11 °C Budapest

Családi, kertes házban élsz? Kemény hétvége jön, borsos számlát kaphatsz utána

2021. január 11. 16:47

Szibéria eredetű fagy közeledik az ország felé, ami akár -20 fokos hőmérsékletet is hozhat magával. Ez a fagy pedig már igazán jelentős veszélyt jelenthet az ember vízórájára, vízvezetékeire. A védekezés éppen ezért kritikus, általa rengeteg plusz munkától, kényelmetlenségtől, és ami a legfontosabb, pénzkiadástól óvhatjuk meg magunkat. Mutatjuk, milyen hasznos tanácsok betartásával lehet megelőzni vagy mérsékelni a fagy okozta károkat, hogy egyetlen mérőóra vagy vízvezeték-szakasz se fagyjon el a dermesztő fagyban.

A legfrissebb előrejelzés szerint a hétvégén akár -20 fokig is hűlhet a hőmérséklet Magyarországon. A dermesztő fagyért egy szibériai eredetű fagyos légtömeg a felelős. Ennek következtében pedig a sokéves átlagtól mintegy 10 fokkal hidegebb levegő árasztja majd el hazánkat.

Forrás: Időkép

A brutális fagy pedig komolyan károsíthatja a lakóingatlanok vízhálózatát, hiába ugyanis, hogy a fagy leggyakrabban a nyaralóknál vagy a ritkán használt vízvezetékeknél okoz csak komoly károkat, ugyanakkor a legdurvább mínuszok sokszor azokat a háztartásokat sem kímélik, ahol sok vizet használnak, és erős az áramlás. Éppen ezért kritikus, hogy most még jobban odafigyeljen az ember. 

Jobb, ha tudod: a belső hálózat és a vízmérők fagy elleni védelemről ráadásul az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia! A fagy elleni elmulasztott védelemből eredő meghibásodáskor a mérő cseréjének költségét és az elfolyt víz díját is az ingatlantulajdonosnak kell viselnie!

Éppen ezért, aki nem gondoskodik idejében a vízmérői, kerti csapjai és a szabadban futó vezetékei fagy elleni védelméről, nemcsak az ingatlana vízellátását kockáztatja komolyan, hanem a családi kasszát is.

A fagy leggyakrabban egyébként a vízmérő üvegének repedését okozza, ami - a repedés mértékétől függően - a mérő folyamatos szivárgását vonja maga után. Ebben az esetben a mérő szerkezete ugyan nem hibásodik meg, de az eszköz elveszíti hiteleségét, és jelentős mennyiségű víz folyhat el a hiba észleléséig.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szélsőséges esetben a jég intenzív térfogat-növekedése miatt a mérő szerkezete is rongálódhat, vagy akár a mérő háza is szétrepedhet, ezt azonban nagyon ritkán tapasztalják a szakemberek. Fontos! Hogy a bajt onnan lehet észrevenni, hogy először csökken a víznyomás, de ha már 

komolyan károsodik a rendszer, akkor egyáltalán nem fog víz folyni a csapokból.

Azt is fontos tudni, hogy sokszor nemcsak a vízóra fagy el az aknában, hanem a szerkezet előtti, illetve utáni csőszakasz is. A társaság által üzemeltetett, aknában lévő, úgynevezett passzdarabokat, szerelvényeket a kivizsgálók szükség esetén cserélik, de a belső hálózat - tehát a mérő utáni szakasz - javítása, a vezeték kiolvasztása (amennyiben az is elfagyott) már a tulajdonos feladata és költsége.

Ezt pedig a legnagyobb hidegek közepette nem szabad kockáztatni. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy mindenki a lehető legtöbbet megtegye saját vízórái védelmében. Mutatunk is néhány hasznos tanácsot annak érdekében, hogy veled ne történhessen meg a fagykár.

Néhány hasznos tanács a kár megelőzősére, illetve enyhítésére:

  • A fagy leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos!
  • Fedlapok esetében érdemes a fedlapon lévő lyukakat eltömíteni, mivel azok bevezetik a hideget az aknába.
  • A kerti vízóraakna törött vagy hiányzó fedlapját érdemes idejében pótolni, sőt, a nagy hidegben külön szigetelésről is gondoskodjunk. Erre alkalmas lehet az aknatető aljára rögzített hungarocell lemez is. A vízmérőt akár pléddel, hungarocellel vagy más hőszigetelő anyaggal is letakarhatjuk, de még a kartondoboz darabok is megfelelőek erre a célra.
  • A vízmérő téliesítésénél azonban arra mindenképpen ügyelni kell, hogy annak számlapja könnyen szabaddá tehető legyen, s ezáltal a mérő leolvasható maradjon.
  • Rendszeresen ellenőrizzük, hogy nincs-e víz az aknában, valamint figyeljünk arra is, hogy a vízóraakna fedele mindig zárt állapotban legyen.
  • A pincékben lévő vízmérők védelme érdekében ellenőrizzük a pinceablakok épségét, és ha a vízmérő, illetve a csövek a külső talajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, hőszigetelésükről külön is gondoskodjunk.
  • Szigeteljük - vagy ennek hiányában - időben víztelenítsük a falakon kívül lévő, illetve a nem kellően szigetelt vízvezetékeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm