25 °C Budapest
Kiborító adat: tényleg ennyire borzalmas magyar fiatalnak lenni?

Kiborító adat: tényleg ennyire borzalmas magyar fiatalnak lenni?

2017. július 24. 11:37

Egy kutatás szerint jelentősen eltér az emberek boldogsága az OECD-tagállamokban, bár átlagosan elmondható, hogy a fiatalabbak boldogabbak az időseknél. Mutatjuk, hol helyezkedik el Magyarország a rangsorban.

Az életünkkel való elégedettséget nemcsak a lakóhelyünk gazdasági fejlettsége befolyásolja, hanem az tapasztalataink és életkörülményeink is - írja egy OECD kutatás, melyet a Gallup készített még 2014/2015-ben, és az eredmények a világszervezet 2016-os társadalmi jelentésében jelentek meg.

Svájcban és Dániában a legelégedettebbek az emberek az életükkel, míg Görögországban és Portugáliában a legalacsonyabb ez a mutató - két és fél fokkal vannak lemaradva a vezető országoktól.

Na ezt hogy mérik?

A Gallup egy képzeletbeli, 11 fokú létra segítségével méri az életelégedettséget. Azt kérik a válaszadóktól, hogy képzeljenek el egy 11 fokú létrát, ahol a legmagasabb fok a lehető legjobb életet jelenti számukra, a legalsó fok pedig a lehető legrosszabbat. A véleménykutató-intézet 150 országban méri a 15 évesnél idősebb lakosság szubjektív megítélésű életelégedettség-szintjét.

Általánosságban megfigyelhető, hogy azokban az országokban, ahol nagyot esett a lakosok bevétele vagy romlottak a munkaerő-piaci kilátások, alacsonyabb értéket vett fel a jóllétmutató is.

KATTINTS! Szomorú vallomás: na ezért nem jönnek haza a londoni magyarok

Az öt legmagasabb értékkel rendelkező ország közül négy Skandináviában van, a kontinentális nyugat európai, kelet európai, valamint ázsiai országok pedig jellemzően rosszabb helyezést érnek el a felmérésben. Kivételt jelentenek Hollandia, Svájc és Ausztria lakói, akik elégedettebbek életükkel, mint a többi nyugat európai.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

forrás: Society at a Glance 2016, OECD

A fiatalok általában elégedettebbek életükkel, mint az idősebbek. Az izraeli, norvég és svájci fiatalok a legelégedettebbek az életükkel, mindemellett a török, észt és magyar fiatalok pedig a legkevésbé.

A fiatalokon kívül a felnőttek sem állnak túl jól hazánkban. Magyarország az alsó harmadban helyezkedik el az OECD országok rangsorában, 30 év fölött gyakorlatilag mindenki hasonló mértékben elégedetlen az életével.

Néhány országban egyébként megfigyelhető, hogy az életelégedet mérő görbe "U" alakot ír le. Ez azt jelenti, hogy a fiatalok boldogabbak, a középkorúak kevésbé, majd 55 év felett megint emelkedik az elégedettség.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35