Graphite styrofoam insolation on the new house under construction

Hidegzuhany a felújítókra, házépítőkre: brutálisan elszállt az építőanyagok ára

2021. november 17. 09:28

Átlagosan 10-20 százalékos drágulással kell számolni 2021 közepéhez képest az építőianyag-piacon. Koji László szerint egy családi ház építési költsége negyedével drágult tavalyhoz képest.

2022-ben drasztikusan drágul az építőanyag, mivel a gyártók már nem tudják kigazdálkodni az energiaár-emelkedéssel járó költségemelkedést. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségnek elnöke szerint a megrendelők többsége idén még tudta tartani a lépést az emelkedéssel, egyelőre pedig nem merült fel, hogy az üzemanyagok árához hasonlóan az építőanyagokét is befagyassza a kormány.

Koji László azonban fontosnak tartaná a lakosság megsegítését, az ATV-nek azt mondta, átlagosan 10-20 százalékos drágulással kell számolni 2021 közepéhez képest.

Az elnök az idei évben tapasztalt emelkedésre visszatekintve elmondta:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ÉVOSZ elnöke fontosnak tartja, hogy a házépítést és a felújítást is egyenlő mértékben támogassák, ugyanis a felújítás egyenértékű az építéssel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 8. 20:53