2 °C Budapest

Jó hír a bolygóvédőknek: ezzel a 10 tippel a lusták is beszállhatnak a harcba

2018. november 24. 17:30

Nem feltétlenül kell napelemes ökoházzá alakítanod az otthonodat, hogy segíthess megmenteni a földet! Itt van 10 olyan egyszerű tipp, amelyekkel különösebb erőfeszítés nélkül is megmentheted a bolygót!

Ne moss olyan gyakran

Legalábbis ne olyan gyakran: egyetlen ruhadarab 30 fokon történő kimosása 600 gramm szén-dioxidot termel. A brit tévének megszólaló szakértő szerint nem muszáj például azonnal szennyesbe dobni például a nadrágokat, szoknyákat. Ugyanez vonatkozik a gyapjúpulóverekre, meg a kabátokra. Emellett nem muszáj annyi mosószert használni: kevesebbtől is ugyanolyan tiszták lesznek a ruhák!

Használj több üveget

Egy PET-palack előállítása rengeteg szén-dioxidot termel, ezért ha teheted, vegyél olyan termékeket, amelyek nem palackban, hanem hagyományos, üveges kiszerelésben kaphatóak. Van ilyen tejből, és üdítőből is. Emellett hasznosítsd újra a flakonokat, hogy csökkentsd az ökológiai lábnyomodat!

A mosogatógép is segíthet!

Igaz, hogy bizonyos esetekben a kézi mosogatás kevesebb energiát fogyaszt, mint a mosogatógép, de amikor elöblíted az edényeket a csap alatt, több szén-dioxidot termelsz, mint mondjuk egy mosogatógép, amely 65 fokos vízzel dolgozik. A modernebb gépek még hatékonyabban működnek, ám csak akkor, ha teljesen fel vannak töltve.

Költözz össze valakivel

A kutatások szerint azok a háztartások, emelyekben többen laknak, 23 százalékkal kevesebb szén-dioxidot termelnek, mintha valaki egyedül élne - hiszen például egy háztartást kell kifűteni. Emellett, ha együtt laktok, járjatok együtt dolgozni is, így kevesebb autó lesz az úton, amelyek kevesebb szén-dioxidot termelnek.

Ne nyírj füvet olyan gyakran

Bár a növények elnyelig a szén-dioxidot, de a tökéletesen ápolt gyep például több üvegházhatású gázt eredményez, mint amennyit elnyel. Ha például hetente egyszer, elektromos fűnyíróval végigmész a füvön, azzal nagyjából 15 kilónyi szén-dioxidot termelsz évente. Ha műtrágyát használsz, inkább engedd el: ugyanis a legtöbb ilyen növénytáp a többi között nitrogén-oxidra is lebomlik, ami 300-szor károsabb a környezetre, mint a szén-dioxid.

Vezess lassabban

Ha mondjuk 100 kilométer per óra helyett csak 90-el vezetsz, 10 százalékkal kevesebb üzemanyagot használsz el, ami értelemszerűen alacsonyabb szén-dioxid kibocsátást eredményez. Emellett vezess nyugodtan, hanyagold a hirtelen kigyorsításokat, fékezéseket, mert ezek mind-mind megnövelik a fogyasztást, amitől több káros gázt bocsátasz a légkörbe.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Dolgozz otthonról

Gondolj bele, hogy mennyi időt vesz el a napodból a munkába járás, emellett még az ökológiai lábnyomodat is növeli! Ha otthonról dolgozol, nem kell autóba ülnöd vagy a tömegközlekedést használnod, így pedig nem bocsátasz ki annyi szén-dioxidot sem. Ha sokan tudnának otthonról dolgozni, kisebb irodákat kellene fenntartnaia a cégeknek, ami a többi között kisebb fűtési költségeket is eredményezhet, és a szén-dioxid kibocsátás is jelentősen lecsökken.

Bankolj, intézz ügyeket online

Rengeteg időt, és nem mellesleg sok energiát emészt fel a bankokba, hivatalokba járás. De ha a legtöbb dolgot az interneten intézed, akkor nem csak sok idegeskedéstől kíméled meg magad, hanem az ökológiai lábnyomod is sokkal kisebb lehet. Emellett ha sokan állnak át az online bankolásra csökkenhet a bankok fiókjainak mérete, a biztonsági furgonok kevesebbet járhatnak a városban a pénzek utántöltése miatt, hiszen az elektronikus fizetéshez nem kell fizikai pénz. Ráadásul a pénzügyi ágazat szén-dioxid-lábnyomának 10 százalékát a nyomtatás és a postázás teszi ki.

Hanyagold az egyszer használatos borotvát

Furán hangozhat, de a szőrtelenítés is rengeteg szén-dioxidot termel. Világszerte több mint 40 milliárd eldobható borotvát gyártanak évente műanyagból. Ezeket nem lehet újrahasznosítani, a legtöbb a kukában landol, vagy rosszabb esetben a tengerekben, a természetben. Sokkal környezetkímélőbb, ha befektetsz egy elektromos borotvába: ezt többször is tudod használni, és az áramtermelés kevesebb szén-dioxidot termel, mint az eldobható borotvák gyártása.

Nyaralj okosan

Egy repülőgép rengeteg szén-dioxidot bocsát ki, egy egyórás repülés nagyjából egy autó féléves adagját termeli meg a káros gázból. Ha teheted, menj inkább kocsival, vagy vonattal! Utóbbi esetben a parkolásért sem kell fizetned, és még kevesebb szén-dioxidot bocsát ki.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm