Itt a javaslat: pénzhez jutnak a gyermeküket otthon nevelők

Itt a javaslat: pénzhez jutnak a gyermeküket otthon nevelők

2018. november 21. 10:30

Az emberi erőforrások minisztere benyújtotta az Országgyűlés elé a gyermekek után járó ápolási díjat - írja a hvg.hu. Az összeget a tárca 100 ezer forintban maximalizálná, és egyéb szociális elátással nem lenne összevonható.

Kedden az emberi erőforrások minisztere benyújtotta a parlamentnek a gyermekek gondozási díját bevezető törvényjavaslatot. A díj azoknak a szülőknek járna, akik vér szerinti, vagy örökbefogadott súlyos fogyatékossággal élő, vagy tartós betegségéből eredően önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolják. A javaslat szerint szakértőnek kell megállapítania, hogy a gyermek valóban önellátásra képtelen-e.

A támogatás összege 2019-ben 100 ezer forint lesz, amely csak egy szülő számára állapítható meg. Amennyiben azonban a szülő két gyermeket is ápol, az összeg 150 ezer forintra nő. A 100 ezer forintból azonban le kell vonni a más rendszeres pénzbeli ellátások összegét, így például a nyugdíjat. Az sem jogosult a gyod-ra, aki nappali tagozaton tanul, vagy napi 4 óránál többet dolgozik. A gyermekek otthongodnozási díja ugyanakkor beleszámít a nyugdíjba.

Az ápolási díj is változik ezután - azok lesznek rá jogosultak, akik nem gyermeküket, hanem egyéb hozzátartozójukat ápolják otthon. Az ápolási díj havi összege a költségvetésben meghatározott összeg 115 százalékára nő, emelt összegű ápolási díj esetén 173 százalékra, kiemelt ápolási díj esetén pedig 207 százalékos lesz a növekedés.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?