendkívül népszerű, viszont a kihelyezhető keretösszeg véges, ami szintén döntéshelyzetbe hozza a vásárlókat, hiszen könnyen megeshet, hogy aki nem dönt időben, lemarad a lehetőségről.

A turizmus lassú magához térése miatt a szállás-hely szolgáltatásban érdekelt piaci szegmens várhatóan még 2022-ben is gyengébben teljesít majd. Ugyanakkor a lakásárak elmúlt években tapasztalt emelkedése tartósnak ígérkezik és már a hosszú távú bérlakáspiacon is drágulás valószínűsíthető. A saját célú vásárlók a zöld hitel felvételére alkalmas új építésű lakások mellett az agglomerációs települések családi házaira fókuszálnak. Utóbbi szegmensben a felfokozott keresletnek köszönhetően komoly árrobbanás volt megfigyelhető az elmúlt évben.

A kettő metszetében találhatóak azok a kisebb-nagyobb társasházas, lakóparki projektek, amelyek a javuló tömegközlekedést, elsősorban a megújuló vasúti kapcsolatok adta lehetőséget és a terjedő rugalmas munkavégzést használják ki, ügyesen igazodva az állami támogatásokra jogosult családos vevők igényeihez és pénztárcájához.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?