6 °C Budapest

Elkészült az EU mesterterve: így alakítanának a magyar vidéken

2019. október 17. 08:16

Az európai vidéki térségek fejlesztése minden eddiginél fontosabb szerephez juthat a jövőben. 2020 után kiemelt jelentőséget kapnak többek között az intelligens falvak, a nemzedékek megújítása a mezőgazdaságban, a biogazdaság és a társadalmi befogadás elősegítése. A múlt héten Brüsszelben tartott Európai Régiók és Városok hetén a téma több aspektusára is összpontosítottak a közös agrárpolitika jövőjétől kezdve a jó gyakorlatokon át a vidéki térségek élhetőségének javításáig. "A vidékfejlesztés szerepe az európai régiókban" című műhelytalálkozón a HelloVidék tudósítója is részt vett.

Múlt héten mutatták be Brüsszelben az Európai Régiók és Városok hetén a közös agrárpolitika (KAP) 2020 utáni legfontosabb elemeit, ahol a hangsúlyt a gazdák, a vidéki térségekre és az egész társadalom előtt álló kihívásokra helyezték, és az ezekre adott politikai válaszokra összpontosítottak. Ez az európai uniós regionális politika legfontosabb éves eseménye, amely európai szintű hálózatépítési platformot kínál a regionális és helyi fejlesztéssel foglalkozó szakértők számára.

A közös agrárpolitika átmenetet jelent a fenntarthatóbb mezőgazdaság és a vidéki területek felélénkülése felé, ahol fokoznunk kell a mezőgazdaság "ellenálló képességét" és támogatni a mezőgazdasági termelők jövedelmeit. Gondoskodnia kell arról is, hogy a mezőgazdaság teljes körű szerepet vállaljon a környezettel és az éghajlattal kapcsolatos kihívásokkal szemben, és teljes mértékben alkalmazkodjon a digitális innovációkhoz, amelyek megkönnyítik a mezőgazdasági termelők munkáját, csökkentik a bürokráciát és támogatják a generációk megújulását

- mondta el a konferencián Ute Ally, az Európai Bizottság tisztviselője. Hozzátette: mivel az Európai Unió (EU) népességének több mint 50 százaléka vidéki területeken él, ezért a megfelelő erőfeszítéseket kell megtenni azért, hogy a vidék továbbra is vonzó és létfontosságú maradjon egy-egy ország vérkeringésében, mind az élhetőség, mind a növekedés, mind a munkahelyteremtés szempontjából, de nem szabad elfeledkezni a mobilitásról és az alapvető szolgáltatások fejlesztéséről sem. Ezzel tud ugyanis hozzájárulni egy ország gazdaságának fejlődéséhez, valamint a társadalmi-kulturális élethez. Hogy a műhelybeszélgetésben miről volt még szó, azt elolvashatod a HelloVidék oldalán.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem