24 °C Budapest
Mutatjuk, kik maradhatnak ki Orbánék legújabb rezsicsökkentéséből

Mutatjuk, kik maradhatnak ki Orbánék legújabb rezsicsökkentéséből

2018. március 7. 17:02

Téli rezsicsökkentésről döntött a kormány, Orbán Viktor bejelentése szerint 12 ezer forintos egyszeri juttatást kapnak a magyar családok. Legalábbis azok, akik gázzal, távfűtéssel, vagy hagyományos módon, azaz szénnel vagy fával fűtenek. A miniszterelnök bejelentéséből az nem derült ki, azoknak is jár-e a juttatás, akik kizárólag elektromos árammal fűtik otthonaikat. Pedig egyre több ilyen háztartás van Magyarországon.FRISS! 2018. 03. 08. - Lázár János csütörtökön, a 111. Kormányinfón elismerte, nem jár mindenkinek az egyszeri, 12 ezer forintos rezsicsökkentés. Erről szóló cikkünket ITT OLVASHATOD!

Minden család 12 ezer forintot jóváírhat a gázszámlájából. Akik nem gázzal fűtenek, hanem távfűtést vesznek igénybe, számukra ugyanezt a mértékű jóváírást fogjuk biztosítani úgy, hogy Kósa Lajos miniszter urat megbíztuk, tárgyalja ki ennek konkrét részleteit az önkormányzatokkal. Akik pedig hagyományos módon fűtenek, szenet, vagy fát használnak fel, az ő esetükben megnöveljük az erre a célra szolgáló szociális pénzügyi keretet egymilliárd forinttal és Pintér Sándort bíztuk meg ennek az intézkedésnek a végrehajtásával

- jelentette be szerda délután Orbán Viktor. A lépés a Portfolio számítása szerint, csak a gázfogyasztók, illetve távfűtéses háztartások esetében 49,2 milliárd forintos költségvetési kiadást jelent.

Érdemes ízlelgetni egy kicsit a fenti nyilatkozatot, a miniszterelnök bejelentéséből az ugyanis nem derült ki, hogy vajon azoknak is jár-e a juttatás, akik kizárólag elektromos árammal fűtik otthonaikat? Pedig egyre többen vannak ilyen háztartások Magyarországon. Erre vonatkozó statisztika, kimutatás persze nem létezik, így csak találgatni lehet, kik maradhatnak ki a téli rezsicsökkentésből. A KSH adatsora például 3 228 888 olyan háztartást számlált 2016-ban, ahol be volt kötve a gáz, míg 5 058 402 olyan háztartást, ahol igénybe vették a villamosenergia-szolgáltatást. Azaz két éve 1 829 514 olyan háztartás volt Magyarországon, ahol biztos, hogy egyáltalán nem volt bekötve, se fűtésre, se főzésre, se semmire a gáz, az áram viszont igen.

Szintén a KSH adataiból derül ki, hogy a távfűtésbe bekapcsolt lakások száma, lassú növekedés után 2016-ra elérte a 649 129-et. A Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal (MEKH) 2015-ös adataiból pedig az is kiderül, hogy a lakosság 21,5 százaléka egyedi helyiségfűtéssel oldja meg a hőellátást, olyan eszközök felhasználásával, mint például a fa vagy a szén. Mindezek figyelembevételével, na meg elfogadva azt a tényszerűséget, hogy a fentebb említett típusok között vannak átfedések, tehát egy háztartás egyszerre több ilyen szolgáltatást is igénybe vehet, illetve vannak olyan fogyasztási helyek, ahol nincs szükség fűtésre, áramra viszon igen (pl.: nyaralók), nyugodtan kijelenthetjük, hogy

bőven akadnak olyan háztartások az országban, akár tízezres nagyságrendben is, ahol kizárólag elektromos fűtéssel veszik fel a harcot a téli hideg ellen.

Mindezt a Pénzcentrum iparági visszajelzései is alátámasztják. Érdeklődésünkre több piaci szereplő is jelezte, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik az elektromos rendszerek iránt, legyen szó például hőtárolós kályháról, elektromos kazánról, fűtésre is alkalmas klímáról, vagy épp infrás megoldásról. Mint azt kiemelték, ez összhangban van a lakóingatlanokra vonatkozó energetikai követelmények szigorodásával, illetve az egyre olcsóbban elérhető megújuló technológiák mind gyakoribb lakossági felhasználásával. Többen azt is hozzátették, hogy a kormány által szorgalmazott új, napenergiára is erőteljes hangsúlyt helyező energiastratégia is ezek részarányának növekedését teszi lehetővé.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Természetesen megkerestük a Miniszterelökséget is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy csak véletlenül nem említette a miniszterelnök azokat, akik kizárólag elektromos árammal fűtik otthonaikat; és ha igen, ezen fogyasztók hogyan részesülnek majd a támogatásból? Arra is kíváncsiak voltunk továbbá, hogy a 12 ezer forintos juttatást szerződésenként érvényesítik majd a szolgáltatók, így az, akinek több ingatlana is van, többször is részesülhet a juttatásból? Amint reagálnak, frissítjük cikkünket.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?