16 °C Budapest
Kiderült az igazság az óraátállításról: miért tikolják ezt előlünk?

Kiderült az igazság az óraátállításról: miért tikolják ezt előlünk?

2017. október 28. 16:01

Hosszú ideje vitatéma, hogy valóban szükség van-e az óraátállításra. Vajon mi az igazság? A Pénzcentrum több mint 12 ezer olvasója már voksolt. Neked mi a véleményed?

Még tavaly októberben nyújtott be határozati javaslatot a Parlamentnek a Jobbik az órák átállításának eltörlését kérve. A javaslat szerint, amelyről a mai napig nem tett le a párt, a nyári időszámítás lenne a kötelező. Habár az elmúlt évben lehetett hallani olyan kormánypárti nyilatkozatot is, amely támogatta az elképzelést, 2017. október 25-én az országgyűlés gazdasági bizottságában a fideszes többség ismét indoklás nélkül utasította el a kérdés napirendre tűzését.

Óraátállítás, pro és kontra

Az óraátállítás kapcsán amúgy akadnak pro és kontra érvek is bőven. Mellette szóló érvként leginkább az energia megtakarítást szokták hangsúlyozni (a MAVIR korábbi számításai szerint 4-5 milliárd forintot spórolnak a hazai fogyasztók; ez kb. 40 ezer háztartás éves felhasználását jelenti); de az utóbbi időben ez a szempont is komoly támadásokat kapott. Mint azt több kutatás is megemlíti, amit a világításon megspórolunk az átállással, azt egyre inkább elveszítjük a légkondicionáláson.

Az eltörlést szorgalmazók érvei között gyakran merül fel, hogy az átállás az emberi egészségre, közérzetre rövid távon hátrányos hatású. Szerintük ilyenkor fáradtabbak, ingerlékenyebbek vagyunk, de gyakori a szívfrekvencia ingadozása (elvileg ilyenkor megugrik a szívinfarktusos, ill. strok-os esetek száma), illetve a depresszió is. Ez utóbbit egyébként nemrég egy dán tanulmány is alátámasztotta, amely szerint bizonyítható kapcsolat van a depresszió és a téli időszámításra való átállás között. A Wikipédia bejegyzése szerint azonban mindez csak részben igaz, hiszen:

A több fény hatására a szervezetben több D-vitamin termelődik, ami erősíti az immunrendszert. Az embereket érő több napsütés hatására jobb az emberek hangulata.

Sőt, az eltörlés mellet érvelők szájából gyakorta elhangzik az is, hogy az átállás utáni napokban megugrik a balesetek, köztük az autószerencsétlenségek száma. Ennek az érvnek viszont némileg ellent mond az a tény, hogy hosszú távon viszont, a jobb látási viszonyok miatt csökkenhet a közúti balesetek száma.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Pénzcentrum olvasói már szavaztak

Mivel mi is kíváncsiak voltunk, mit gondolnak olvasóink a kérdésről, a legutóbbi óraátállításkor szavazást hirdettünk. Meglepetésünkre több mint 12 ezeren adtak le szavazatot kérdéseinkre (egyenként), így bár az eredmény nem reprezentatív, mindenképp elgondolkodtató. Olvasóink többsége az eltörlés mellett tette le a voksát, és többségük végleg áttérne a nyári időszámításra.

Most még lesz!

De az is biztos, hogy kizárólag egységes megoldásra lehet törekedni az ügyben; időzónánknak összhangban kell lennie azon országokéval, amelyekkel erős gazdasági kapcsolatot tartunk fenn, ezzel ugyanis kordában lehet tartani a tranzakciós költségeket. E tekintetben az sem véletlen, hogy uniós irányelv vonatkozik a kérdésre, tehát elvileg csak közös döntéssel rakhatunk pontot az ügyre. Bármi is legyen azonban a viták, illetve a politikai hercehurca vége:

október 29-én, azaz most vasárnap, hajnali 3 óráról 2 órára át kell majd állítanunk óráinkat!

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?