-2 °C Budapest
Horroragusztus a lakásbérlőkre Budapesten: csak most alá ne írj semmit, durván drága lesz

Horroragusztus a lakásbérlőkre Budapesten: csak most alá ne írj semmit, durván drága lesz

2021. augusztus 4. 19:31

Napokon belül átadják Magyarország legnagyobb bérházát, a Bárd Apartmanházat, amelyben már minden lakás gazdára talált. A bérlők biztosra akartak menni a korai szerződéskötéssel: a lakásbérleti díjak még mindig 5-10%-kal alacsonyabbak a vírus megjelenése előttieknél. Budapesten hamarosan elindul egy új bérházprojekt, a megrendelő szerint bőven van kereslet jó minőségű, megfizethető lakásokra.

Az itthon jelentős, több, mint 500 lakást kiadó Flatco Real Estate szerint a bérlakáspiacon -ahol számításai szerint 260 000 lakás vagy ház bérelhető piaci alapon - még mindig érezteti hatását a pandémia. Jacoby Márta, a vállalat ügyvezetője úgy látja, a piacon most átlagosan 5-10 %-kal olcsóbban lehet lakást bérelni, mint a vírus megjelenése előtt.

„A különbség függ a lakás elhelyezkedésétől, minőségétől, illetve attól, hogy az adott településen mekkora a kereslet bérelhető lakásokra. Valószínűleg év végéig marad ez az árszint, mivel a bérleti díjak augusztusban elérik az éves csúcsukat. Így aki most keres bérelhető otthont, az év legmagasabb díjával fog szerződni, de még így is olcsóbban, mint 2019-ben tehette volna.”

A vállalat nagyon komoly érdeklődést tapasztal az új építésű bérlakások piacán. A Flatco építtette Magyarország legnagyobb bérházát, amiben 256 különböző méretű lakást alakítottak ki. „Bennünket is meglepett, hogy az épület átadásáig a lakások 97 százaléka gazdára talált. Magyarországon a múlt század eleje óta nem indult ilyen volumenű projekt, így senkinek sem volt ebben tapasztalata” - mondta el újságírók előtt Jacoby.

Pár hónappal ezelőtti országos kutatásukból kiderült, hogy tízből 4 fiatal szívesen elköltözne jelenlegi otthonából (például szüleitől), másik munkalehetőség reményében, illetve párkapcsolati okokból. A kutatás eredményét ezúttal az élet is igazolta: a Bárd Apartmanház lakóinak 72%-a 35 év alatti. „A bérleti szerződésekből érdekes munkaerőpiaci jelenségre is következtethetünk: a lakások 22%-át vállalatok vették ki alkalmazottjaik számára. Ezek szerint a lakhatás biztosítása vonzó eszköz lehet a hiányszakmákban dolgozó szakemberek megtartására.”

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ügyvezető optimistán tekint az elkövetkező évekre, a lakásbérlés iránt szerinte tartósan nagy marad a kereslet. A már említett kutatásból kiderült, hogy nem csak a fiatalok, de általánosságban a felnőttek 30%-a is szívesen költözne Magyarországon belül új helyre, és közülük minden negyedik nyitott lenne lakásbérlésre is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18