11 °C Budapest
Csúnyán beégett Sarka Kata: tényleg nem tudja, mi az a rezsi?

Csúnyán beégett Sarka Kata: tényleg nem tudja, mi az a rezsi?

2016. november 30. 16:09

Sarka Kata sokáig nem tudta, mi az a rezsi. De már tudja. Szerinte ez az igazi felnőtté válás. Te sem tudod? Na és azt, honnan származik a szó? Segítünk!

Sarka Kata Joshi Bharat vadiúj beszélgetős műsorának vendége volt. Az adás előzeteséből - amely kora délután még elérhető volt a csatorna honlapján, késő délután óta viszont már nem él a link - többek között az is kiderült, hogy Katának sokáig fogalma sem volt róla, mi is az a rezsi.

Én sokáig azt se tudtam, hogy havi rezsi: miből áll, mennyi az. (...) Azt gondolom, hogy tényleg ez az, ami az igazi felnőtté válás. (...) De tényleg, ez néha egy-egy ilyen feleszmélés, hogy ennyibe kerül a víz és a villany

- mondta mosolyogva a 30 éves, kétgyermekes édesanya.

Te sem tudod? Segítünk!

Éppen a mai napon foglalkoztunk a Pénzcentrumon mélyebben a közüzemi költségekkel. Elemzésünk szerint a lakossági villamos energia, illetve földgáz ára a legolcsóbbak között van Európában. Sőt, még vásárlóerő-paritáson, azaz a fizetésünkhöz mérve is csak a középmezőnyben vagyunk a kontinensen.

Egy kis etimológia

Őszinték leszünk, bár Kata kijelentése komoly felzúdulást okozott a szerkesztőségben - hiszen mindenki találkozott már 30 éves korára rezsiszámlával -; arra viszont csak kevés kollégánk tudott pontos választ adni, honnan is származik a "rezsi" kifejezés. Nos, a "Nyelv és Tudomány" oldalán néhány éve megjelent magyarázat szerint:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A magyar nyelv etimológiai szótára szerint a rezsi először 1841-ben bukkant fel, méghozzá ’pénzügyi hatóság’ jelentésben. 1865-ben ’ügyvitel, kezelés’, 1877-ben a ma általános ’fenntartási költség, önköltség’ jelentésben, de 1891-ben még ’színpadi rendezés’ jelentésben is felbukkan. A szó a magyarba az ausztriai németből került, ahol a Regie [rezsí] - mindezeket jelenti; igaz, éppen a ’fenntartási költség’ jelentésben többes számban használják: Regien [rezsíön]

- írják a cikkben, ahol további érdekességeket is találhatunk a szó eredetével kapcsolatban.

Címlapkép forrása: MTI

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?