25 °C Budapest
822 ezer ember lett áldozat: támad a titkosított zsarolóvírus

822 ezer ember lett áldozat: támad a titkosított zsarolóvírus

2016. november 5. 11:30

Két és félszeresére nőtt azon internet használók száma, akik zsarolóvírusokkal találkoztak, az áldozatok számra pedig elérte a 822 ezret. 

A titkosított zsarolóprogram használata - olyan rosszindulatú vírus, amely titkosítja a sértett adatait és váltságdíjat követel a fájlok dekódolásáért - még mindig az egyik legelterjedtebb kiberbűnözői tevékenység. Ez viszonylag alacsony fejlesztési költségekkel jár, ugyanakkor potenciálisan magas jövedelemmel kecsegtet, amennyiben sikeres a fertőzés.

Az áldozatok számának növelése mellett, a bűnözők új földrajzi lehetőségeket is felfedeznek. 2016 első 3 negyedévében a legmagasabb számú megtámadott felhasználók az alábbi országokban voltak jelen: Japánban, Horvátországban, Dél-Koreában, Tunéziában és Bulgáriában. 

"A Crypto zsarolóprogramok továbbra is az egyik legveszélyesebb fenyegetést jelentik, mind a magánfelhasználók, mind a vállalkozások számára. Az áldozatok számának legutóbbi megugrását a zsarolóprogramok drasztikus mértékű módosításai okozták: az előző negyedévben 32 000 mutáció figyelhető meg, ez 3,5-szer több, mint a második negyedévben"- mondta Fedor Sinitsyn, a Kaspersky Lab zsarolóprogramok szakértője.

A böngészők és az Android operációs rendszere továbbra is a leggyakrabban támadott szoftver.

A Kaspersky Lab által észlelt exploit-ok (rosszindulatú parancssorok, amelyek egy szoftver és/vagy hardver biztonsági réseit használja ki) 45 százaléka böngészőket célzott, és 19 százaléka az Android mobileszközök rendszerét gyengítette. A banki malware-rel támadott felhasználók száma 5,8 százalékkal nőtt, és átlépte az 1 milliót.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?