14 °C Budapest

Kiborító adat: tényleg ennyire borzalmas magyar fiatalnak lenni?

2017. július 24. 11:37

Egy kutatás szerint jelentősen eltér az emberek boldogsága az OECD-tagállamokban, bár átlagosan elmondható, hogy a fiatalabbak boldogabbak az időseknél. Mutatjuk, hol helyezkedik el Magyarország a rangsorban.

Az életünkkel való elégedettséget nemcsak a lakóhelyünk gazdasági fejlettsége befolyásolja, hanem az tapasztalataink és életkörülményeink is - írja egy OECD kutatás, melyet a Gallup készített még 2014/2015-ben, és az eredmények a világszervezet 2016-os társadalmi jelentésében jelentek meg.

Svájcban és Dániában a legelégedettebbek az emberek az életükkel, míg Görögországban és Portugáliában a legalacsonyabb ez a mutató - két és fél fokkal vannak lemaradva a vezető országoktól.

Na ezt hogy mérik?

A Gallup egy képzeletbeli, 11 fokú létra segítségével méri az életelégedettséget. Azt kérik a válaszadóktól, hogy képzeljenek el egy 11 fokú létrát, ahol a legmagasabb fok a lehető legjobb életet jelenti számukra, a legalsó fok pedig a lehető legrosszabbat. A véleménykutató-intézet 150 országban méri a 15 évesnél idősebb lakosság szubjektív megítélésű életelégedettség-szintjét.

Általánosságban megfigyelhető, hogy azokban az országokban, ahol nagyot esett a lakosok bevétele vagy romlottak a munkaerő-piaci kilátások, alacsonyabb értéket vett fel a jóllétmutató is.

KATTINTS! Szomorú vallomás: na ezért nem jönnek haza a londoni magyarok

Az öt legmagasabb értékkel rendelkező ország közül négy Skandináviában van, a kontinentális nyugat európai, kelet európai, valamint ázsiai országok pedig jellemzően rosszabb helyezést érnek el a felmérésben. Kivételt jelentenek Hollandia, Svájc és Ausztria lakói, akik elégedettebbek életükkel, mint a többi nyugat európai.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

forrás: Society at a Glance 2016, OECD

A fiatalok általában elégedettebbek életükkel, mint az idősebbek. Az izraeli, norvég és svájci fiatalok a legelégedettebbek az életükkel, mindemellett a török, észt és magyar fiatalok pedig a legkevésbé.

A fiatalokon kívül a felnőttek sem állnak túl jól hazánkban. Magyarország az alsó harmadban helyezkedik el az OECD országok rangsorában, 30 év fölött gyakorlatilag mindenki hasonló mértékben elégedetlen az életével.

Néhány országban egyébként megfigyelhető, hogy az életelégedet mérő görbe "U" alakot ír le. Ez azt jelenti, hogy a fiatalok boldogabbak, a középkorúak kevésbé, majd 55 év felett megint emelkedik az elégedettség.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm