23 °C Budapest
Nincs mese, így kell térkövezni: 5 tipp a legjobb burkolat kiválasztásához

Nincs mese, így kell térkövezni: 5 tipp a legjobb burkolat kiválasztásához

2020. augusztus 18. 20:33

Az elmúlt bő egy évtizedben a betonburkolatokkal szemben a magas esztétikai értékkel bíró térkövek hódítanak, amelyek mellett számos szakmai érv szól: könnyen javíthatók, rendkívül tartósak és tökéletesen beolvadnak a környezetükbe. Nem csoda, hogy évről évre egyre nő a térkövezés iránti kereslet, a kivitelezők pedig számos tipikus kérdéssel találkozhatnak a megrendelők részéről. Szakértők ezeket gyűjtötték össze, hogy egyúttal megválaszolásukban is segítséget nyújtsanak.

Az elmúlt bő egy évtizedben a betonburkolatokkal szemben a magas esztétikai értékkel bíró térkövek hódítanak, amelyek mellett számos szakmai érv szól: könnyen javíthatók, rendkívül tartósak és tökéletesen beolvadnak a környezetükbe. Nem csoda, hogy évről évre egyre nő a térkövezés iránti kereslet, a kivitelezők pedig számos tipikus kérdéssel találkozhatnak a megrendelők részéről. Az újHÁZ Centrum szakértői ezeket gyűjtötték össze, hogy egyúttal megválaszolásukban is segítséget nyújtsanak a szakembereknek:

1. Milyen térkövet válasszunk?

A térkő számos előnnyel rendelkezik a többi kültéri burkolathoz képest, hiszen mind esztétikai téren, mind pedig a tartósság szempontjából magasabb értékkel bír. A térkő kiválasztásánál azonban a megjelenésen túl érdemes figyelembe venni azt is, hogy milyen funkciót tölt majd be a térkövezni kívánt terület. Az autóbeállóknál 8 centiméteres vastagságú térköveket ajánlott használni, a teraszhoz és a kerti utakhoz azonban elegendő a 4-6 centiméteres változat is. Esztétikailag fontos, hogy a térkő színe harmonizáljon a kert és az ház stílusával, de ma már kereskedelmi forgalomban megtalálhatók olyan magas minőségű térkövek is, amelyek univerzálisnak mondhatók, hiszen modern és klasszikus környezetben egyaránt harmonikusan illeszkednek a térbe.

Térköveznél, de nincs miből? Keress finanszírozást kalkulátorunkban!

2. Mitől lesz tartós a térkövezés?

A térkövezés tartóssága függ a kiválasztott térkő minőségétől és a magasszintű kivitelezői munkától is, éppen ezért a szakértők semmiképpen sem ajánlják, hogy laikusok önállóan belevágjanak a térkövezésbe. A tartós térkő lerakás ugyanis nagyban függ az alapozástól, a burkolókövek lefektetésének szabályosságától, a logikus vízelvezetéstől, a fugázástól, a bedolgozástól és a lezárástól.  Azaz a komplett folyamat szakszerű elvégzésétől.

3. Hogyan kell szakszerűen lefektetni a kerti burkolatokat? 

A térkő lerakását meg kell tervezni, gondoskodni kell ugyanis a megfelelő csapadék-elvezetésről és az ehhez szükséges lejtésről is. Az alap minden esetben nagyságrendileg 25-30 centiméterrel kell, hogy szélesebb legyen a burkolandó területnél, hiszen a szegélykövek telepítésével is számolni kell. Az altalajra elsőként 3-5 centiméternyi zúzalékágyazatot kell teríteni, erre kerülnek a térkövek, melyek lerakását a legmélyebb ponton kell elkezdeni.

A térköveket nagyjából egy centiméterrel magasabbra érdemes fektetni a burkolt terület a végleges szintjénél, mivel a zúzalékágyás a vibrálás során tömörödni fog. Az egyes térkövek között 3-5 milliméternyi fugaközt kell hagyni, melyet homokkal, vagy finom kaviccsal ajánlott kitölteni. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

4. Mitől függ a fektetési minta? 

A fektetési mintázat kialakítása csupán részben esztétikai kérdés, sokkal inkább a teherelosztást és a burkolt felület stabilitását szolgálja. Az általános megközelítés szerint a gépkocsi beállók esetében diagonál rakási módot érdemes választani, amely szavatolni tudja az egyenletes tehereloszlást. A terasz burkolása esetén már rugalmasabban lehet dönteni a lerakási módok közül a megrendelő ízlésének megfelelően.

5. Mekkora választék áll rendelkezésre? 

Az elmúlt években folyamatosan nő az igény a kültéri burkolóanyagok iránt, így a térkőgyártók is nagy figyelmet fordítanak a portfóliójuk szélesítésére. A széles választéknak köszönhetően mindenki megtalálhatja az ízlésének leginkább megfelelő, tájba illeszkedő burkolóanyagokat különböző árkategóriákban, klasszikus és modern kertekbe egyaránt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?