9 °C Budapest
A typical living quarters in the centre of Budapest, the Capital of Hungary in Central Europe.  Looking up at the rectangular format of the building.

Brutális számok a magyar lakáspiacon: elképesztő pénzek mozoghatnak 2021-ben

2021. november 26. 13:34

A KSH legfrissebb lakáspiaci jelentése alapján a tavalyi évben 134 ezer ingatlan cserélt gazdát, mintegy 2690 milliárd forint értékben. A Duna House szakemberei szerint idén túllépheti a 150 ezret az adásvételek száma, amely növekedéssel újra 3000 milliárd forint felett zárhat a lakáspiac forgalma. A koronavírus okozta ingatlanpiaci változások legnagyobb vesztese Budapest volt, az eladott lakások összértéke 14%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

A Duna House 2020-ra vonatkozó, több mint 131 ezres tranzakciószám-becslése alig 2%-kal marad el a ténylegesen realizálódott adásvételek összegétől. Hivatalosan 134 ezer ingatlan cserélt gazdát tavaly Magyarországon, amely 15%-kal kevesebb, mint 2019-ben volt.

A használt lakások 93%-os részt képviseltek a piacon, az értékesített új lakások száma pedig elérte a 9 ezret. Bár az új lakások értékesítése 2020-ban némileg visszaesett, gyorsabb áremelkedésük miatt az összesített forgalomban tovább fokozódott az újlakás-piac súlya, ami a 336 milliárd forintot kitevő összértékesítésével meghaladta a teljes lakáspiac 12%-át.

Az ingatlanpiacon összesen 2690 milliárd forintnyi összforgalom realizálódott tavaly, ami 10,6%-kal marad el a 2019. évitől. Ez a csökkenés – az agglomerációba való kivándorlási hullám ellenére is – minden településtípus esetében megfigyelhető, a visszaesés legnagyobb vesztese azonban Budapest volt.

Az 1148,1 milliárd forintos tranzakcióérték után már „csak” 990,9 milliárd forinttal zárt a fővárosi szektor 2020-ban. A megyeszékhelyeken és a kisebb városokban szintén -10% körüli volt a változás. A legkisebb arányban (4,2%) a községek forgalma mérséklődött, köszönhetően a különböző családi otthonteremtési kedvezményeknek, mint például a falusi CSOK.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Habár a pandémia nem tűnt el életünkből, a 2021-es év új lendületet hozott az ingatlanpiacon is. Az idei első negyedév adatai alapján a KSH 17, illetve 35%-os növekedést állapított meg a tavalyi időszakokhoz viszonyítva. A Duna House szakembereinek tapasztalatai is alátámasztják az aktív piaci érdeklődést, becslésük szerint év végére újra több mint 150 ezer tranzakció realizálódhat,

A Duna House szakembereinek tapasztalatai is alátámasztják az aktív piaci érdeklődést, becslésük szerint év végére újra több mint 150 ezer tranzakció realizálódhat, amely növekedéssel ismét 3000 milliárd forint felett zárhat a lakáspiac forgalma.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem