Csúnyán beégett Sarka Kata: tényleg nem tudja, mi az a rezsi?

2016. november 30. 16:09

Sarka Kata sokáig nem tudta, mi az a rezsi. De már tudja. Szerinte ez az igazi felnőtté válás. Te sem tudod? Na és azt, honnan származik a szó? Segítünk!

Sarka Kata Joshi Bharat vadiúj beszélgetős műsorának vendége volt. Az adás előzeteséből - amely kora délután még elérhető volt a csatorna honlapján, késő délután óta viszont már nem él a link - többek között az is kiderült, hogy Katának sokáig fogalma sem volt róla, mi is az a rezsi.

Én sokáig azt se tudtam, hogy havi rezsi: miből áll, mennyi az. (...) Azt gondolom, hogy tényleg ez az, ami az igazi felnőtté válás. (...) De tényleg, ez néha egy-egy ilyen feleszmélés, hogy ennyibe kerül a víz és a villany

- mondta mosolyogva a 30 éves, kétgyermekes édesanya.

Te sem tudod? Segítünk!

Éppen a mai napon foglalkoztunk a Pénzcentrumon mélyebben a közüzemi költségekkel. Elemzésünk szerint a lakossági villamos energia, illetve földgáz ára a legolcsóbbak között van Európában. Sőt, még vásárlóerő-paritáson, azaz a fizetésünkhöz mérve is csak a középmezőnyben vagyunk a kontinensen.

Egy kis etimológia

Őszinték leszünk, bár Kata kijelentése komoly felzúdulást okozott a szerkesztőségben - hiszen mindenki találkozott már 30 éves korára rezsiszámlával -; arra viszont csak kevés kollégánk tudott pontos választ adni, honnan is származik a "rezsi" kifejezés. Nos, a "Nyelv és Tudomány" oldalán néhány éve megjelent magyarázat szerint:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magyar nyelv etimológiai szótára szerint a rezsi először 1841-ben bukkant fel, méghozzá ’pénzügyi hatóság’ jelentésben. 1865-ben ’ügyvitel, kezelés’, 1877-ben a ma általános ’fenntartási költség, önköltség’ jelentésben, de 1891-ben még ’színpadi rendezés’ jelentésben is felbukkan. A szó a magyarba az ausztriai németből került, ahol a Regie [rezsí] - mindezeket jelenti; igaz, éppen a ’fenntartási költség’ jelentésben többes számban használják: Regien [rezsíön]

- írják a cikkben, ahol további érdekességeket is találhatunk a szó eredetével kapcsolatban.

Címlapkép forrása: MTI

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm