12 °C Budapest
6+1 trükk: ezekkel felére faraghatod a villanyszámlád

6+1 trükk: ezekkel felére faraghatod a villanyszámlád

2017. július 3. 16:02

A modern háztartási berendezések már nemcsak a minőségben, hanem az energiatakarékosságban is versenyeznek egymással. Ez nemcsak a háztartási gépeknél, hanem gyakorlatilag minden elektromosságot használó fogyasztónál így van. Összeszedtünk néhány tippet, amivel jelentősen visszavághatod az elektromos áram után fizetett számláid összegét.

1. Időzítős konnektor

Számos berendezést csak időszakonként használjuk, így a kávéfőzőt a legtöbben csak reggel használják és a tévé sem megy napközben, amikor nem vagyunk otthon. A készenléti idő viszont jelentős villamos energiát emészt fel, ami éves szinten több ezer forintunkba is kerülhet. Egy időzítős kiegészítő ára így már egy év alatt megtérülhet, viszont akár több évtizeden keresztül spórolhatja meg nekünk az áramot.

2. Energiatakarékos izzó

Ugyan sokan legyintenek, ha az energiatakarékos izzókról van szó, mivel azt gondolják, hogy nem is hoz akkora megtakarítást, mint amekkorát ígér, és a fénye is sokkal rosszabb, mint hagyományos villanykörtéknek.
Az igazság azonban az, hogy a halványabb fény problémáját mára már kiküszöbölték a mérnökök, ráadásul az energiatakarékosság is olyan szintű, hogy egy 100 Wattos hagyományos égő hasonló fényerősségű energiatakarékos izzóra cserélésével már egy év alatt megtérülhet a befektetésünk átlagos használat mellett.

3. Programozható termosztát

A termosztát lecserélése valamivel több pénzt igényel, mint egy izzó cseréje, azonban sokkal többet is takaríthatunk meg vele. Így ugyanis a napi rutinunknak megfelelően állíthatjuk be az otthoni hőmérsékletet, sőt, egy okos termosztáttal akár a telefonunkról vezérelhetjük az otthon fűtésrendszert. A beszerelés egyébként 1-1,5 év alatt térül meg egyébként.

4. Automata világítás

A modern asztali lámpák jelentős része már programozható, így adott használati idő után (általában egy óra) automatikusan kikapcsolnak. Ez nemcsak az energiahatékonyság miatt előnyös, hanem az ezek által termelt magas hőmérséklet sem fogja felgyújtani a lakást.

5. Elektromos főzőedény

A főzés is rengeteg energiát emészt fel, akár gáztűzhelyt, akár főzőlapot használunk. Az elektromos főzőberendezések azonban sokszor ugyan azt a menüt képesek lefőzni, csak éppen sokkal kevesebb energiát használnak fel, ráadásul az étel is hamarabb készül el.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

6. Napelemes kerti lámpák

Szinte már minden barkácsáruházban lehet kapni napelemes kerti lámpákat. Ezek lényege, hoyg napközben feltöltődnek, majd napnyugta után automatikusan bekapcsolnak, és amíg a raktározott energiából telik, addig világítanak. A klasszikus lámpák helyett így nemcsak a központi hálózat használata nélkül tudunk nyaranta a teraszon üldögélni, de még a lámpa felkapcsolásához sem kell felkelni a székből, hiszen ezek a lámpák automatikusan felkapcsolódnak sötétedéskor.

+1. Számold ki, mennyit takarítasz meg

Érdemes kiszámolni, hogy a mostani elektromos fogyasztó mennyi áramot fogyaszt, és ez mennyibe kerül nekünk évente. Ehhez segítséget nyújthat ez a kalkulátor, ahol kiszámolhatjuk, hogy mennyi áramot emészt fel az adott fogyasztó (pl: tévé vagy laptop), majd a nekünk kiszámlázott áram díjával felszorozva kiszámolhatjuk, hogy mennyit fogyaszt. Ezzel már könnyen kiszámolható, hogy mennyi idő alatt térül meg, ha energiatakarékosra váltunk, így az is kiderül, hogy tényleg megéri-e a váltás.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?