5 °C Budapest
Óriási veszélyben rengeteg magyar család: ez a kütyü tör az életükre odahaza

Óriási veszélyben rengeteg magyar család: ez a kütyü tör az életükre odahaza

2021. január 4. 09:26

Világszerte több tízezer, de Magyarországon is több mint ezer olyan netre kötött kamera található, amelynek a képét bárki szabadon nézegetheti, maximum némi keresgélés szükséges hozzá - írja a Telex.

A semmilyen védelemmel nem rendelkező kamerákra a magyar Alverad nevű biztonság cég figyelt fel, akik elmondták, ezek nem csak egyszerű webkamerák, hanem babamonitorok, biztonsági kamerák és más IoT eszközök, amik mind-mind teret adnak a kukkolásra.

A probléma arra vezethető vissza, hogy vagy a felhasználók nem kellően elővigyázatosak, vagy az eszközök nem biztonságosak valamilyen bennük megbújó sérülékenység miatt. A felhasználók esetében például tipikus hiba, hogy nem korlátozzák, milyen IP-címekről érhető el a kamerájuk, illetve nem váltják le az alapértelmezett gyári jelszót, vagy legrosszabb esetben még jelszót sem állítanak be.

Az így kialakult magánszféra-incidens azonban komolyan veszélyeket is rejteget magában. Olyan esetek sem példa nélküliek ugyanis, hogy a védtelen kamerákkal intim együttlétet rögzítenek, amik később pornó oldalra kerülnek, vagy zaklatás, zsarolás során élnek velük vissza rosszakarók. A kamerákhoz való hozzáféréssel ugyanakkor a betörők is könnyebben figyelhetik ki, mikor nem tartózkodik például odahaza.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06