Women holding car keys,Sell cars,Car trading,Car insurance,Car insurance concept

Kaució tudnivalók: Mi a kaució jelentése, mikor nem jár vissza a kaució? Bérelhetünk autót kaució nélkül?

2021. június 13. 11:01

Több százezer magyar lakik albérletben és fizetett már ki kauciót, azonban az ingatlan-bérbeadás szabályai és a kaució jelentése sokak számára most is ismeretlen terep. Mi az a kaució, mi a kaució jelentése és mikor kell kauciót fizetni?

Cikkünkben az ingatlan bérbeadás  és az autóbérlés kapcsán nyújtunk tájékoztatást olvasóinknak: eláruljuk, mi a kaució jelentése, milyen esetekben kell kaució, mikor jár vissza a kaució a bérlő számára és mikor  nem jár vissza a kaució. A kaució mikor jár vissza a bérleti szerződés felbontása esetén? Mi történik a kaució összegével, ha kár érte a bérelt ingatlant, ingóságot?

Mi a kaució jelentése?

A kaució az óvadékok, biztosítékok egyik formája, rendszerint egy olyan összeg, amelyet akkor kell kifizetnünk, amikor egy ingatlant (pl. albérlet) vagy ingóságot (pl. bérelt autó) bérbe veszünk. A kaució fogalmával leggyakrabban akkor találkozunk, amikor új albérletbe költözünk, ugyanis ezt a biztosítékot minden esetben ki kell fizetnie a bérlőnek a bérbeadó számára. A kaució kifizetése a bérleti szerződés megkötésével egyidőben, vagy azután történik és szerződésbontáskor visszajár.

A kaució célja, hogy biztosítsa a bérbeadót arról, hogy a bérbe adott dologgal kapcsolatban kár vagy fizetési elmaradás esetén ne érje anyagi veszteség. Tipikus esetek többek között egy albérlet lelakása, a bérleti díjjal vagy számlákkal kapcsolatos fizetési elmaradás, vagy például egy bérautó sérülése. A kaució összegével a bérbeadó és a bérlő a bérleti szerződés leteltét követően igazságosan el kell, hogy számoljon.

Mennyi a kaució összege?

A kaució összege albérlet esetében 1-3 hónap közé esik, ritkább, de indokolt esetekben, például, ha nagyon értékes az ingatlan berendezése, a kaució értéke magasabb is lehet. Autóbérlés esetén a kaució összege egyedileg meghatározott összeg vagy más biztosíték. Fontos, hogy a kaució összegét és a tényt, hogy a bérbeadó átvette azt, minden esetben tartalmazza a bérleti szerződés, ami a kaució mellett minden más feltételt is rögzít a bérlés kapcsán (például, hogy határozott vagy határozatlan-e a bérlés időtartama, mennyi a bérlés összege stb.).

Mikor jár vissza a kaució?

Amennyiben a bérelt tárgy sértetlen, vagy ugyanolyan állapotban kerül a bérlés után visszaadásra, mint amikor azt a bérlő átvette, a kaució teljes összege visszaadásra kell, hogy kerüljön.

Mikor nem jár vissza a kaució?

A kaució akkor nem jár vissza, ha a bérlő nem tudja visszaadni megfelelő állapotában az albérletet, autót stb. Fizetési hátralék és károkozás esetében a bérbeadónak jogában áll bírósági eljárás keretein kívül levonni a bérhátralékot vagy az esetleges károkozás mértékével egyenértékű összeget a kaució értékéből.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mi van, ha a bérbeadó nem akarja visszaadni a kauciót?

Abban az esetben, ha például egy albérlet tulajdonosa (feltéve, ha nem történt károkozás) nem adja vissza a lakónak a visszajáró kauciót, a bérlő számításba veheti a Ptk. szerinti jogorvoslati lehetőségeit és hatósági úton visszakövetelheti a kaució összegét, amelyre ő a jogosult.

A kaució lelakása

Magyarországon, ha a bérbeadó és a bérlő között megfelelő a viszony, a kaució lelakása a szokás, ami azt jelenti, hogy az albérlő az utolsó hónapokban már nem fizet bérleti díjat, hanem a kaució összegéből él az ingatlanban, ami így nem kerül visszafizetésre. Mondanunk sem kell, bizalmas viszony nélkül bérbeadói szempontból a kaució lelakása kockázatos vállalkozás, hiszen az utolsó pillanatban is érheti olyan kár a lakást, amit máskülönben költséges lenne megtéríteni. Lehetőség szerint fizessük végig az albérletet, a kaucióval pedig számoljunk el korrekt módon a bérleti szerződés felmondása után, amikor kiköltözünk.

Autóbérlés kaució nélkül: lehetséges?

Bármilyen vagyontárgyat veszünk bérbe, a legtöbb esetben számolnunk kell a kaució fizetési kötelezettséggel. Az albérlet mellett az autóbérlés a leggyakoribb eset, amikor találkozhatunk a kaució fogalmával - autóknál ez egy egyedileg megállapított összeg, ugyanis nem mindegy, hogy milyen régi vagy éppen milyen drága autót veszünk bérbe például egy külföldi kirándulás során.

Az autóbérlés kaució nélkül is történhet, azonban ne higgyük azt, hogy az autón ejtett karcolások vagy egy kisebb koccanás kártérítés nélkül marad. Mindenképpen nézzünk utána a biztosítási lehetőségeknek, illetve érdeklődjünk az autót bérbeadó cégnél, hogy mi a kaució nélküli autóbérlés menete, mik lehetnek az esetleges hátrányai annak, ha kárt teszünk a gépjárműben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem