Meglepő, milyen sokan elégedettek az otthonaikkal

Meglepő, milyen sokan elégedettek az otthonaikkal

2017. március 22. 20:03

Meglepően elégedettek a magyarok a lakásukat illetően. A megkérdezettek 93 százaléka szereti otthonát és ebből kifolyólag a többség egyáltalán nem tervez költözést az elkövetkező 1 évben. 82 százalék hasznosnak találja a lakásbiztosítását és ezek közül csupán 12 százalék gondolja azt drágának.

Elégedettek vagyunk

A válaszadók 77 %-a nagyon, 16% közepesen, azaz összesen 93% válaszolta azt, hogy szereti jelenlegi otthonát- derül ki a Genertel 5000 fős kutatásából.

Sőt, a lakásbiztosítással sincsen semmi gondja a válaszadók 82 százalékának; hasznosnak találják ingatlanuk és ingóság megőrzése érdekében. Elenyészően (ezek 12%-a) találja csak drágának a havi díjat.

Ha egy kívánságom lenne...

....Akkor plusz egy szoba lenne az,  legalább is a 26% szerint, erre lenne a legégetőbb szükség.  Ez összefügghet azzal, hogy a válaszadók közel 30 százaléka legfeljebb 60 négyzetméteres ingatlanban él, feltehetően ők igényelnének még egy extra helyiséget.

Kertre csak 10%, erkélyre/teraszra 12% vágyik, míg felújításra, korszerűsítésre alig 2 százalék.

És kertes házban élnének a válaszadók. Igaz, ezt csak 28 százalék szeretné, ami nem meglepő annak fényében, hogy a felmérésben résztvevők több mint fele eleve kertes házban él.

Nem megyünk el!

A magyarok nem szeretnek sűrűn költözni, háromnegyedük jól érzi magát az otthonában és az elkövetkező 1 évben nem is tervez költözést.  A megkérdezettek közül külföldre szinte senki nem szeretne menni idén vagy 2018-ban; alig 1 százalék azok aránya, akik ebben gondolkodnak.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Így élünk mi

A Genertel által megkérdezettek 83 százaléka saját tulajdonú ingatlanban él, 12% albérletben, 5% szolgálati lakásban. 55 százalékuk kertes házban él, 40% társasházban vagy sorházban, a többi válaszadó tanyán vagy külterületen.

Jellemzően többen élnek egy ingatlanon belül; 29%-ban ketten, 28%-ban hárman, 21% esetében négyen élnek egy háztartásban. 14%-ban öten vagy annál többen és alig 8% válaszolta azt, hogy egyedül él.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?