6 °C Budapest

Fordulat a lakáspiacon: egyre nehezebb eladni az ingatlanokat

2016. október 25. 16:03

Csökkentek a kínálati lakásárak országos viszonylatban 2016 harmadik negyedévében - derül ki az Otthontérkép.hu legfrissebb elemzéséből. A trendfordulás ugyan országosan szépen kirajzolódik, Budapestre szűkítve azonban a növekedés még mindig nem állt meg, csupán az üteme csökkent.

Országosan látványos a csökkenés

2016 harmadik negyedévében csökkent a kínálati ár a teljes (használt és új építésű) lakáspiacon, országos tekintetben - derül ki a negyedévenként több mint százezer eladó hazai lakóingatlan friss eladási árát összevető kutatásból. A "csok láz" hónapjaiban, vagyis az év elején az azt megelőző negyedévhez képest 16 százalékkal voltak magasabban az árak, majd a növekedés üteme jelentősen lassult. A harmadik negyedév már megtorpanást hozott, olyannyira, hogy az előző időszakhoz képest csökkenés mutatkozott. Az év eleji növekedést a kedvező vásárlási feltételek (támogatási rendszer tisztulása, a hitelezés élénkülése), a csok, illetve a munkaerőhiány okozta kivitelezői költségnövekedés magyarázta, a minimális csökkenést pedig a vevői és eladói oldalról észlelhető kivárás, illetve a hirtelen egekbe szökött árak gyors megnyugvása indokolhatja. A vevők várnak, hogy lejjebb menjenek az árak, az eladók egy jelentős része pedig még kivár az értékesítéssel, és nem akar engedni a magasabb árszintekből.

Forrás: Otthontérkép

Budapest még kitart

Ugyan országos viszonylatban érvényes ez a trend, Budapestet vizsgálva azonban nem helytálló. A fővárosban továbbra is árnövekedés tapasztalható, habár tény hogy ennek üteme folyamatosan lassul. A harmadik negyedévben jelentősen, negyedére esett vissza az árnövekedés az első negyedévhez képes.

Forrás: Otthontérkép

Tavaszhoz képest a nyár végétől kezdődően meghosszabbodott az értékesítési idő. A népszerű lokációkban is legalább 3-4 héttel, de jellemzően 6-7 héttel tovább tart eladni egy-egy lakást.

A kínálati árak, ami ugye az az összeg, amennyit szeretne kapni az eladó az ingatlanért, pedig az értékesítés sikerének érdekében most már egyes helyeken visszaestek. Budapesten a belvárosban és az elit kerületekben azonban, ha visszafogottabban is, de további növekedés érzékelhető

- hívta fel a figyelmet Ditróy Gergely az Otthontérkép vezető elemzője.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A fővárosban rövidtávon valószínűleg nem számolhatunk az árnövekedés teljes eltűnésével, mert a fizetőképes kereslet - különösen a népszerű kerületrészek esetében - továbbra is meghaladja a jó minőségű kínálatot. Különösen igaz ez az új építésű lakások esetében, ahol a folyamatosan emelkedő kivitelezési költségek további drágulást okozhatnak.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem