Itt a hőségriadó: durva nyár vár rád, ha ezt nem léped meg azonnal

Itt a hőségriadó: durva nyár vár rád, ha ezt nem léped meg azonnal

2017. június 22. 05:34

Itt a nyári kánikula, az elkövetkező napokban akár 37 fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála. Aki eddig nem tette, most az is biztos bekapcsolja majd a klímát. Csakhogy, ha nem tartunk be néhány aranyszabályt, könnyen megfázás vagy akár komoly betegség is lehet a vége.

Beköszöntött az igazi nyár, mindenhol dübörög a légkondi: a klíma az elmúlt években mindenhol megszokottá vált, viszont tartós egészségügyi problémáink is lehetnek abból, ha nem megfelelően használjuk a berendezést.

Ráfizethetünk, ha nem vagyunk elővigyázatosak

Nincs sok teendőnk a beszerelt klímával, és rengeteg pénzt és időt spórolhatunk meg azzal, ha rendszeresen átnézi egy szakember a készüléket. Erre ideális esetben évente kétszer kell, hogy sor kerüljön: a hűtési szezon végén, októberben és a szezon elején, áprilisban.

Ha választani kell, én azt mondom, az októberi a fontosabb

 - mondta a Pénzcentrumnak Pettermann Tibor, egy klímaszereléssel és karbantartással foglalkozó cég tulajdonosa. Azt mondta, erre a következő miatt van szükség: a szezon alatti működtetés során a klímaberendezés jelentős mennyiségű, a levegőben megtalálható szennyeződést szív magába. A klíma beltéri egységében különböző szűrők vannak, ezeknek a feladata a szennyeződések, pollenek, házi por és atkák kiszűrése, hogy a levegő minőségét mintegy légtisztító berendezésként folyamatosan kondicionálja, javítsa. Ezeket a szűrőket kell a szezon végén kitisztítani, hiszen ha ez elmarad, a beltéri egységben megmarad a por és egyéb szennyeződések, amik a szűrő telítődésével visszakerülhetnek a légtérbe.

"Ha évente kétszer átnézetjük és kitisztíttatjuk a készüléket, akkor a klíma a levegő megszűrésével kifejezetten jó lehet az allergiások számára" - jegyezte meg a szakember. Gondot okozhatnak a nem megfelelően elvezett kondenzvízben, illetve a beltéri egységben megtelepedő baktériumok és gombák is.

Tisztítás hiányában elszaporodhat a penészgomba is, ennek spóráira viszont sokan allergiásak

- mondta Pettermann Tibor.

Egy másik, klímaszereléssel foglalkozó szakember, Széll Ferenc hangsúlyozta, legrosszabb esetben a nem megfelelően tisztított klímaberendezésben a Legionella baktérium is elszaporodhat, ami nagyon komoly megbetegedéseket okozhat. Ez a baktérium egyébként a természetes vizekben is szinte mindenhol előfordul. Kis mennyiségben még a csapvízben is jelen lehet, de közvetlen veszélyt nem jelent, az emésztőrendszeren keresztül nem fertőz. Viszont belélegezve komoly betegség is kialakulhat: ha porlasztott formában belélegezzük, a léghólyagocskákig jutva atípusos tüdőgyulladást vagy Pontiac-lázat okozhat. Utóbbi egy enyhébb lefolyású légzőszervi megbetegedés, amely hasonlít az akut influenzához.

A karbantartás ára változó, de általában kiszállási díjjal együtt is 10 ezer forint körüli összeggel kalkulálhatunk. Nem érdemes tehát ezen spórolni, összességében rosszabbul járunk, ha az évi 20 ezer forintos kiadást akarjuk megúszni. A mellett, hogy az esetleges megbetegedés mellett kiesünk a munkából, táppénzre kell menni, a klímaberendezés javítása is jóval többe kerül.

Még most sincs késő átnézetni a készüléket, viszont számolni kell azzal, hogy a kánikulai napokon tízezrével indítják be egyszerre a klímákat, a klímaszereléssel foglalkozó cégek pedig rengeteg hívást kapnak. Épp ezért aki tavasszal elmulasztotta a karbantartást, az nyáron sokszor napokig, hetekig is várakozni kényszerül a hőségben, mire a szakember elhárítja a meghibásodást.

