Mosquitoes carrying malaria, Dengue hemorrhagic fever, Chikungunya disease, Encephalitis, Zika virus, Elephantiasis disease.

Így űzd el vegyszer nélkül a szúnyogokat: 6 trükk a nyugodt nyári estékért

2021. május 30. 22:02

Jelenleg a kifejlett szúnyogok ellen elsőként a Tisza-tónál lépnek fel hatezer hektáron, a lárvák elleni biológiai módszert pedig a Duna mentén Budapest, Baja, Mohács és Sopron környékén alkalmazzák ezer hektárnyi vízfelületen. Persze emellett fontos az is, hogy saját környezetünkben is megtegyünk mindent a kellemetlen látogatók ellen. Hogyan tudunk védekezni a szúnyogok ellen a lakásban környezetbarát módon? Ennek járt utána a HelloVidék.

A Katasztrófavédelem közleménye szerint az esős májusi időjárás miatt néhol már kifejlett szúnyogok is nagyobb számban megjelentek, ezért ha az időjárás lehetővé teszi, a következő napokban megkezdődik az ellenük való védekezés. A kifejlett szúnyogok elleni készítményt földi úton, platós terepjáróra vagy kisterheautóra szerelt berendezésekkel juttatják ki az érintett települések belterületén.

A kémiai eljárás során alkalmazott készítmény a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan, hektáronként alig több mint fél litert permeteznek ki belőle, kijuttatás után pedig néhány órával lebomlik. A permetezést késő este és éjszaka végzik, így a méhekre és más, nappal aktív rovarokra nem jelent veszélyt.

A lakossági szúnyogriasztók többségében vegyi anyagok, melyek köhögést vagy légzési nehézséget is okozhatnak. Vannak persze környezetbarát megoldások is, melyekkel szintén könnyedén leszámolhatunk a szúnyogokkal.

Ezeket szedte össze a HelloVidék: részletek a cikkben!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?