Itt a legújabb tuti befektetés: kilőttek a balatoni nyaralók árai

Itt a legújabb tuti befektetés: kilőttek a balatoni nyaralók árai

2017. május 12. 17:32

Több mint 15 százalékkal nőttek tavaly a lakásárak az országos átlagot tekintve, de volt, ahol ennél sokkal nagyobb emelkedést könyvelhettek el.

Országos átlagban 15,4 százalékkal emelkedtek a lakásárak tavaly, az év végére lassult az éves növekedés, ami az idén is folytatódhat

- mondta Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója a jegybank pénteken kiadott lakáspiaci jelentését ismertetve. A legnagyobb mértékű, 22,5 százalékos növekedés Budapesten volt 2016-ban, ami alacsonyabb a korábbi időszakok 25-30 százalékos értékeihez képest. A lakáspiacot továbbra is az árak növekedése és a forgalom bővülése határozta meg. A piac ugyanakkor érettebb szakaszába lépett, a megemelkedett keresletre a kínálati oldal is egyértelmű élénküléssel reagált.

A harmadszor kiadott jelentés szerint a keresletet változatlanul a háztartások kedvező jövedelmi és munkaerő-piaci helyzete, valamint az alacsony kamatkörnyezet segítette. Sem az új lakáscélú hitelkihelyezések bővülése, sem a lakásárak országos átlagban számított emelkedése nem tekinthető túlfűtöttnek. Tavaly a vidéki városokban 13,8, a községekben 9 százalékot kissé meghaladó mértékű volt a lakásárak átlagos emelkedése. A fővárosban a jelentősen megemelkedett árak miatt már nem nőtt tovább a forgalom.

A várakozásaik szerint 2017 első fél évében a lakásárak növekedési dinamikája lassulni fog, de marad a kétszámjegyű emelkedés. A keresleti oldalon a reáljövedelmek stabil növekedése és a kedvező munkaerő-piaci helyzet élénkíti a lakáspiacot. Az alacsony kamatkörnyezet a befektetési keresletre is hat. A jelentés megállapította, hogy a hitelezési folyamatok továbbra is támogatták a lakáspiaci kereslet élénkülését, mintegy 42 százalékkal nőtt az új lakáscélú hitelkihelyezések volumene. A hitelből finanszírozott lakásvásárlások súlya nőtt, kissé meghaladta a tranzakciók felét.

Az adósságfék-szabályok továbbra is korlátozzák a túlzott eladósodást, így az új hitelezés bővülése még fenntarthatónak tekinthető az MNB szerint. A hitelfelvevők többsége jóval a limitek alatt vett fel kölcsönt. A lakásárak növekedése tavaly meghaladta az építési költségekét, ami kedvezően hat a fejlesztésekre.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Baj lehet a munkaerőhiányból

A kiadott építési engedélyek megugrása után tavaly már az átadott új építésű lakások száma is kétszámjegyű emelkedést mutatott. Az új építésű lakások koncentráltan jelennek meg a fővárosban. A projektek döntő többségét 2018-ban adják át, így a kínálat folyamatos bővülésével csökkenhet az árnyomás a budapesti lakáspiacon. A jelentés kiemelten foglalkozik a balatoni lakásárak alakulásával. A balatoni üdülőkörzet ingatlanpiaca kiemelkedő a fővárosi lakáspiac mellett. A balatoni lakásárak hosszabb távon nagyobb stabilitást mutatnak, a válság hatására az országos átlaghoz képest kisebb mértékben vesztettek értékükből, viszont jelenleg sem tapasztalható az országos átlagnál nagyobb áremelkedés. Az MNB számításai szerint országos átlagban a lakásárak szintje elmarad a makrogazdasági fundamentumok által indokolt szinttől, így az árak folyamatos emelkedése még fenntarthatónak tekinthető.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?