26 °C Budapest
Brutális bírságot kaphatsz ezért a Balatonnál, Velencei-tónál: tömegek szaladnak bele

Brutális bírságot kaphatsz ezért a Balatonnál, Velencei-tónál: tömegek szaladnak bele

2021. február 15. 16:01

A hétvégi csípős, de napsütéses időben szinte elárasztották a látogatók a Velencei-tó partját és jegét, annak ellenére, hogy ezt tábla is tiltotta. kevesen tudják, de akár 150 ezres bírságra is számíthat, akit rajtakapnak a szabálysértésen.

Az elmúlt napok hideg időjárásának köszönhetően több hazai tavunk is befagyott, ám ez még nem jelenti azt, hogy biztonságon volna a jégre menni. Sőt! Vasárnap hiába hívta fel a Fejér Megyei Rendőr Főkapitányság a Velencei-tóhoz látogatók figyelmét, hogy a tó jegének vastagsága még nem megfelelő, ezért azon tartózkodni életveszélyes. Ennek ellenére szinte megszállták az immár november óta korlátozásoktól senyvedő magyarok a partot, és a figyelmeztetések ellenére jégre mentek, ahogy az olvasóink képein is jól látszik.


Hiába volt a parton figyelmeztető tábla kitéve. A jégen tartózkodás szabályainak betartását, a jégbeszakadások miatt bekövetkezett balesetek megelőzése érdekében a rendőrök fokozottan ellenőrizték is a területet, de ez sem rendített el a közönséget. Holott nem csak az életüket kockáztatják, de egy súlyos bírságot is.

A jégen tartózkodás szabályainak megszegése miatt ugyanis a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat, 5000-50 000 forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési eljárást indíthat, melyben akár 150 000 forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak.

Jégbeszakadás: ez tedd!

A ropogó, recsegő hang a jég beszakadását már előre jelzi. Ekkor a beszakadás esetleg még elkerülhető, ha azonnal elhagyjuk a területet. Szükség esetén azonnal hasaljunk a jégre, hogy minél nagyobb felülettel érintkezzünk a jéggel, ezzel a módszerrel a lehető legkisebb nyomást gyakorolunk egy adott pontra. Arccal a part felé, lassú, nyugodt mozdulatokkal kússzunk a part felé.

Amennyiben a jég minden előjel nélkül beszakad, vagy későn reagálunk az intő jelekre, azonnal tárjuk szét karunkat és dőljünk előre, minden eszközzel akadályozzuk meg, hogy a jégfelület alá csússzunk, illetve a vízbe merüljünk.

Ezt tedd a jég a alatt!

Tartsuk nyitva a szemünket és nézzünk felfelé. Amennyiben a jég hóval fedett, a közelben levő jégtörés helyét a fénysugár alapján fel lehet ismerni. Abban az esetben, ha a jeget nem fedi hó, a víz és a jég egyforma fénytörése miatt a jég beszakadásának helye csak igen nehezen ismerhető fel. Folyóvíznél az áramlás miatt a jég beszakadásának helyét valószínűleg akkor sem lehet már elérni, ha tudjuk, hogy hol van, a túlélés esélye ilyenkor igen csekély.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Próbáljunk meg a felsőtestünkkel újból a jégfelület fölé jutni. Végezzünk lábunkkal lökésszerű úszó mozdulatokat, a karunkkal és súlyáthelyezéssel segítsük a lábmunkát. Amennyiben így nem sikerül a jég fölé jutni, próbáljunk meg a jég beszakadásának helyével szembeni oldalon egyik lábunkkal a jég felületére jutni és ezután a kezünkre és lábunkra támaszkodva testünket oldalt a jégfelületre tolni. A jég újabb beszakadása esetén vágjunk magunknak utat a part felé, addig míg ki nem jutunk a partra vagy teherbíró jégfelülethez nem érünk.

A víz hőmérséklete a jégfelület alatt 0-4 0C, vagyis már 20-30 másodperc után hidegsokk következhet be (vérkeringési zavarok, a szívműködés leállása) - írja a Velenceito.info.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?