Ambrosia artemisiifolia, common ragweed plant, parlagfű

Indul a feljelentési-hullám: retteghet a szomszéd, akinek parlagfüves a telke

2021. szeptember 10. 11:45

A Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR) a parlagfüves területek felderítése, valamint a lakossági bejelentések kezelésének megkönnyítése érdekében jött létre, és a mai naptól letölthető telefonos alkalmazás formájában is - közölte a Nébih. A rendszer célja a hatósági eljárásban közreműködő szervezetek és a lakosság közötti információáramlás hatékonyabbá tétele. A bejelentések közvetlenül az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jutnak el, mellyel biztosíthatóvá válik a hatósági intézkedések gyors és zökkenőmentes lebonyolítása.

A Parlagfű Bejelentő Rendszer már nemcsak internetes weboldalon keresztül érhető el. 2021 szeptemberétől lehetőség van a Parlagfű Bejelentő Rendszert mobil alkalmazás formájában Android- és IOs-rendszerrel rendelkező okostelefonokra is letölteni. Fontos tudni, hogy a bejelentő rendszert csak internet elérésére alkalmas és internetkapcsolattal rendelkező mobilkészülékeken lehet használni!

Az alkalmazás letöltése

A Parlagfű Bejelentő Rendszer kezdőoldalán (https://pbr.nebih.gov.hu/) található Applikáció letöltése gombra kattintva:

  • Android operációs rendszerrel rendelkező telefonok esetében az applikáció a Nébih Navigátoron keresztül érhető el. A letöltésre kattintva az oldal rögtön a Google Play áruházba irányít, ahonnan letölthető a Navigátor alkalmazás, azon belül pedig megtalálható a Parlagfű Bejelentő Rendszer.
  • IOs operációs rendszerrel rendelkező telefonon a letöltés-gomb az App Store-ba navigál, ahonnan letölthető az alkalmazás.

Az alkalmazás használata

A mobilalkalmazás az online bejelentő rendszerhez hasonlóan működik. Fontos tudni, hogy az alkalmazás főmenüjét a felületen a bal felső sarokban nyithatjuk meg. Az itt található tartalmak (pl.: médiagyűjtemény, hírek, jogszabályok, elérhetőségek, tájékoztató anyagok a parlagfűről stb.) regisztráció nélkül, szabadon elérhető, azonban egy parlagfűvel fertőzött terület bejelentéséhez előzetes regisztrációra van szükség!

Amennyiben a weboldalon már megtörtént a regisztráció, az ott megadott adatokkal (e-mail cím és jelszó) be lehet jelentkezni a mobil alkalmazásba is, tehát nem szükséges egy külön profilt létrehozni a mobil felületen! A regisztrációkor kötelezően meg kell adni a következő adatokat: felhasználónév, e-mail cím, teljes név, mobil telefonszám és a belépéshez szükséges jelszó. Nem kötelező adat a vezetékes telefonszám és a bejelentő lakcíme.

Az adatok megadása után a „Nem vagyok robot” ellenőrző funkció bejelölése és az adatvédelmi tájékoztató elfogadása következik. Amennyiben a regisztráció során minden adatot helyesen töltöttünk ki, az alkalmazás menti a regisztrációnkat, és elküld a megadott e-mail címre egy aktiváló linket tartalmazó levelet. A regisztráció aktiválásával egyidőben a link visszairányít a bejelentő rendszerhez. Ezt követően bejelentkezhetünk a rendszerbe, és rögtön megtehetjük az első bejelentésünket.

Új bejelentés rögzítésekor az alábbi adatok megadása kötelező:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Szennyezett terület helye: elkezdünk beírni egy általunk ismert címet vagy koordinátát, vagy használjuk a Helyfelismerés funkciót. A funkció használata során a jelenlegi pozíciónkat (cím és GPS-koordináta) jeleníti meg a felület.
  • Szennyezett terület mérete: legördülő menüből kiválaszthatjuk
  • Kultúrnövény: van-e a fertőzött területen (legördülő menüből kiválaszthatjuk a megfelelő választ)
  • Telefonszám megadása: a rendszer automatikusan beírja a regisztrációkor megadott telefonszámot, de módosítani lehet rajta.
  • E-mail cím megadása a rendszer automatikusan beírja a regisztrációkor megadott telefonszámot, de módosítani lehet rajta.
  • Az adatkezelési tájékoztató és adatkezelési hozzájárulás bejelölése.

Lehetőség van arra, hogy bejelentőként e-mailben vagy telefonon visszajelzés kapjunk az ügy státuszváltozásairól, illetve, hogy bejelentésünket az esetlegesen megindult eljárás során anonim módon kezelje az eljáró hatóság. A hatóság munkáját nagymértékben segíti, ha képe(ke)t is csatolunk a bejelentéshez, illetve a Megjegyzés-ben röviden leírjuk még a területtel kapcsolatos hasznos tudnivalókat (pl.: évek óta visszatérő probléma, hulladékkal is szennyezett a terület, a parlagfű már 1 m magas, stb.)

A képek csatolása kétféleképpen történhet:

  • vagy egy már korábban készített képet csatolunk a telefon képtárából (a galériából)
  • vagy egy jelenleg észlelt fertőzött területet fényképezünk le, amelyet automatikusan csatol a bejelentéshez az alkalmazás

Segítségkérés és hibabejelentés

A bejelentkezéssel és a bejelentések rögzítésével kapcsolatban a főmenüben található egy segédlet, amely felvázolja a regisztrációs és bejelentkezési folyamatokat. Ha a PBR internetes vagy mobiltelefonos alkalmazásának működése közben problémát tapasztal, illetve további kérdések merülnek fel Önben, akkor a pbr@nebih.gov.hu e-mail címen, vagy a Nébih ügyfélszolgálatán jelezheti a hivatal részére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?