8 °C Budapest

Feleződnek az albérletárak? Ezrek lakhatási problémáját oldanák meg

2017. július 2. 09:00

Öt és félezer ember támogatta aláírásával a Habitat for Humanity online petícióját, amely átfogó kormányzati reformot sürget a hazai bérlakásszektor rendbetételére. Az ezzel kapcsolatban kidolgozott szakmai javaslatcsomagját a Habitat a héten mutatta be a kormányzat képviselőinek.

A hazai bérlakásszektor súlyos problémákkal küzd, amelyek több mint 600 ezer ember lakhatását érintik Magyarországon. A néhány év alatt másfél-kétszeresére emelkedett albérletárak és a megfelelő jogi védőháló hiánya kiszolgáltatottá teszi a bérlőket, de a lakástulajdonosok helyzete sem ideális. A kormány jelentős összegekkel támogatja a saját tulajdonú lakás szerzését, pedig az nagyon sokak számára a támogatások ellenére sem elérhető. A Habitat for Humanity úgy véli, hogy a bérlakásszektor problémái és ezek megoldási lehetőségei nem kapnak a jelentőségüknek megfelelő szakpolitikai figyelmet, ami komoly társadalmi és gazdasági következményekkel jár. Ezért indította a szervezet petíciós kampányát.

A Habitat az elmúlt hónapokban egy olyan koncepció kialakításán dolgozott, amely azok számára teremthet biztos és megfizethető otthont, akiknek az élethelyzete a jelenlegi állami támogatások rendszere mellett sem teszi lehetővé a lakástulajdon-szerzést, és akik számára a bérlakás nyújthat megoldást"

- mondta Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity ügyvezető igazgatója.

A június végéig több mint 5500 aláírást gyűjtő petíció három irányelv mentén javasol megoldást a hazai bérlakáshelyzet problémáira. Egyrészt a lakásbérlők és -kiadók biztonságát növelné jogaik és kötelességeik pontosabb törvényi meghatározásával, a viták rendezésének megfizethetővé, gyorssá és hatékonnyá tételével. Másrészt új adózási szabályokkal ösztönözné a lakástulajdonosokat a hosszú távú és megfizethető árú lakáskiadásra. Mindemellett pedig

nonprofit lakástársaságok és lakásszövetkezetek megalakítását és kormányzati támogatását sürgeti, hogy a piaci áron lakást bérelni nem tudók is megfizethető otthonhoz jussanak.

Javaslataival a Habitat megkereste az illetékes szerveket annak érdekében, hogy a kormány képviselőivel diskurzust kezdeményezzen.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A petíció mögött egy részletes háttértanulmány áll, amely elemzi a magyarországi bérlakásszektor helyzetét és nemzetközi példákból merítve, a hazai sajátosságok figyelembe vételével ad megoldási javaslatokat. Ezt vitattuk meg a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékeseivel. Reméljük, hogy a javaslataink beépülnek a magyarországi lakáspolitikai eszköztárba"

- hangsúlyozta Kőszeghy Lea, a Habitat for Humanity Magyarország szakpolitikai munkatársa.

Az 5500 aláírással támogatott petíció mostani leadását egy szakmai beszélgetés előzte meg június közepén, ahol a Habitat szervezésében a szektor legégetőbb problémáit és megoldási lehetőségeit is megvitatták a résztvevők. Ősztől további egyeztetések következnek, a szervezet igyekszik napirenden tartani a bérlakásszektor ügyét.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem