30 °C Budapest
822 ezer ember lett áldozat: támad a titkosított zsarolóvírus

822 ezer ember lett áldozat: támad a titkosított zsarolóvírus

2016. november 5. 11:30

Két és félszeresére nőtt azon internet használók száma, akik zsarolóvírusokkal találkoztak, az áldozatok számra pedig elérte a 822 ezret. 

A titkosított zsarolóprogram használata - olyan rosszindulatú vírus, amely titkosítja a sértett adatait és váltságdíjat követel a fájlok dekódolásáért - még mindig az egyik legelterjedtebb kiberbűnözői tevékenység. Ez viszonylag alacsony fejlesztési költségekkel jár, ugyanakkor potenciálisan magas jövedelemmel kecsegtet, amennyiben sikeres a fertőzés.

Az áldozatok számának növelése mellett, a bűnözők új földrajzi lehetőségeket is felfedeznek. 2016 első 3 negyedévében a legmagasabb számú megtámadott felhasználók az alábbi országokban voltak jelen: Japánban, Horvátországban, Dél-Koreában, Tunéziában és Bulgáriában. 

"A Crypto zsarolóprogramok továbbra is az egyik legveszélyesebb fenyegetést jelentik, mind a magánfelhasználók, mind a vállalkozások számára. Az áldozatok számának legutóbbi megugrását a zsarolóprogramok drasztikus mértékű módosításai okozták: az előző negyedévben 32 000 mutáció figyelhető meg, ez 3,5-szer több, mint a második negyedévben"- mondta Fedor Sinitsyn, a Kaspersky Lab zsarolóprogramok szakértője.

A böngészők és az Android operációs rendszere továbbra is a leggyakrabban támadott szoftver.

A Kaspersky Lab által észlelt exploit-ok (rosszindulatú parancssorok, amelyek egy szoftver és/vagy hardver biztonsági réseit használja ki) 45 százaléka böngészőket célzott, és 19 százaléka az Android mobileszközök rendszerét gyengítette. A banki malware-rel támadott felhasználók száma 5,8 százalékkal nőtt, és átlépte az 1 milliót.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?