1 °C Budapest
Ambrosia artemisiifolia, common ragweed plant,

Razziára számíthatnak a kerttulajok több megyében: milliós bírságot kockáztatnak

2021. augusztus 7. 09:55

Fokozottan ellenőrzik országszerte a parlagfüves területeket, van ahol helikopterről, máshol drónokkal is kutatják a fertőzött földeket. A felelőtlen gazdák minden esetben bírságra számíthatnak, ami 15 ezer forinttól akár ötmillió forint is lehet. A parlagfű idén korábban virágzik. Az allergiásoknak már most érdemes megkezdeni a megelőzést – hangzott el az M1-en.

Helikopterrel derítik fel a parlagfüves területeket Heves megyében. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a leghatékonyabb módja a fertőzött területek felderítésének. Pénteken több mint 160 ezer hektárt jártak körbe Gyöngyös térségében. A parlagfüves területek tulajdonosai ellen eljárást indítanak, és bírságot szabnak ki rájuk.

A növényvédelmi bírság összege pedig alapvetően két tényezőtől függ. A parlagfűvel borított terület nagyságától és a parlagfűvel borítottság mértéke. Ennek függvényében történik a konkrét összeg megállapítása, ami 15 ezer forinttól egészen 5 millió forintig terjedhet

– mondta Huszárné Bodor Éva, a Heves Megyei Kormányhivatal osztályvezetője. Az ország többi részén is fokozottan ellenőrzik a földeket. A Nógrád megyei Patvarc közelében drónnal figyeli a külterületeket a polgárőrség. Elsősorban a gabonatarlókon, valamint a betakarítás előtt álló napraforgó- és kukoricatáblákat vizsgálják, ugyanis általában ezeken a helyeken alakulnak ki gócpontok.

Vass Miklós, a Nógrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke a Híradóban elmondta, hogy drón segítségével végzik a parlagfűvel fertőzött területek felmérését. Ahol találnak parlagfüves területet, tulajdonosát felszólítják az irtásra, és ha kéri, be is segítenek a polgárőrök.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az egészségügyi szakemberek szerint a parlagfű több mint két és fél millió embernél okoz allergiás tüneteket Magyarországon.

Az egyik balassagyarmati gyógyszertárban egyre fiatalabbak kérnek olyan készítményeket, amelyek enyhítik a panaszaikat. „Van, aki ötvenévesen lesz allergiás, tehát nem korfüggő a dolog. Legjellemzőbb tünetei az orrfolyás, szemviszketés, a szem könnyezik, illetve a bőrpanaszok is elő szoktak jönni, a bőrpír, illetve viszket a bőrünk egy-két helyen” – ismertette Ádám György balassagyarmati szakgyógyszerész. Az allergiásoknak azt javasolják, hogy a parlagfűvirágzáskor ne tartózkodjanak tartósan a szabadban, és az otthoni szellőztetést időzítsék az éjszakai és a hajnali órákra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
MEDIA1  |  2023. január 27. 22:19
Február 1-jén éjjel pár óráig kiesésekre lehet számítani a szolgáltatónál karbantartás miatt.
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?