1 °C Budapest
Már bevezethetnénk az eurót, de a kormány nem akarja

Már bevezethetnénk az eurót, de a kormány nem akarja

2017. június 28. 09:30

A kormány továbbra sem rohan az eurócsatlakozással, szerintük előbb a tényleges konvergenciának kellene megtörténnie - olvasható ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) válaszaiból, melyeket a Világgazdaságnak küldtek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mivel az önálló monetáris politika is segített a válság leküzdésében, Magyarország egyelőre nem kíván belépni a kötött árfolyamrendszerbe, ez a kellő időben majd saját elhatározásán múlik - közölte az NGM a lappal. Az NGM emellett azt válaszolta, óriási előrelépés, hogy teljesítjük a belépési kritériumokat.

Ugyanakkor az euró bevezetése akkor válhat időszerűvé, ha Magyarország gazdasági fejlettsége megközelíti az euróövezet országainak az átlagát, tehát a tényleges konvergencia létrejön

- írta a tárca.

A magyar egy főre jutó GDP az EU-átlag 67 százaléka volt tavaly, ezt kellene a jelek szerint közelíteni ahhoz, hogy realitás legyen az euró bevezetése. A minisztérium arra figyelmeztet, ha anélkül lépnénk be, hogy a reálgazdaság teljesítménye megközelítené az eurózónáét, akkor a csatlakozás vesztesei lehetnénk, hasonlóan egyes mediterrán országokhoz. "Másrészt az euróövezet elmúlt években felszínre került nehézségei, belső problémái nyomán az euróövezetnek is meg kell még újulnia, stabilizálódnia, és egyben vissza kell szereznie korábbi vonzerejét" - közölte a tárca.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 5. vasárnap
Vilma
48. hét
December 5.
Advent (2.)
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20