29 °C Budapest
Kormányinfó: ekkor nyithatnak az iskolák, holnap döntenek a boltzárról

Kormányinfó: ekkor nyithatnak az iskolák, holnap döntenek a boltzárról

2021. március 25. 11:05

Ha a beoltottak száma eléri a 2,5 milliót, onnantól számítva egy héten belül nyithatnak az iskolák. A regisztrált tanárok addig megkaphatják az oltást - mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Beszélt arról is, hogy a boltok zárva tartásáról holnap fognak dönteni.

Április 12-én vagy április 19-én nyithatnak ki az óvodák, iskolák, attól függően, hogy az oltottak száma Magyarországon mikor éri el a 2,5 milliót. A tanárokat, óvónőket a nyitás előtt beoltják koronavírus ellen - ismertette a kormány döntését Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, az oltás továbbra is önkéntes, ezért arra kérik a pedagógusokat, bölcsődei dolgozókat regisztráljanak.

A miniszter közölte azt is, az egészségügyi ellátórendszer - nemcsak tárgyi, hanem személyi feltétleket is tekintve - felkészült arra, hogy megfeszített munkával a jelenleginél magasabb adatok mellett is képes legyen mindenki számára az ellátást biztosítani. Sok idős nem regisztrált még, őket az országos tisztifőorvos fogja megkeresni levélben. Az idősotthonokban 1 százalék alá csökkent a megbetegedések száma. Ez jól mutatja, hogy még idős korban is minimális lesz a megfertőződés esélye az oltás után.

Boltzár

Gulyás Gergely kifejtette: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara olyan szabályozásra tett javaslatot, amely minden üzletre azonos elvek alapján vonatkozna: tíz négyzetméterenként egy vásárló vagy vendég tartózkodhatna benne. Elmondta: az operatív törzs megvizsgálja a javaslat életszerűségét, mert jó lenne ugyan egy ilyen szabályozás, de a húsvét előtt. időben nem tudni, milyen hosszú sorokhoz vezetne.

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?