Mutatjuk, hogy néz ki egy menő lakás 2017-ben + fotók

2017. szeptember 22. 05:30

A magyar vásárlók hagyományosan leginkább az árakat figyelik a bútorvásárlásnál, illetve a strapabíró darabokat keresik, de az aktuális bútortrendekkel is egyre többen foglalkoznak. Egyelőre főleg bizonyos rétegek - például a fiatalabb korosztályok - választásainál került előtérbe ez a szempont, de egyáltalán mi számít mostanában menőnek: az elegancia, a minimalizmus vagy a retro? És milyen a magyarok ízlése, ha az otthonuk berendezéséről van szó? Szakértőket kérdeztünk.

Éppúgy, mint a ruháknál vagy a kiegészítőknél, a bútorok esetében is évről évre változnak a trendek. A bútordivat világában a lakberendezők mellett az olyan események segítenek eligazodni, mint a Milánói Bútorvásár, ahol már több mint 50 éve minden tavasszal láthatóak az év újdonságai. Az idei rendezvény 360 fokos fordulatot vetít előre: az elmúlt évek visszafogottsága után teljesen új irány következik. Vajon vevők lesznek a magyarok az új trendre?

Elfelejthetjük a minimalizmust

Az elmúlt években a bútorkatalógusokat nézve a minimalista stílus uralta a piacot, amelyre a hideg színek és a távolságtartás volt jellemző.

A KIKA bútorlánc lakberendezási szakértői szerint most a természetes, melegséget árasztó formák, színek és anyagok vannak felfutóban: például a kerekebb, íveltebb vonalvezetés, a barátságos pasztell- vagy karakteres sötétebb színek, a steppelt kárpitozások és fahatású felületek jönnek divatba.

Ehhez társul még az abszolút kényelem, illetve a luxus jelleg, akár régebbi korokat idéző búrokkal és kiegészítőkkel.

Bárdóczky Andrea lakberendező is hasonló tendenciákat lát. Szerinte fontos lesz még a kövek használatának térhódítása az otthonokban a bútorokon és a falakon egyaránt. Megjelennek nyersen, csiszolva, akár márvány-, mész- vagy drágakő formájában, asztallapokon, karfákon, fogantyúkon vagy átvilágítva bútorfrontokon.

Ha bútorválasztásról van szó, a magyar vásárlóknak csak egy szűkebb rétegét foglalkoztatják a trendek.

Az örökérvényű, aktuális trendektől függetlenül is ízléses darabok vonzóbbak a magyar vásárlóknak, de leginkább hosszú távra választanak bútorokat. Az új trendek iránt leginkább a fiatalok érdeklődnek

- vélik a szakértők.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nálunk még mindig virágzik a retro

Bárdóczky Andrea úgy látja, hogy a magyarok mindig egy kis lemaradásban vannak az aktuális trendekhez képest. "Nálunk nem annyira vevők az újdonságokra, tavaly például minden kékben és szürkében úszott, mert kevesen fogadják be a szürkét. Talán az idén már többen nyitnak ebbe az irányba, de addigra egy újabb hullám jön" - véli a szakértő. Szerinte ennek a lemaradásnak az is az oka, hogy kevés olyan bútorcég van, amely képviseli az európai bútortrendeket: míg az Andrássy úton megtaláljuk az összes nagy ruházati divatcéget, bútorképviseletben hiány van.

A Nyugat-Európában már kifutott retro és vintage viszont még mindig széles körben jelen van hazánkban, és valószínűleg még néhány évig velünk lesz - az utóbbi néhány évben különösen a vintage vonal volt erős a magyar piacon.

A lakberendező hozzátette, hogy a nálunk még nagyon jellemző retroőrület 2-3 éve még Milánóban is erősen tombolt, Nyugat-Európában azonban mára teljesen lecsengett. A KIKA szakértői szerint általában legalább 1-2 év eltelik, mire begyűrűzik hozzánk és elfogadottá válik egy-egy trend, ekkor pedig Nyugat-Európában többnyire már más a divat. A bútorlánc Róbert Károly körúti áruháza egyébként jelentős megújításon esett át, hogy még inkább illeszkedjen az aktuális trendekhez. Ennek apropóján szeptember 22-24-ig az összes üzletben és a webshopban is 15 százalékos kedvezmény jár a termékekre.

Egy új trend, amivel mindenki jól jár

Az elmúlt években világszerte elterjedt még egy új trend a bútoriparban, és ez már a magyarországi bútorláncokban és otthonokban is jelen van: ez a környezetbarát bútorok vásárlása az egészség és a természet védelmének jegyében. Az elmúlt évtizedekben a hagyományos fa építőelemek helyett olcsóbb, egyszerűbben gyártható és felhasználható faipari termékek terjedtek el. Kevesen tudják, hogy a ma már minden háztartásban fellelhető bútordarabokhoz ragasztóként használt műgyanta gyakran tartalmaz formaldehidet, amelyet a WHO (World Health Organization) 2004-ben rákkeltő anyagnak minősített.

A fa bútoroknál akkor óvhatjuk leginkább a környezetünket, ha tömörfát választunk - ezek sokkal kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint a bútorlapból, MDF-ből vagy farostlemezből készült bútorok és tartósabbak is, ennek megfelelően viszont az áruk is magasabb

 - tudtuk meg a KIKA-tól. Az áruházlánc vásárlóinak körében is egyre keresettebbek a természetes alapanyagú termékek, ennek megfelelően a kínálatban is egyre több ilyen jelent meg az utóbbi években.

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem