17 °C Budapest
Újabb nagy lépés: ekkortól törölhetik el az óraátállítást Magyarországon

Újabb nagy lépés: ekkortól törölhetik el az óraátállítást Magyarországon

MTI
2019. március 5. 09:30

Hamarosan szavazni fog az Európai Parlament az óraátállítás eltörléséről. Idén ez még biztosan nem fog megtörténni, az új céldátum 2021 - ez az illetékesek szerint tartható. A változtatásról korábban európai konzultáció is volt: az emberek 80 százaléka az eltörlés mellett szavazott.

Támogatásáról biztosította az évenként kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021-es megszüntetését hétfőn az Európai Parlament illetékes bizottsága. A közlekedési és idegenforgalmi szakbizottság határozata nyomán az indítvány hamarosan az Európai Parlament plenáris ülése elé kerülhet, a végső döntést pedig majd az EU társjogalkotó szervei - a tagországok kormányait tömörítő tanács és az EP - fogják meghozni.

Az Európai Bizottság eredeti javaslata szerint idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez a tagállami fenntartások miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021.

A brüsszeli testület konzultációt indított az ügyben, amelyen 4,6 millióan fejezték ki véleményüket, és 80 százalék a megszüntetése mellett foglalt állást. A javaslat támogatói szerint az Európai Unióban egységesen márciusban, valamint októberben esedékes óraátállítás káros hatással van az egészségre, az elérhető energiamegtakarítás viszont ezzel szemben elenyésző.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?