Mi is tehetünk az egészségünkért

A karbantartási munkákat minden esetben célszerű szakemberre bízni. Viszont a klímaberendezés légszűrőjét mi magunk is kitisztíthatjuk, fertőtleníthetjük. "A klíma beltéri egységéből kivehetjük a szűrőket, ezeket átmoshatjuk, fertőtleníthetjük. Amíg ezek száradnak, a szaküzletekben kapható szinte bármilyen klímatisztító spray segítségével fújjuk alaposan be, lehetőleg az egész berendezést" - javasolja Pettermann Tibor.

Ha minden megszáradt, visszahelyezhetjük a megszáradt szűrőbetéteket és lecsukhatjuk a fedelet. Ez azonban csak plusz óvintézkedés, nem helyettesíti a rendszeres karbantartást.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Milyen klímát válasszunk?

A legfontosabb szempont, hogy a hűteni kívánt helyiség méretéhez megfelelő teljesítményű berendezést válasszunk. Ebben szakember tud segíteni. Mielőtt tehát vásárolnánk, a beszerelést végző szakembernek mindenképp látnia kell a helyszínt.

E mellett mérlegelni kell a következőket is vásárlás előtt:

  • Mire is szeretnénk használni a berendezést: csak hűteni szeretnénk vele, vagy fűtésre is használnánk?
  • A klíma egy komoly befektetés, így az is meghatározó lehet, hogy mennyi időre vállalnak a gyártók garanciát a készülékekre.
  • Ha allergiás vagy asztmás beteg van a családban, célszerű komolyabb szűrőberendezéssel felszerelt klímát választani.
  • Szempont a fogyasztás is: megkerülhetetlen kérdés, hogy a klíma mennyivel dobja meg áramszámlánkat.

Széll Ferenc e mellett hangsúlyozta, fontos szempont az is, mennyire hangos az adott készülék. Ha jól választunk, akkor minimum 10 évig nem nagyon lesz gond a klímaberendezéssel.

Ha viszont most szeretnénk klímát vásárolni, érdemes felkészülni rá, hogy nehéz lesz megfelelő szakembert találni. A legszerencsésebb esetben csak néhány hét, rosszabb esetben viszont akár egy-másfél hónap is lehet, mire időpontot kaphatunk.

Klímát, mégis miből?

A Pénzcentrum által megkérdezett szakemberek szerint egy A++-os energiaosztályú alapmodell beszereléssel együtt nagyjából 200-250 ezer forintból jön ki. Ha egy kicsit komolyabb berendezést szeretnénk, akkor körülbelül 400 ezer forinttal kell számolnunk. Ez persze nagyon megterhelheti a családi kasszát. Megoldást jelenthet viszont a hitel.

Hogy kiderítsük, hol, és mennyiért tudunk most pénzhez jutni, a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorához fordultunk. Példaszámításunkban 400 ezer forintos hitelösszeggel, 2 éves futamidővel, és az alapbeállítással kalkuláltunk, vagyis, hogy a keresetünk nem haladja meg a havi nettó 250 ezer forintot (az otthonszépítő és az ingatlanfelújításra szóló személyi kölcsönöket most nem vettük figyelembe).

A fenti beállítások alapján a Sberbank Fair Expressz személyi kölcsön nyújtja a legjobb kamatot, náluk már 11,62 százalékos THM-mel megkaphatjuk a 400 ezer forintos hitelösszeget, a törlesztőnk pedig havi 18 438 forint. Jónak tűnik az MKB Mosoly Személyi Kölcsön is, a THM 12,68 százalék, a havi törlesztőrészlet pedig 18 295 forint.

Az UniCredit Stabil kamat személyi kölcsönnél 13,80 százalékos THM-mel számolhatunk, a havi törlesztőrészlet 19 017 forint. Szintén jó döntés lehet a Mohácsi Takarék Bank Fix Takarék Személyi Kölcsöne, amellyel 13,90 százalékos THM mellett 18643 forintos törlesztőrészlet mellett kaphatjuk meg a hitelösszeget,
a CIB Előrelépő Személyi Kölcsön pedig 13,99 százalékos THM mellett, 19049 forintos havi törlesztővel érdemes számolni.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
EZT OLVASTAD MÁR?