Budapest, Hungary, April 23, 2016: Aerial view of socialist era prefabricated panel blocks in Hungarian capital.

10-ből 9 magyar ilyen lakásban, házban él: ebben még a németeket, osztrákokat is verjük

2022. január 6. 14:03

Tízből kilenc magyar saját tulajdonú ingatlanban él, mindösszesen a lakosság 9 százaléka lakik bérlakásban. Az Eurostat szerint 2020-ban Romániában volt a legmagasabb a saját tulajdonú lakásban élők aránya, míg Nyugat-Európában sokkal kedveltebb a bérlés. Kiderült, hogy Budapesten ma már több mint 150 ezer forint az átlagos bérleti díj: kiszámoltuk, mennyi lakáshitel vehető fel ekkora törlesztőrészletre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2020-ban az EU lakosságának 70 százaléka saját tulajdonú ingatlanban élt, míg a fennmaradó 30 százalék bérlakásban - derült ki az Eurostat adataiból.

A legmagasabb tulajdonosi arányt Romániában figyelték meg, ahol a lakosság 96 százaléka élt saját tulajdonú lakásban élt, ezt követte Szlovákia (92%), Magyarország és Horvátország (egyaránt 91%).

Németország kivételével valamennyi tagállamban a tulajdonlás a legelterjedtebb. Németország esetében a lakosság fele saját tulajdonú háztartásban élt, a másik fele pedig bérelt lakásban. A lakástulajdon aránya Ausztriában (55%) és Dániában (59%) is alacsony volt.

Albérlet? Egy vagyon!

Vélhetően 10-ből 9 magyar úgy van vele, hogy bérleti díj helyett inkább fizeti a törlesztőrészletet a banknak, és akkor legalább saját ingatlanban lakik. Nem is csoda, hiszen egy friss elemzés szerint

az átlagos budapesti bérleti díj 153 ezer forint havonta

Ez nemcsak az egész évi, hanem a tavaly július óta eltelt időszak rekordját is felállította. Ezzel egyidejűleg a bérlők is hajlandók többet fizetni egy kiadó lakásért, jelenleg ez átlagosan 142 ezer forintot jelent, ami közel másfél éves viszonylatban szintén csúcsnak számít.

Az áremelkedést részben már előre jelezte, hogy a múlt hónapban minimálisra csökkent az egyhavi kaucióval bérelhető lakások száma, arányuk 10 százalék alatt van, hogy hónapról hónapra növekszik azok aránya, akik nem kéthavi, hanem háromhavi kauciót kérnek el a bérlőktől.

Ellenben a Pénzcentrum lakáshitel kalkulátora szerint havi 153 ezer forint körüli törlesztőrészletért akár 25 millió forintnyi lakáshitelt is fel lehet venni a bankotól, 20 évre. Az összeget a legalacsonyabb, 155 87 forintos törlesztőrészletre az UniCreditnél lehet felvenni, 4,39%-os THM-re. De nem sokkal marad el ettől a Takarékbank ajánlata sem, ahol 164 424 forint a törlesztő és 4,72% a THM.

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?