24 °C Budapest
Kiderült az igazság az óraátállításról: miért tikolják ezt előlünk?

Kiderült az igazság az óraátállításról: miért tikolják ezt előlünk?

2017. október 28. 16:01

Hosszú ideje vitatéma, hogy valóban szükség van-e az óraátállításra. Vajon mi az igazság? A Pénzcentrum több mint 12 ezer olvasója már voksolt. Neked mi a véleményed?

Még tavaly októberben nyújtott be határozati javaslatot a Parlamentnek a Jobbik az órák átállításának eltörlését kérve. A javaslat szerint, amelyről a mai napig nem tett le a párt, a nyári időszámítás lenne a kötelező. Habár az elmúlt évben lehetett hallani olyan kormánypárti nyilatkozatot is, amely támogatta az elképzelést, 2017. október 25-én az országgyűlés gazdasági bizottságában a fideszes többség ismét indoklás nélkül utasította el a kérdés napirendre tűzését.

Óraátállítás, pro és kontra

Az óraátállítás kapcsán amúgy akadnak pro és kontra érvek is bőven. Mellette szóló érvként leginkább az energia megtakarítást szokták hangsúlyozni (a MAVIR korábbi számításai szerint 4-5 milliárd forintot spórolnak a hazai fogyasztók; ez kb. 40 ezer háztartás éves felhasználását jelenti); de az utóbbi időben ez a szempont is komoly támadásokat kapott. Mint azt több kutatás is megemlíti, amit a világításon megspórolunk az átállással, azt egyre inkább elveszítjük a légkondicionáláson.

Az eltörlést szorgalmazók érvei között gyakran merül fel, hogy az átállás az emberi egészségre, közérzetre rövid távon hátrányos hatású. Szerintük ilyenkor fáradtabbak, ingerlékenyebbek vagyunk, de gyakori a szívfrekvencia ingadozása (elvileg ilyenkor megugrik a szívinfarktusos, ill. strok-os esetek száma), illetve a depresszió is. Ez utóbbit egyébként nemrég egy dán tanulmány is alátámasztotta, amely szerint bizonyítható kapcsolat van a depresszió és a téli időszámításra való átállás között. A Wikipédia bejegyzése szerint azonban mindez csak részben igaz, hiszen:

A több fény hatására a szervezetben több D-vitamin termelődik, ami erősíti az immunrendszert. Az embereket érő több napsütés hatására jobb az emberek hangulata.

Sőt, az eltörlés mellet érvelők szájából gyakorta elhangzik az is, hogy az átállás utáni napokban megugrik a balesetek, köztük az autószerencsétlenségek száma. Ennek az érvnek viszont némileg ellent mond az a tény, hogy hosszú távon viszont, a jobb látási viszonyok miatt csökkenhet a közúti balesetek száma.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Pénzcentrum olvasói már szavaztak

Mivel mi is kíváncsiak voltunk, mit gondolnak olvasóink a kérdésről, a legutóbbi óraátállításkor szavazást hirdettünk. Meglepetésünkre több mint 12 ezeren adtak le szavazatot kérdéseinkre (egyenként), így bár az eredmény nem reprezentatív, mindenképp elgondolkodtató. Olvasóink többsége az eltörlés mellett tette le a voksát, és többségük végleg áttérne a nyári időszámításra.

Most még lesz!

De az is biztos, hogy kizárólag egységes megoldásra lehet törekedni az ügyben; időzónánknak összhangban kell lennie azon országokéval, amelyekkel erős gazdasági kapcsolatot tartunk fenn, ezzel ugyanis kordában lehet tartani a tranzakciós költségeket. E tekintetben az sem véletlen, hogy uniós irányelv vonatkozik a kérdésre, tehát elvileg csak közös döntéssel rakhatunk pontot az ügyre. Bármi is legyen azonban a viták, illetve a politikai hercehurca vége:

október 29-én, azaz most vasárnap, hajnali 3 óráról 2 órára át kell majd állítanunk óráinkat!

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?