8 °C Budapest
Detail of an old block of flats in the suburbs

Nehéz helyzetben az egyetemisták: indul a roham az albérletekért, nem könnyű olcsót találni

2021. július 6. 14:27

Alaposan rá kell készülniük az albérletkeresésre azoknak az egyetemistáknak, akik az új tanévre kedvező áron szeretnének kiadó lakást találni a fővárosban – hívja fel a figyelmet a Rentingo.com legfrissebb albérletpiaci elemzésében. A budapesti kiadó lakások piaca ugyanis hónapok óta folyamatos élénkülést mutat: a korlátozó intézkedések enyhítésével majd feloldásával erősödött a keresleti oldal fizetőképessége, így a bérleti díjak júniusra átlagosan 144 ezer forintra emelkedtek. Ezzel együtt elkezdődött a belvárosi lakások visszaáramlása a rövidtávú kiadást célzó Airbnb-piacra, így nyár végére egyre nehezebbé válik a felsőoktatásban tanulóknak pénztárcabarát lakást bérelni. Aki tehát későn ébred, lemaradhat a kedvezőbb ajánlatokról.

Egyre nehezebben találhatnak kedvező árfekvésben kiadó lakást azok az egyetemisták, akik a szeptembertől várhatóan a hagyományos offline üzemmódban működő felsőoktatás miatt térnek vissza a fővárosba – mutat rá a Rentingo.com legfrissebb albérletpiaci elemzése. Ez beleillik abba a forgatókönyvbe, amit a közösségi albérletkereső platform még az év eleji előrejelzésében vázolt.

A budapesti albérletpiac az elmúlt hónapokban az élénkülés jeleit mutatta: a járványhelyzet enyhülésével, majd a korlátozó intézkedések részleges és teljes feloldásával újraindult a vendéglátó- és szolgáltatóipar, éledezni kezdett a turizmus, amelyek hatására megugrott a kereslet a hosszú távú bérlés iránt. Júniusban már kiugró volt az érdeklődés a bérlők részéről, és a keresleti oldal fizetőképessége is erősödött.

A tendenciát tovább erősítette, hogy ezzel párhuzamosan szép lassan elindult a budapesti belvárosi lakások visszaáramlása a rövidtávú kiadást célzó Airbnb-piacra. Így a megszokottól eltérően a nyár ellenére júniusban is pörgött az albérletpiac: a hosszú távra tervező bérbeadók több bérlő közül válogathattak, és hamarabb kiadhatták a lakásukat.

Miközben a bérbeadók továbbra is óvatosak és csak lassan emelnek bérleti díjat, így a kínálati és keresleti oldal közötti árolló tovább szűkült. A pandémiát ugyanakkor még mindig nem heverte ki a piac, hiszen Budapesten az előző hónaphoz hasonlóan júniusban is 144 ezer forintot kértek átlagosan egy kiadó lakásért, ezzel a kínálati bérleti díjak még mindig közel húszezer forinttal maradnak el az előző nyáron tapasztalt 162 ezer forint körüli áraktól.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A közösségi albérletkereső szerint a következő hónapokban a bérleti díjak alakulása több tényezőtől függ: egyrészt kérdés, hogy a nyár folyamán mennyi belvárosi lakás tér vissza a rövidtávú, Airbnb-s kiadáshoz, és így mennyivel kevesebb lakás lesz elérhető hosszú távú bérletre. Másrészt kérdés, hogy

a felsőoktatás szeptembertől teljesen visszaáll-e a jelenléti oktatásra, és ennek eredményeként a külföldi diákok is visszatérnek-e hazánkba. Amennyiben ezek teljesülnek, a bérleti díjak várhatóan hónapról hónapra tovább emelkednek majd, így a Rentingo.com szerint az új tanévre készülő egyetemistáknak három tanácsot érdemes megfogadniuk.

  • Időben kezdjék el az albérletkeresést, mert aki későn ébred, jóval drágábban juthat bérleményhez.
  • Mivel a kiadó szobák hamarabb kelnek el, szoba helyett inkább lakótársat keressenek, akikkel közösen bérelhetnek egy egész lakást.
  • A koronavírus-járvány esetleges 4. hulláma miatt érdemes vis maiorként a szerződésbe foglalni, hogy online oktatásra való átállás esetén a bérleti szerződést felmondhassák.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm