16 °C Budapest
Azt hiszed, drágák itthon az albérletek? Egyetlen ábrán az elkeserítő igazság

Azt hiszed, drágák itthon az albérletek? Egyetlen ábrán az elkeserítő igazság

2019. december 22. 13:05

Az alacsony jövedelmű bérlők számára gyakran extrém magasak a lakhatási költségek, ez veszélyeztetik a család stabilitását. Friss adatok szerint azonban nálunk még nem kell igazán sokat fizetniük a szegény családoknak, legalábbis Új-Zélandhoz vagy például az Egyesült Királysághoz képest.

Világszerte rengetegen küzdenek egy tisztességes, megfizethető otthonért, a háztartások költségvetésük egy jelentős hányadát költik lakhatásra. A lakásárak szinte már drámai mértékben emelkednek a OECD országaiban, a lakbérek pedig még ennél is meredekebben.

Hasonlítsd össze a személyi kölcsön ajánlatokat és találd meg a legjobbat a Pénzcentrum kalkulátorával!

Az OECD megfizethető lakhatási adatbázisa (AHD) segíti az országokat a jó minőségű, megfizethető lakásokhoz való hozzáférés ellenőrzésében és megerősíti a szakpolitikai értékeléshez szükséges tudásbázist.

Az alacsony jövedelmű háztartások, a fiatalok, a gyermekes családok és az idősek egyre nehezebben találnak megfizethető otthont maguknak.


Habár ami a saját lakást tulajdonlását illeti a magyarok élen járnak, legalábbis az OECD országok között, nálunk több lakástulajdonos már csak Romániában, Horvátországban, Bulgáriában és Szlovákiában van. Ettől függetlenül sok olyan alacsony jövedelmű család él (a legszegényebb 10 szálakék), akik bevételeik egy jelentős részét, több mint 40 százalékát fordítják lakbérre. Ám a 26, 5 százalékos aránnyal nem tartozunk az élbolyhoz, sőt, szinte a lista végén ballagunk: tehát ma a legszegényebb magyar csládok alig több mint negyede költi a bevételeinek több mint 40 százalékát lakbérre, szember Új-Zélanddal, vagy az Egyesült Királysággal, ahol ez az arány a kétszerese.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?