-1 °C Budapest
Papaver and Classic Floral Pattern Wrought Iron Fence Building and Garden Background in Budapest City in Hungary

Megrázta a pandémia az ingatlanpiacot: de az áremelkedés nem áll meg

2021. május 25. 18:01

A számok bűvöletében éltünk hetek óta. A fokozatos nyitást nagy reményekkel várta több szakma is, a csökkenő esetszámok és a napi hírek pozitív változásokat ígértek. A beoltottak száma hétvégén elérte az 5 milliót, így tovább bővülnek a lehetőségek. A gazdaság az újranyitásnak köszönhetően elkezdett feltápászkodni a padlóról, így az ingatlanpiac is egyre jobban nyílik. Jelenleg a belvárosi ingatlanpiacon is abszolút érzékelhető ez a változás, jelentősen erősödik a keresleti oldal.

„Volt néhány nehéz hónap, vitathatatlan” – kezdi Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője. –„Ami tapasztalható volt az utóbbi hónapokban, hogy még a harmadik hullám közepén is aktív maradt a belvárosi ingatlanpiac. Most egyáltalán nem olyan hónapokat éltünk meg, mint az első hullám idején. Idén tavasszal végig volt piaci aktvitás, volt mozgástere az eladóknak, vevőknek és az értékesítőknek egyaránt. A lezárások ellenére is kijelenthetjük, hogy az utóbbi 3-4 hónapban a piac aktív maradt.”

A szakértő hangsúlyozza, hogy ez egyértelműen annak is köszönhető, hogy növekszik az átoltottság, csökkentek a megbetegedési mutatók, így az emberek élete is kezd valamelyest visszatérni a régi kerékvágásba, van mozgástér.

Az elemzések szerint a keresletszám és az eladásszám is láthatóan növekedett az elmúlt 1 hónapban.

A szakértő úgy véli, hogy egyre gyorsuló pályán van a piac, és határozottan érzékelhető, hogy a legnagyobb változás a 100-150 millió forint értékű lakások vevőcsoportjainak tekintetében mutatkozik. Ezek a vevők igényesen felújított, minimum 2 hálószobás ingatlanokat keresnek. A többi ingatlancsoportok közül továbbra is a legdinamikusabb a 25-40 millió forint között elhelyezkedő belvárosi lakások szegmense.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Úgy látjuk és ez az utóbbi hetekben egyre inkább érezhető, hogy visszajött az az igény az ingatlanbefektetések szempontjából a hosszútávon bérbeadható ingatlanokra  és néhány befektető már keresi az Airbnb-re alkalmas lakásokat is

 – állapítja meg Ben-Ezra Orran. –„Nem kérdés, hogy ők leginkább abban a reményben vásárolnak, hogy amíg a megvásárolt ingatlan felújítása zajlik, újra megnyílnak a határok és ismét felélénkül a turizmus.” Az árak tekintetében egyelőre nem mutatkoznak számottevő változások és a kereslet-kínálati viszonyok is állandósulni látszanak. Minden bizonnyal, amikor a külföldiek számára ismét elérhetővé válik a budapesti utazás, akkor a belvárosban ismét nagyobb kereslet lesz, mint kínálat. A cég úgy ítéli meg, hogy előreláthatólag a nyár közepén várható markáns változás ezen a téren, tehát akkorra prognosztizálják az áremelkedéseket a belvárosi ingatlanok piacán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?