0 °C Budapest

Csúnyán beégett Sarka Kata: tényleg nem tudja, mi az a rezsi?

2016. november 30. 16:09

Sarka Kata sokáig nem tudta, mi az a rezsi. De már tudja. Szerinte ez az igazi felnőtté válás. Te sem tudod? Na és azt, honnan származik a szó? Segítünk!

Sarka Kata Joshi Bharat vadiúj beszélgetős műsorának vendége volt. Az adás előzeteséből - amely kora délután még elérhető volt a csatorna honlapján, késő délután óta viszont már nem él a link - többek között az is kiderült, hogy Katának sokáig fogalma sem volt róla, mi is az a rezsi.

Én sokáig azt se tudtam, hogy havi rezsi: miből áll, mennyi az. (...) Azt gondolom, hogy tényleg ez az, ami az igazi felnőtté válás. (...) De tényleg, ez néha egy-egy ilyen feleszmélés, hogy ennyibe kerül a víz és a villany

- mondta mosolyogva a 30 éves, kétgyermekes édesanya.

Te sem tudod? Segítünk!

Éppen a mai napon foglalkoztunk a Pénzcentrumon mélyebben a közüzemi költségekkel. Elemzésünk szerint a lakossági villamos energia, illetve földgáz ára a legolcsóbbak között van Európában. Sőt, még vásárlóerő-paritáson, azaz a fizetésünkhöz mérve is csak a középmezőnyben vagyunk a kontinensen.

Egy kis etimológia

Őszinték leszünk, bár Kata kijelentése komoly felzúdulást okozott a szerkesztőségben - hiszen mindenki találkozott már 30 éves korára rezsiszámlával -; arra viszont csak kevés kollégánk tudott pontos választ adni, honnan is származik a "rezsi" kifejezés. Nos, a "Nyelv és Tudomány" oldalán néhány éve megjelent magyarázat szerint:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A magyar nyelv etimológiai szótára szerint a rezsi először 1841-ben bukkant fel, méghozzá ’pénzügyi hatóság’ jelentésben. 1865-ben ’ügyvitel, kezelés’, 1877-ben a ma általános ’fenntartási költség, önköltség’ jelentésben, de 1891-ben még ’színpadi rendezés’ jelentésben is felbukkan. A szó a magyarba az ausztriai németből került, ahol a Regie [rezsí] - mindezeket jelenti; igaz, éppen a ’fenntartási költség’ jelentésben többes számban használják: Regien [rezsíön]

- írják a cikkben, ahol további érdekességeket is találhatunk a szó eredetével kapcsolatban.

Címlapkép forrása: MTI

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?