22 °C Budapest
Robban az őszi bírság-bomba: csúnyán megbüntetik azt a háztulajt, aki ezt nem tartja be

Robban az őszi bírság-bomba: csúnyán megbüntetik azt a háztulajt, aki ezt nem tartja be

2020. augusztus 30. 07:00

Lassan újra el lehet kezdeni a kertrendezést, a fák lehullatják a levelüket, ezzel pedig kezdeni kell valamit. Sokan egyszerűen felgyújtják a kert végében az avart, ám ezért komoly bírság járhat! Úgyhogy inkább máshogy szabadulj meg a zöldhulladéktól.

Lassan elmúlik a nyár, kezdődik az iskola: így koraősszel rengetegen töltik a hétvégét a kert rendbehozatalával. Ilyenkor azonban legtöbben a legegyszerűbb módját választják a zöldhulladéktól való megszabadulásnak: elégetik azt a kert végében. A szabadtéri tűz gyors terjedésének különösen kedvez a mostani időszak, hiszen elég meleg van és mostanság kevés volt a csapadék, a száraz avar könnyen lángra kap, a szeles időben pedig a legkisebb tűz is gyorsan továbbterjedhet.

Válogass a kedvezményes személyi kölcsönök között a Pénzcentrum kalkulátorában!

Éppen ezért, amikor a tűzesetek bekövetkezésének valószínűsége nagy, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóság fokozott tűzveszély időszakot állapíthat meg és hirdethet ki tűzgyújtási tilalmat. Ilyenkor tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon

A fokozott tűzveszély időszakának kihirdetése és visszavonása a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától függ. Egyelőre nem hirdették ki a rendkívüli intézkedést, de ha marad a meleg, száraz idő, ez napokon belül bekövetkezhet. Az aktuális tűzgyújtási korlátozásokról itt tudsz tájékozódni.

Még az avart is tilos!

Értelemszerűen tilalom idején tilos a kerti hulladék égetése is! A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben felmentést adhat, ebben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit is. Arról, hogy mikor lehet a kertben égetni, a helyi önkormányzatnál kell érdeklődni. Amennyiben az önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, akkor tilos az avar és kerti hulladék égetése.

Aki nem tartja be a szabadtéri tűzgyújtás, égetés szabályait, tűzvédelmi bírsággal is sújtható, ami az okozott károk megtérítésén felül, az előidézett károk mértékétől függően

20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.

Ha valaki nem a helyi rendeletben meghatározottak szerint éget a kertjében, az önkormányzat és a katasztrófavédelem is bírságolhat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Jövőre már mindig tilos lesz

Sőt, az Országgyűlés júniusban módosította a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvényt és a természet védelméről szóló törvényt. A módosításra azért volt szükség, mert a levegő nem megfelelő minősége miatt ugyanis uniós kötelezettségi eljárás van folyamatban Magyarország ellen.

A módosítás értelmében január elsejétől már az önkormányzatok nem szabályozhatják külön rendeletekben az avarégetést, úgyhogy a levegő védelméről szóló törvény válik általánossá. Eszerint pedig

az avarégetés az ország egész területén tilos lesz.

Lehet grillezni, bográcsozni, szalonnát sütni?

A saját kertben felállított tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott a tűzgyújtási tilalom idején sem. Az ilyen - nyílt lángú - berendezések, eszközök használata, tűz gyújtása az ingatlanon belül az általános égetési szabályok betartása mellett történhet. Ezek röviden a következők:

  • nem szabad felügyelet nélkül hagyni a tüzet, a még ki nem hűlt parazsat, hamut;
  • gondoskodni kell a megfelelő, tűz oltására alkalmas anyag, eszköz - víz, homok - készenlétben tartásáról;
  • az égetést követően a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy valóban kialudt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?