2 °C Budapest
A typical living quarters in the centre of Budapest, the Capital of Hungary in Central Europe.  Looking up at the rectangular format of the building.

Brutális számok a magyar lakáspiacon: elképesztő pénzek mozoghatnak 2021-ben

2021. november 26. 13:34

A KSH legfrissebb lakáspiaci jelentése alapján a tavalyi évben 134 ezer ingatlan cserélt gazdát, mintegy 2690 milliárd forint értékben. A Duna House szakemberei szerint idén túllépheti a 150 ezret az adásvételek száma, amely növekedéssel újra 3000 milliárd forint felett zárhat a lakáspiac forgalma. A koronavírus okozta ingatlanpiaci változások legnagyobb vesztese Budapest volt, az eladott lakások összértéke 14%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Duna House 2020-ra vonatkozó, több mint 131 ezres tranzakciószám-becslése alig 2%-kal marad el a ténylegesen realizálódott adásvételek összegétől. Hivatalosan 134 ezer ingatlan cserélt gazdát tavaly Magyarországon, amely 15%-kal kevesebb, mint 2019-ben volt.

A használt lakások 93%-os részt képviseltek a piacon, az értékesített új lakások száma pedig elérte a 9 ezret. Bár az új lakások értékesítése 2020-ban némileg visszaesett, gyorsabb áremelkedésük miatt az összesített forgalomban tovább fokozódott az újlakás-piac súlya, ami a 336 milliárd forintot kitevő összértékesítésével meghaladta a teljes lakáspiac 12%-át.

Az ingatlanpiacon összesen 2690 milliárd forintnyi összforgalom realizálódott tavaly, ami 10,6%-kal marad el a 2019. évitől. Ez a csökkenés – az agglomerációba való kivándorlási hullám ellenére is – minden településtípus esetében megfigyelhető, a visszaesés legnagyobb vesztese azonban Budapest volt.

Az 1148,1 milliárd forintos tranzakcióérték után már „csak” 990,9 milliárd forinttal zárt a fővárosi szektor 2020-ban. A megyeszékhelyeken és a kisebb városokban szintén -10% körüli volt a változás. A legkisebb arányban (4,2%) a községek forgalma mérséklődött, köszönhetően a különböző családi otthonteremtési kedvezményeknek, mint például a falusi CSOK.

Habár a pandémia nem tűnt el életünkből, a 2021-es év új lendületet hozott az ingatlanpiacon is. Az idei első negyedév adatai alapján a KSH 17, illetve 35%-os növekedést állapított meg a tavalyi időszakokhoz viszonyítva. A Duna House szakembereinek tapasztalatai is alátámasztják az aktív piaci érdeklődést, becslésük szerint év végére újra több mint 150 ezer tranzakció realizálódhat,

A Duna House szakembereinek tapasztalatai is alátámasztják az aktív piaci érdeklődést, becslésük szerint év végére újra több mint 150 ezer tranzakció realizálódhat, amely növekedéssel ismét 3000 milliárd forint felett zárhat a lakáspiac forgalma.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 27. csütörtök
Angelika
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?