13 °C Budapest

Ezen balhézik most rengeteg magyar szülő: pedig nyáron lehetetlen megkerülni

2018. augusztus 18. 14:30

A nyári szünet alatt hatványozottan jelentkeznek a gyerekfelügyelettel kapcsolatos kérdések: bár a megkérdezettek több mint négyötöde szerint elsősorban a szülő feladata gyermekére vigyázni, a vakáció alatt legtöbben munkarendjük és szabadságkeretük miatt kénytelenek mégis külső segítséget bevonni. Egy friss felmérés szerint a magyar szülők többsége 10-13 évesen hagyná otthon először felügyelet nélkül gyermekét, szabadidős programra pedig csak 14 éves kor felett engednék el őket egyedül.


Erősen megosztó téma a szülői kontroll ideális mértéke, kevés a kapaszkodóként használható sztenderd, főként, ha arról van szó, hogy mikor és hogyan hagyhatjuk otthon először gyermekünket egyedül - derül ki az NN Biztosító 3-14 éves gyermekek szülei körében végzett kutatásából. 

A dilemma különösen aktuális a nyári vakáció idején, amikor az óvodák három-öt hétre, az iskolák pedig idén tizenegy hétre zárják be kapuikat. Ez az időszak a legtöbb családtól logisztikai bravúrok sorozatát kívánja meg a szabadnapokkal, a mozgósítható rokonokkal és szomszédokkal való tervezés kapcsán.

Azonban ennek tudatában is a megkérdezett szülők 83 százaléka gondolja saját feladatának, hogy vigyázzon gyermekére, és csak 17 százalék szerint bízható rá a csemete családtagokra vagy bébiszitterre.

A legtöbb szülő a 10-13 éves kort tartja megfelelőnek arra, hogy a gyermek már felügyelet nélkül maradjon otthon, esetleg elkezdjen kísérő nélkül közlekedni. Persze a kérdésre adott válasz számos egyéb körülménytől függ: nem mindegy, hogy milyen környéken, falun vagy a fővárosban lakunk, mennyire érett a kiskamasz, könnyen feltalálja-e magát, örül-e vagy inkább fél, ha egyedül hagyjuk. A résztvevők 24 százaléka szerint csak 14 éves kor felett érik meg az idő a felügyelet nélküli otthonmaradásra, míg 17 százalék már 10 évesnél fiatalabb csemetéjére is rábízná a lakást.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az önálló szórakozás tekintetében is megoszlanak a vélemények: a szülők 43 százaléka nem engedné a gyermeket 14 éves születésnapja előtt semmilyen szabadidős programra kíséret nélkül, főként nem egy esti bulira, amire 79 százalék mondana nemet

A nyári szünetben a logisztikai kérdések kicsúcsosodnak, de a digitális eszközök használatának kérdése is felmerülhet az otthon töltött napok vagy épp egy nyaralás során. Tízéves kor felett ugyanis már teljesen általános, hogy a gyerekek saját okoseszközzel rendelkeznek. Arról azonban már megoszlanak a vélemények, hogy mennyire kell a szülőnek korlátoznia ezek használatát. Bár a válaszadók 60 százaléka szerint egy szülőnek folyamatosan ellenőriznie kell, kikkel találkozik csemetéje, a virtuális világban már kevésbé tartanak a rossz társaságtól.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm