16 °C Budapest
Itt a legújabb tuti befektetés: kilőttek a balatoni nyaralók árai

Itt a legújabb tuti befektetés: kilőttek a balatoni nyaralók árai

2017. május 12. 17:32

Több mint 15 százalékkal nőttek tavaly a lakásárak az országos átlagot tekintve, de volt, ahol ennél sokkal nagyobb emelkedést könyvelhettek el.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Országos átlagban 15,4 százalékkal emelkedtek a lakásárak tavaly, az év végére lassult az éves növekedés, ami az idén is folytatódhat

- mondta Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója a jegybank pénteken kiadott lakáspiaci jelentését ismertetve. A legnagyobb mértékű, 22,5 százalékos növekedés Budapesten volt 2016-ban, ami alacsonyabb a korábbi időszakok 25-30 százalékos értékeihez képest. A lakáspiacot továbbra is az árak növekedése és a forgalom bővülése határozta meg. A piac ugyanakkor érettebb szakaszába lépett, a megemelkedett keresletre a kínálati oldal is egyértelmű élénküléssel reagált.

A harmadszor kiadott jelentés szerint a keresletet változatlanul a háztartások kedvező jövedelmi és munkaerő-piaci helyzete, valamint az alacsony kamatkörnyezet segítette. Sem az új lakáscélú hitelkihelyezések bővülése, sem a lakásárak országos átlagban számított emelkedése nem tekinthető túlfűtöttnek. Tavaly a vidéki városokban 13,8, a községekben 9 százalékot kissé meghaladó mértékű volt a lakásárak átlagos emelkedése. A fővárosban a jelentősen megemelkedett árak miatt már nem nőtt tovább a forgalom.

A várakozásaik szerint 2017 első fél évében a lakásárak növekedési dinamikája lassulni fog, de marad a kétszámjegyű emelkedés. A keresleti oldalon a reáljövedelmek stabil növekedése és a kedvező munkaerő-piaci helyzet élénkíti a lakáspiacot. Az alacsony kamatkörnyezet a befektetési keresletre is hat. A jelentés megállapította, hogy a hitelezési folyamatok továbbra is támogatták a lakáspiaci kereslet élénkülését, mintegy 42 százalékkal nőtt az új lakáscélú hitelkihelyezések volumene. A hitelből finanszírozott lakásvásárlások súlya nőtt, kissé meghaladta a tranzakciók felét.

Az adósságfék-szabályok továbbra is korlátozzák a túlzott eladósodást, így az új hitelezés bővülése még fenntarthatónak tekinthető az MNB szerint. A hitelfelvevők többsége jóval a limitek alatt vett fel kölcsönt. A lakásárak növekedése tavaly meghaladta az építési költségekét, ami kedvezően hat a fejlesztésekre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Baj lehet a munkaerőhiányból

A kiadott építési engedélyek megugrása után tavaly már az átadott új építésű lakások száma is kétszámjegyű emelkedést mutatott. Az új építésű lakások koncentráltan jelennek meg a fővárosban. A projektek döntő többségét 2018-ban adják át, így a kínálat folyamatos bővülésével csökkenhet az árnyomás a budapesti lakáspiacon. A jelentés kiemelten foglalkozik a balatoni lakásárak alakulásával. A balatoni üdülőkörzet ingatlanpiaca kiemelkedő a fővárosi lakáspiac mellett. A balatoni lakásárak hosszabb távon nagyobb stabilitást mutatnak, a válság hatására az országos átlaghoz képest kisebb mértékben vesztettek értékükből, viszont jelenleg sem tapasztalható az országos átlagnál nagyobb áremelkedés. Az MNB számításai szerint országos átlagban a lakásárak szintje elmarad a makrogazdasági fundamentumok által indokolt szinttől, így az árak folyamatos emelkedése még fenntarthatónak tekinthető.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?