Súlyos árat fizethetsz, ha ezt a 7 pontot nem tartod be lakásvásárláskor

2017. július 23. 10:01

Egy nem körültekintően végrehajtott lakásvásárlás, az új otthon felett érzett öröm helyett igazi rémálommá is válhat. Éppen ezért, ha hosszas keresés után végre megtaláltuk az álmaink lakását, még ne írjuk rögtön alá az adásvételi szerződést, a bosszúságok elkerülése érdekében ellenőrizzük még a ZillowSztrorik mellékleteként megjelent Lakáspiaci Mozaikban bemutatott 7 szempont szerint is az ingatlant, hogy a vásárlás tényleg csak örömet jelentsen!

1. A tulajdoni lapot kérjük le!

Mielőtt foglalót, vagy bármilyen összeget odaadnánk a megvásárolni kívánt lakásért cserébe, mindenképpen nézzünk rá az ingatlan tulajdoni lapjára. A nem hiteles tulajdoni lap akár ügyfélkapun keresztül is, egyszerűen lekérhető. Ugyan fizetni kell érte, de a díja mindössze 1000 forint, ami elenyésző összeg ahhoz képest, hogy egy szándéknyilatkozat aláírásakor már több százezer forintot is elkérhetnek tőlünk. Ezen szerepelhetnek olyan banki vagy egyéb széljegyek, amik töredékére csökkenthetik az ingatlan értékét.

2. Jól nézzük meg a környéket!

Szintén nagyon fontos, hogy járjuk körbe a környéket, ahol az ingatlant megvásárolni tervezzük, hiszen előre láthatólag több évig is a megadott helyen fogunk élni. Mint a ZillowSztorik mellékleteként megjelent Lakáspiaci Mozaik megállapítja, egy földszinti szórakozóhely miatt, akár 20 százalékkal a korábbi vételi ár alatt is eladta volna például egy vevő a csak valamivel korábban, ám nem körültekintően megvásárolt ingatlanját. De egy zajos autószerelőműhely a közelben is megkeserítheti az ott élők életét. Szintén fontos házon belül a lakóközösség valamilyen szintű megismerése, egy zajos, vagy egyéb szempontból problémás szomszéd is sok bosszúságot okozhat.

3. Vizsgáljuk meg a ház pénzügyi helyzetét!

Nagyon fontos a ház pénzügyi helyzetének a feltérképezése is: kérdezzünk rá a közös képviselőnél, hogy milyen felújításokat valósítottak már meg, és milyeneket terveznek a jövőben.

Ellenőrizzük, hogy nincs-e tartozása (közüzemi vagy egyéb, például hitelezők, hatóságok felé) a háznak.

4. Derítsük fel, hogy vannak-e speciális, az épületet érintő szabályok!

Egyes helyeken a lakások felújítása esetén különleges szabályoknak kell megfelelni. Ilyenek lehetnek például a műemléki, vagy helyi építészeti értéket védő korlátozások. Ezek előírhatják, hogy cserélhetjük-e például az ablakainkat, vagy ha igen, akkor milyen típusra. Szintén kérdés lehet ilyen esetben, hogy lehet-e például kívülről szigetelni az épületet, vagy beépíteni a tetőteret. Az előbbieken kívül érdemes megnézni a kerület adott részére vonatkozó szabályozási terveket is, elég kellemetlen lehet például, ha pár évvel később tőlünk néhány méterre szélesítenek és alakítanak át főúttá egy utcát.

5. Mérjük fel jól a lakás állapotát?

Biztosan mindenki hallott pénznyelő felújításokról, ezért mindenképpen nagyon fontos, hogy a lakás állapotát jól mérjük fel. Ez azonban nem csak a felújítandó ingatlanokra vonatkozik, hanem akár az új lakások esetében is fontos lehet, hogy tüzetesen megvizsgáljuk, mi, milyen minőségben készült el. Jó állapotú ingatlanok esetében pedig azért, mivel ugyan a lakás nem szorul feltétlenül felújításra, de ha mondjuk a kazán elromlik, előfordulhat, hogy egy egész fűtésrendszer cseréjének közepén találjuk magunkat, ahol kéményt kell bélelni, és rendszert átalakítani, mivel a korábbi nyíltégésterű kazán már csak zártégésterűre cserélhető. Mint a Lakáspiaci Mozaik szerzői megjegyezik,

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

a külcsín mögé bepillantó szakember jóval pontosabban fel tudja mérni a műszaki állapotot, és egy átalakítási költségkalkulációval támpontot adhat az alkudozáshoz is.

6. Tájékozódjunk a fenntartási költségekről!

A lakás árán túl az sem mindegy, hogy későbbi otthonunkat milyen költséggel tudjuk fenntartani. Az adásvételhez kapcsolódóan ugyan el kell készíteni az ingatlan energetikai tanúsítványát, ezt azonban a legtöbb esetben már csak a szerződésaláíráshoz hozza az eladó. Ugyanakkor az ingatlan több kategóriával alacsonyabb osztályba tartozása azt is jelenti, hogy évente több százezer forintnyi plusz rezsiköltséget kell fizetnünk egy korszerűbb ingatlanhoz képest.

7. Tájékozódjunk a lakáspiaci helyzetről!

"A konkrét helyzetbeli alkupozíciónkat sokkal jobban meg lehet ítélni, ha képben vagyunk az általános lakáspiaci trendekkel is" - hívják fel a figyelmet a kiadványban. Vagyis igyekezzünk megfelelően tájékozódni arról, hogy éppen merre tartanak a lakásárak.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 28. szerda
Ákos, Bátor
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem