14 °C Budapest
Kiborító adat: tényleg ennyire borzalmas magyar fiatalnak lenni?

Kiborító adat: tényleg ennyire borzalmas magyar fiatalnak lenni?

2017. július 24. 11:37

Egy kutatás szerint jelentősen eltér az emberek boldogsága az OECD-tagállamokban, bár átlagosan elmondható, hogy a fiatalabbak boldogabbak az időseknél. Mutatjuk, hol helyezkedik el Magyarország a rangsorban.

Az életünkkel való elégedettséget nemcsak a lakóhelyünk gazdasági fejlettsége befolyásolja, hanem az tapasztalataink és életkörülményeink is - írja egy OECD kutatás, melyet a Gallup készített még 2014/2015-ben, és az eredmények a világszervezet 2016-os társadalmi jelentésében jelentek meg.

Svájcban és Dániában a legelégedettebbek az emberek az életükkel, míg Görögországban és Portugáliában a legalacsonyabb ez a mutató - két és fél fokkal vannak lemaradva a vezető országoktól.

Na ezt hogy mérik?

A Gallup egy képzeletbeli, 11 fokú létra segítségével méri az életelégedettséget. Azt kérik a válaszadóktól, hogy képzeljenek el egy 11 fokú létrát, ahol a legmagasabb fok a lehető legjobb életet jelenti számukra, a legalsó fok pedig a lehető legrosszabbat. A véleménykutató-intézet 150 országban méri a 15 évesnél idősebb lakosság szubjektív megítélésű életelégedettség-szintjét.

Általánosságban megfigyelhető, hogy azokban az országokban, ahol nagyot esett a lakosok bevétele vagy romlottak a munkaerő-piaci kilátások, alacsonyabb értéket vett fel a jóllétmutató is.

KATTINTS! Szomorú vallomás: na ezért nem jönnek haza a londoni magyarok

Az öt legmagasabb értékkel rendelkező ország közül négy Skandináviában van, a kontinentális nyugat európai, kelet európai, valamint ázsiai országok pedig jellemzően rosszabb helyezést érnek el a felmérésben. Kivételt jelentenek Hollandia, Svájc és Ausztria lakói, akik elégedettebbek életükkel, mint a többi nyugat európai.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

forrás: Society at a Glance 2016, OECD

A fiatalok általában elégedettebbek életükkel, mint az idősebbek. Az izraeli, norvég és svájci fiatalok a legelégedettebbek az életükkel, mindemellett a török, észt és magyar fiatalok pedig a legkevésbé.

A fiatalokon kívül a felnőttek sem állnak túl jól hazánkban. Magyarország az alsó harmadban helyezkedik el az OECD országok rangsorában, 30 év fölött gyakorlatilag mindenki hasonló mértékben elégedetlen az életével.

Néhány országban egyébként megfigyelhető, hogy az életelégedet mérő görbe "U" alakot ír le. Ez azt jelenti, hogy a fiatalok boldogabbak, a középkorúak kevésbé, majd 55 év felett megint emelkedik az elégedettség.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?