7 °C Budapest

Csúcson az új házak: ennyibe kerül egy négyzetméter Budapesten és máshol

2019. augusztus 3. 14:31

Az első félévben 6472 új lakóingatlant - lakást és családi házat - adtak át, ez lényegében stagnálást jelent éves szinten. Az ingatlan.com adatai szerint az eladásra épített családi házak kínálata jelentősen, 63 százalékkal nőtt az idén. Budapesten az új építésű családi házak átlagos négyzetméterára 681 ezer forintnál, a megyeszékhelyeken 445 ezer forintnál járt júliusban. A csok keretében idén májusig az összes támogatás kétharmadát 209 milliárd forintot kaptak az érintettek új lakóingatlan vásárlására, építésére.

A lakásépítési piac elérte a plafont az átadott új lakások számát és az építőipar kapacitását tekintve. Az első félévben országszerte 6472 új lakóingatlanra adtak ki használatbavételi engedélyt, ez gyakorlatilag stagnálást jelent éves összevetésben - derül ki az ingatlan.com újlakás-piaci összefoglalójából, amely a legújabb hivatalos lakásépítési adatokat is bemutatja. Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője azt mondta: 

A friss adatokból az látszik, hogy a lakásépítések a maximumon pörögnek, a kapacitás- és munkaerőhiány nem tud nagyobb fordulatszámra kapcsolni a piac. Fontos azonban, hogy az lakásátadások nem egyenletesen alakulnak, minden évben az utolsó három hónapban ugrik meg a számuk és ez az idén is várhatóan így lesz.

Növekedés a vidéki nagyvárosokban

Az is kiderül az adatokból, hogy az új lakóépületekben átadott lakások 51 százaléka családi házban, 40 százaléka többemeletes, több lakást magában foglaló házban található, 4,2 százalékuk pedig lakóparkban kapott helyet. A szakértő azt is elmondta, hogy az új lakások piacán egyre komolyabb a vidéki ingatlanok aránya. “Ezt mutatja, hogy országos szinten stagnálás volt, ám a megyei jogú városokban 10 százalékkal nőtt az átadott új lakóingatlanok száma" - tette hozzá.

Lakást vásárolnál? Válassz olcsó hitelt a Pénzcentrum kalkulátorában!

Az új családi házak piacát egyébként segíti az állami támogatási rendszer, a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) is. Az eddigi adatok alapján az új lakóingatlanoké a főszerep a felvett támogatások összegét nézve. A rendszer 2015 júliusi indulásától idén májusig összesen 312 milliárd forint támogatást kaptak az érintettek. Ennek a kétharmadát - 209 milliárdot - új lakás vásárlására építésére vagy vásárlására fordította összesen 33 ezer család.

Meglódult a családi házak piaca

Balogh László azt mondta, hogy az új lakásba költözők egy része nem szeretne építkezni, hanem eladó családi házat, esetleg sorházban vagy ikerházban lévő ingatlant keres.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az idén folytatódott és látványosabbá vált a növekedés látható ezen a piacon. Az év első hét hónapjában országszerte több mint 3 ezer családi, iker- vagy sorházban található új lakóingatlant hirdettek meg eladásra, ez pedig 63 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest

 - emelte ki-

Mennyit kell adni egy családi házért vagy sorházi lakásért?

A portál elemzése szerint idén júliusban a budapesti új családi házakat átlagosan 681 ezer forintos négyzetméteráron kínálták, a sorházaknál 568 ezer forint, az ikerházak esetében 594 ezer forint volt az átlagár. A megyeszékhelyeken az új családi házakba 445 ezer forintos négyzetméterárat kell fizetni. A többi városban pedig 491 ezer forintért kínálják ezeket az ingatlanokat.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm