0 °C Budapest
Nettó lehúzás: már ezért is bírságot kaphatnak a társasházban élők

Nettó lehúzás: már ezért is bírságot kaphatnak a társasházban élők

2017. november 24. 11:30

Egyik munkatársunk figyelt fel egy nem éppen barátságos üzenetre annak a társasháznak a liftjében, amelyben lakást bérel, közeli rokona pedig tulajdonos is a házban. Aki késik a közüzemi mérőórák állásának leadásával, az a csúszás mértékétől függetlenül ötezer forint bírságot kap, de nem a közművektől, hanem a társasház üzemeltetőjétől. Ügyvédet kérdeztünk meg, hogy egyáltalán legális-e ez a gyakorlat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nemrég foglalkoztunk a Havanna-lakóteleppel, ahol bizonyos lakóközösségek úgy döntöttek: aki nem fizet közös költséget, az nem használhatja a liftet. A szabály végrehajtásához kis proxiolvasókat szereltek be a liftekbe, és akinek tartozása van, annak a proxiját letiltják, így nem tudja használni a felvonót. 

Hasonló felfogású intézkedéssel találkozott egy munkatársunk egy újlipótvárosi társasházban, a Kleopátra Házban. A liftben lett figyelmes erre a kiragasztott feliratra:

Forrás: Pénzcentrum

A figyelmeztetés szerint, aki a fűtés, klíma illetve meleg víz mérőórák állását késve adja le az üzemeltetésnek, az a társasházi közgyűlés határozata alapján ötezer forintos büntetésre (vagy ahogy nevezik, vissza nem térítendő közütemi elszámolási költségtérítésre) számíthat.

Ez azért számít furcsa gyakorlatnak, mert ha egy lakó, adott esetben a vízműveknek jelenti be késéssel a vízóraállást, akkor nem nagyon számíthat semmiféle retorzióra. Persze felmerül körülményként, hogy az elszámolást a társasház üzemeltetése készíti el, így valóban felmerülhetnek plusz költségek a késések miatt, de az ötezer forint így is túlzónak tűnhet.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük telefonon a társasház közös képviseletét ellátó Gerber és Németh Kft.-t, de a cégnél telefonon keresztül azt közölték, hogy nem kívánnak az ügyben semmilyen kérdésre sem válaszolni. Egy, a társasházban lakó forrásunk elmondta, hogy az intézkedés legalább nyolc éve van érvényben, ám mint a fenti, Havanna-lakótelepes példa is bizonyítja, mostanában egyre sűrűbben alkalmaznak retorziókat a társasházak, renitens lakóikkal szemben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Legális ez?

Megkerestük az ügyben dr. Kaszala Andrea ügyvédet, aki elmondta, hogy a bírói gyakorlat eltérő a társasházi szankciók ügyében, ugyanakkor a pénzbírságot általában nem fogadja el megfelelő eszközként egy ilyen probléma rendezésére (vagyis a lakók megfegyelmezésére). Az ügyvéd lapunknak azt is felvetette, hogy egy esetleges büntetés behajthatatlanná is válhat, hisz fizetési meghagyást lehet persze kérni, de kérdéses, hogy egy bíróság helyt ad-e annak.

Továbbá, az ügyvéd szerint minden ilyen szabályt a társasház szervezeti-működési szabályzatában (SZMSZ) vagy házirendjében kell szerepeltetni, egy sima közgyűlési határozat nem elegendő egy ilyen ügy szabályozására.

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (THM 12,73%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste, a Cetelem, és a Cofidis gyorskölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06