13 °C Budapest
Robban az őszi bírság-bomba: csúnyán megbüntetik azt a háztulajt, aki ezt nem tartja be

Robban az őszi bírság-bomba: csúnyán megbüntetik azt a háztulajt, aki ezt nem tartja be

2020. augusztus 30. 07:00

Lassan újra el lehet kezdeni a kertrendezést, a fák lehullatják a levelüket, ezzel pedig kezdeni kell valamit. Sokan egyszerűen felgyújtják a kert végében az avart, ám ezért komoly bírság járhat! Úgyhogy inkább máshogy szabadulj meg a zöldhulladéktól.

Lassan elmúlik a nyár, kezdődik az iskola: így koraősszel rengetegen töltik a hétvégét a kert rendbehozatalával. Ilyenkor azonban legtöbben a legegyszerűbb módját választják a zöldhulladéktól való megszabadulásnak: elégetik azt a kert végében. A szabadtéri tűz gyors terjedésének különösen kedvez a mostani időszak, hiszen elég meleg van és mostanság kevés volt a csapadék, a száraz avar könnyen lángra kap, a szeles időben pedig a legkisebb tűz is gyorsan továbbterjedhet.

Válogass a kedvezményes személyi kölcsönök között a Pénzcentrum kalkulátorában!

Éppen ezért, amikor a tűzesetek bekövetkezésének valószínűsége nagy, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóság fokozott tűzveszély időszakot állapíthat meg és hirdethet ki tűzgyújtási tilalmat. Ilyenkor tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon

A fokozott tűzveszély időszakának kihirdetése és visszavonása a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától függ. Egyelőre nem hirdették ki a rendkívüli intézkedést, de ha marad a meleg, száraz idő, ez napokon belül bekövetkezhet. Az aktuális tűzgyújtási korlátozásokról itt tudsz tájékozódni.

Még az avart is tilos!

Értelemszerűen tilalom idején tilos a kerti hulladék égetése is! A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben felmentést adhat, ebben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit is. Arról, hogy mikor lehet a kertben égetni, a helyi önkormányzatnál kell érdeklődni. Amennyiben az önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, akkor tilos az avar és kerti hulladék égetése.

Aki nem tartja be a szabadtéri tűzgyújtás, égetés szabályait, tűzvédelmi bírsággal is sújtható, ami az okozott károk megtérítésén felül, az előidézett károk mértékétől függően

20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.

Ha valaki nem a helyi rendeletben meghatározottak szerint éget a kertjében, az önkormányzat és a katasztrófavédelem is bírságolhat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Jövőre már mindig tilos lesz

Sőt, az Országgyűlés júniusban módosította a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvényt és a természet védelméről szóló törvényt. A módosításra azért volt szükség, mert a levegő nem megfelelő minősége miatt ugyanis uniós kötelezettségi eljárás van folyamatban Magyarország ellen.

A módosítás értelmében január elsejétől már az önkormányzatok nem szabályozhatják külön rendeletekben az avarégetést, úgyhogy a levegő védelméről szóló törvény válik általánossá. Eszerint pedig

az avarégetés az ország egész területén tilos lesz.

Lehet grillezni, bográcsozni, szalonnát sütni?

A saját kertben felállított tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott a tűzgyújtási tilalom idején sem. Az ilyen - nyílt lángú - berendezések, eszközök használata, tűz gyújtása az ingatlanon belül az általános égetési szabályok betartása mellett történhet. Ezek röviden a következők:

  • nem szabad felügyelet nélkül hagyni a tüzet, a még ki nem hűlt parazsat, hamut;
  • gondoskodni kell a megfelelő, tűz oltására alkalmas anyag, eszköz - víz, homok - készenlétben tartásáról;
  • az égetést követően a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy valóban kialudt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 13. kedd
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?