10 °C Budapest
Felkészült a fűtési szezonra az ország, vagy ezen a télen megfagyunk?

Felkészült a fűtési szezonra az ország, vagy ezen a télen megfagyunk?

2017. szeptember 25. 18:30

A téli fűtési szezon kezdetén az előző év azonos időszakához képest 23 százalékkal több, 4,3 milliárd m3 földgáz áll rendelkezésre a hazai tárolókban. Ez a mennyiség a folyamatos földgázimporttal kiegészülve biztonságosan fedezi a teljes lakosság téli igényét.

A lakossági fogyasztók biztonságos ellátása érdekében az elmúlt tíz év legmagasabb téli gázfogyasztásának legalább 60 százalékának megfelelő mennyiségű földgázt kell elhelyezni a tárolókban - írta közleményében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A téli felkészülés eredményeként a hazai tárolókban elhelyezett földgázkészlet mennyisége szeptember 15-én 4,3 milliárd m3 volt, amely biztonságosan fedezi a teljes lakosság téli fogyasztását. Az idén betárolt gáz mennyisége 23 százalékkal több a 2016-os mennyiséghez képest. Az ország téli földgázellátását ugyanakkor nem csak a tárolói készletek biztosítják, hanem a folyamatos földgázimport és a hazai kitermelés is.

Nő a biztonsági készlet is

A földgáz biztonsági készlet mértékéről szóló rendelet 2017. október 31. napjától a jelenlegi 915 millió m3 helyett 1 200 millió m3-ben határozza meg a biztonsági készlet mértékét. Július 1-jével megkezdődött a biztonsági készlet feltöltése, mely a tárolási időszak alatt folyamatosan zajlott és jelenleg is tart.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az ellátásbiztonság érdekében folyamatosan figyelemmel kíséri a gáztárolásért felelős piaci szereplők tevékenységét, a hazai földgáztárolók töltöttségét, a rendszerek karbantartását és a téli fűtési szezonra való felkészülést. A tárolói készletszint alakulása hónapról hónapra nyomon követhető a MEKH honlapján.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40