33 °C Budapest
Óriási veszélyben rengeteg magyar család: ez a kütyü tör az életükre odahaza

Óriási veszélyben rengeteg magyar család: ez a kütyü tör az életükre odahaza

2021. január 4. 09:26

Világszerte több tízezer, de Magyarországon is több mint ezer olyan netre kötött kamera található, amelynek a képét bárki szabadon nézegetheti, maximum némi keresgélés szükséges hozzá - írja a Telex.

A semmilyen védelemmel nem rendelkező kamerákra a magyar Alverad nevű biztonság cég figyelt fel, akik elmondták, ezek nem csak egyszerű webkamerák, hanem babamonitorok, biztonsági kamerák és más IoT eszközök, amik mind-mind teret adnak a kukkolásra.

A probléma arra vezethető vissza, hogy vagy a felhasználók nem kellően elővigyázatosak, vagy az eszközök nem biztonságosak valamilyen bennük megbújó sérülékenység miatt. A felhasználók esetében például tipikus hiba, hogy nem korlátozzák, milyen IP-címekről érhető el a kamerájuk, illetve nem váltják le az alapértelmezett gyári jelszót, vagy legrosszabb esetben még jelszót sem állítanak be.

Az így kialakult magánszféra-incidens azonban komolyan veszélyeket is rejteget magában. Olyan esetek sem példa nélküliek ugyanis, hogy a védtelen kamerákkal intim együttlétet rögzítenek, amik később pornó oldalra kerülnek, vagy zaklatás, zsarolás során élnek velük vissza rosszakarók. A kamerákhoz való hozzáféréssel ugyanakkor a betörők is könnyebben figyelhetik ki, mikor nem tartózkodik például odahaza.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?