6 °C Budapest
Lázár: jön a CSOK felülvizsgálat és bővítik az ingyenes védőoltások körét

Lázár: jön a CSOK felülvizsgálat és bővítik az ingyenes védőoltások körét

2017. október 19. 19:00

Egy hét kihagyás után ismét Kormányinfót tartott Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és beszámolt a múlt heti kormányülésről és kabinetülésekről. A tárcavezető beszélt a CSOK felülvizsgálatáról, az ingyenes védőoltásokról, a kéményseprésről, a dugódíjakról és a a nyugdíjasoknak szánt év végi összegekről is.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy hét kihagyás után megtartotta a 101. Kormányinfót. Ezen pedig több gazdasági kérdést is érintett. A legfontosabb információk a CSOK-ról, a nyugíjakról és a védőoltásokról esett.

CSOK-felülvizsgálat

Két vita van a kormány asztalán. Az egyik annak vizsgálata, hogy a támogatás közvetítése jól működik-e, mennyire bürokratikus. Az NGM erről készít egy jelentést, amit a kormány meghallgat. Lenne olyan bürokratikus könnyítés, ami segítené a vásárlókat.

A másik dolog, hogy a támogatási rendszert ki kell értékelni, a miniszterelnök ezzel személyesen foglalkozik. Vannak olyan kezdeményezések, hogy ezt hogyan lehetne kibővíteni. A használt ingatlanok esetében felmerülnek új kérdések

- magyarázta.

Ingyenes védőoltások

Lázár János előrevetítte, hogy az ingyenes védőoltások körét a kormány kibővíti.

Internetáfa

Az internet szolgáltatás áfája 5 százalékra csökken. A módosítás jövőre lép életbe.

Dugódíj

A 4-es metró támogatási szerződésének feltételei között szerepel a dugódíj, de a miniszter szerintem ez egy városszervezési eszköz. Az Európai Bizottsággal pedig meg lehet egyezni, azaz jogilag lehetséges, hogy bizonyos összegért cserébe lemond a Bizottság a dugódíj alkalmazásáról. Lázár János szerint azonban a fővárosnak ell kell gondolkodnia a kérdésről.

Kéményseprés

A törvényhozás több alkalommal is átalakította a kéményseprés kérdését. Lázár János azonban mindenkit megnyugtatott: az itt élők biztonsága a legfontosabb a kormány számára. Ezért, aki akarja, ingyen ellenőriztetheti kéményét. Ugyanakkor a gondoskodás az ingatlantulajdonos felelőssége. A tulajdonosi léttel ugyanis felelősség is párosul - tette hozzá a miniszter.

Nyugdíjasok

Nyugdíjkorrekció lesz novemberben, összesen 27 milliárd forint értékben. Emellett nyugdíjprémiumot ad a kormány, ami összesen 30 milliárd forint. A kettő bónusz együtt átlagosan 20-23 ezer forintot jelent majd egy nyugdíjasnak. Emellett ismét kapnak 10 ezer forintos Erzsébet utalványt a nyugdíjasok. Amit a Magyar Posta fog kivinni, nem pedig a kormányhivatali dolgozók.

(Címlapkép: MTI Fotó, készítette: Soós Lajos)
NEKED AJÁNLJUK
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?