3 °C Budapest
Nettó lehúzás: már ezért is bírságot kaphatnak a társasházban élők

Nettó lehúzás: már ezért is bírságot kaphatnak a társasházban élők

2017. november 24. 11:30

Egyik munkatársunk figyelt fel egy nem éppen barátságos üzenetre annak a társasháznak a liftjében, amelyben lakást bérel, közeli rokona pedig tulajdonos is a házban. Aki késik a közüzemi mérőórák állásának leadásával, az a csúszás mértékétől függetlenül ötezer forint bírságot kap, de nem a közművektől, hanem a társasház üzemeltetőjétől. Ügyvédet kérdeztünk meg, hogy egyáltalán legális-e ez a gyakorlat.

Nemrég foglalkoztunk a Havanna-lakóteleppel, ahol bizonyos lakóközösségek úgy döntöttek: aki nem fizet közös költséget, az nem használhatja a liftet. A szabály végrehajtásához kis proxiolvasókat szereltek be a liftekbe, és akinek tartozása van, annak a proxiját letiltják, így nem tudja használni a felvonót. 

Hasonló felfogású intézkedéssel találkozott egy munkatársunk egy újlipótvárosi társasházban, a Kleopátra Házban. A liftben lett figyelmes erre a kiragasztott feliratra:

Forrás: Pénzcentrum

A figyelmeztetés szerint, aki a fűtés, klíma illetve meleg víz mérőórák állását késve adja le az üzemeltetésnek, az a társasházi közgyűlés határozata alapján ötezer forintos büntetésre (vagy ahogy nevezik, vissza nem térítendő közütemi elszámolási költségtérítésre) számíthat.

Ez azért számít furcsa gyakorlatnak, mert ha egy lakó, adott esetben a vízműveknek jelenti be késéssel a vízóraállást, akkor nem nagyon számíthat semmiféle retorzióra. Persze felmerül körülményként, hogy az elszámolást a társasház üzemeltetése készíti el, így valóban felmerülhetnek plusz költségek a késések miatt, de az ötezer forint így is túlzónak tűnhet.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük telefonon a társasház közös képviseletét ellátó Gerber és Németh Kft.-t, de a cégnél telefonon keresztül azt közölték, hogy nem kívánnak az ügyben semmilyen kérdésre sem válaszolni. Egy, a társasházban lakó forrásunk elmondta, hogy az intézkedés legalább nyolc éve van érvényben, ám mint a fenti, Havanna-lakótelepes példa is bizonyítja, mostanában egyre sűrűbben alkalmaznak retorziókat a társasházak, renitens lakóikkal szemben.

Legális ez?

Megkerestük az ügyben dr. Kaszala Andrea ügyvédet, aki elmondta, hogy a bírói gyakorlat eltérő a társasházi szankciók ügyében, ugyanakkor a pénzbírságot általában nem fogadja el megfelelő eszközként egy ilyen probléma rendezésére (vagyis a lakók megfegyelmezésére). Az ügyvéd lapunknak azt is felvetette, hogy egy esetleges büntetés behajthatatlanná is válhat, hisz fizetési meghagyást lehet persze kérni, de kérdéses, hogy egy bíróság helyt ad-e annak.

Továbbá, az ügyvéd szerint minden ilyen szabályt a társasház szervezeti-működési szabályzatában (SZMSZ) vagy házirendjében kell szerepeltetni, egy sima közgyűlési határozat nem elegendő egy ilyen ügy szabályozására.

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (THM 12,73%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste, a Cetelem, és a Cofidis gyorskölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52