11 °C Budapest

Őrület a tópartokon: ennyiért vehetsz most nyaralót a Velencei-tónál és a Balatonnál

2019. április 20. 12:02

Drasztikusan megnőtt a nyaralók iránt érdeklődők száma, konkrétan özönlenek a nyaralóvásárlók a tópartokra. Ráadásul a falusi csok még több vevőt hozhat - derül ki egy friss felmérésből. A legfontosabb piaci mutatók szerint:a Balaton melletti megyék közül Veszprémben 100 százalékos növekedés következett be. Somogyban átlagosan 70 százalékkal többen érdeklődtek egy-egy nyaraló vagy lakóingatlan hirdetésére.a Velencei-tónak helyet adó Fejér megyében pedig 112 százalékkal nőtt a kereslet.Gárdonyban négyzetméterenként 389 ezer forintot, Balatonfüreden 600 ezer forintot, Siófokon pedig 478 ezer forintot kérnek átlagosan a nyaralókért.a nyaralóvásárlást tervezőknek a jövőben a tavakhoz közeli, a falusi csoknak megfelelő településen az állandó lakóingatlant keresőkkel is fel kell venniük a versenyt.

Túlzás nélkül lerohanták a nyaralók kínálati piacát a leendő vásárlók - ismertette legfrissebb elemzését az ingatlan.com, amely a Balaton és a Velencei-tó melletti települések és az érintett megyékben eladásra kínált lakóingatlanok - lakások, házak és nyaralók - kínálatát és árát vizsgálta több ezer hirdetés adatai alapján. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy a nyaralóingatlanok iránti érdeklődések száma országos átlagban megduplázódott egy hirdetésre vetítve, ráadásul a kereslet újabb támogatást kaphat.

A falusi csok részletei a napokban derültek ki, így még komolyabb hatása nem volt a keresletre, várhatóan az év hátralévő részében azonban az érintett településeket felértékelheti ez a lépés. A falusi csok országszerte majdnem 2500 települést érint köztük több olyat, ahol már most is nagyon kiugró a kereslet. Balogh László példaként említette Balatonkenesét, Balatonakalit, Balatonszemest, Balatonszepezdet az itteni ingatlanok iránti érdeklődés ugyanis 80-170 százalékkal nőtt éves összevetésben

- fogalmazott a szakember.

Balaton

Az ingatlanközvetítő portál átfogó elemzéséből kiderül, hogy a Balaton északi partján lévő ingatlanokat magában foglaló Veszprém megyében ugyanis az eladó ingatlanok iránti érdeklődők száma egy év alatt több mint 100 százalékkal nőtt. A Balaton északi partján az ingatlanok átlagos négyzetméterára idén április közepén 424 ezer forint volt, ez 28 százalékos drágulást jelent éves szinten. A nyaralókért 374 ezer forintot kértek az eladók négyzetméterenként, ami szintén 28 százalékos áremelkedésnek felel meg. Egy balatonfüredi nyaralónál több mint 600 ezer forint az átlagár, révfülöpi társainál 297 ezer forintot tett ki április közepén.

A Balaton déli partján lévő települések többsége Somogy megyéhez tartozik, ahol a Balatonhoz közeli lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 37 százalékkal 432 ezer forintra nőtt egy év alatt. Az ottani nyaralók pedig 28 százalékos drágulást produkáltak, így az ingatlan.com adatai szerint április közepén 406 ezer forint volt az átlag a kínálati piacon. A népszerű települések közül a siófoki nyaralókat 478 ezer, a balatonföldváriakat 471 ezer, a balatonlelleieket pedig 454 ezer forintért hirdették négyzetméterenként.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakás- vagy nyaraló vásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót! 

Az elemzés szerint a harmadik Balatonnal határos megyében, Zalában lakóingatlanok átlagos négyzetméterára a többiekhez képest szolidabban, 16 százalékkal 297 ezer forintra nőtt, ezen belül a megyében található nyaralóknál mindössze 2 százalékkal 190 ezer forintra emelkedtek az árak. Ugyanakkor a Zala megyéhez tartozó Keszthelyen óriási drágulás ment végbe, az ottani nyaralók négyzetméterára 373 ezer forintra emelkedett.

Velencei-tó

A Velencei-tónak helyet adó Fejér megyében szintén nagyon felkapottá vált: 112 százalékkal nőtt a kereslet. A második legnagyobb magyarországi tónak helyet adó Fejér megyében a lakóingatlanok idén áprilisban 389 ezer forintos négyzetméteráron voltak kaphatók, 40 százalékkal drágábban, mint egy évvel ezelőtt. Az ottani nyaralóknál pedig 28 százalékkal 361 ezer forintra emelkedett az átlagár. A tóparti települések közül Gárdonyban 25 százalékkal négyzetméterenként 377 ezer forintra nőttek az árak.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem