20 °C Budapest
Kiborító adat: tényleg ennyire borzalmas magyar fiatalnak lenni?

Kiborító adat: tényleg ennyire borzalmas magyar fiatalnak lenni?

2017. július 24. 11:37

Egy kutatás szerint jelentősen eltér az emberek boldogsága az OECD-tagállamokban, bár átlagosan elmondható, hogy a fiatalabbak boldogabbak az időseknél. Mutatjuk, hol helyezkedik el Magyarország a rangsorban.

Az életünkkel való elégedettséget nemcsak a lakóhelyünk gazdasági fejlettsége befolyásolja, hanem az tapasztalataink és életkörülményeink is - írja egy OECD kutatás, melyet a Gallup készített még 2014/2015-ben, és az eredmények a világszervezet 2016-os társadalmi jelentésében jelentek meg.

Svájcban és Dániában a legelégedettebbek az emberek az életükkel, míg Görögországban és Portugáliában a legalacsonyabb ez a mutató - két és fél fokkal vannak lemaradva a vezető országoktól.

Na ezt hogy mérik?

A Gallup egy képzeletbeli, 11 fokú létra segítségével méri az életelégedettséget. Azt kérik a válaszadóktól, hogy képzeljenek el egy 11 fokú létrát, ahol a legmagasabb fok a lehető legjobb életet jelenti számukra, a legalsó fok pedig a lehető legrosszabbat. A véleménykutató-intézet 150 országban méri a 15 évesnél idősebb lakosság szubjektív megítélésű életelégedettség-szintjét.

Általánosságban megfigyelhető, hogy azokban az országokban, ahol nagyot esett a lakosok bevétele vagy romlottak a munkaerő-piaci kilátások, alacsonyabb értéket vett fel a jóllétmutató is.

KATTINTS! Szomorú vallomás: na ezért nem jönnek haza a londoni magyarok

Az öt legmagasabb értékkel rendelkező ország közül négy Skandináviában van, a kontinentális nyugat európai, kelet európai, valamint ázsiai országok pedig jellemzően rosszabb helyezést érnek el a felmérésben. Kivételt jelentenek Hollandia, Svájc és Ausztria lakói, akik elégedettebbek életükkel, mint a többi nyugat európai.

forrás: Society at a Glance 2016, OECD

A fiatalok általában elégedettebbek életükkel, mint az idősebbek. Az izraeli, norvég és svájci fiatalok a legelégedettebbek az életükkel, mindemellett a török, észt és magyar fiatalok pedig a legkevésbé.

A fiatalokon kívül a felnőttek sem állnak túl jól hazánkban. Magyarország az alsó harmadban helyezkedik el az OECD országok rangsorában, 30 év fölött gyakorlatilag mindenki hasonló mértékben elégedetlen az életével.

Néhány országban egyébként megfigyelhető, hogy az életelégedet mérő görbe "U" alakot ír le. Ez azt jelenti, hogy a fiatalok boldogabbak, a középkorúak kevésbé, majd 55 év felett megint emelkedik az elégedettség.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?