19 °C Budapest
Kezdődik a fűtésszezon: itt vannak a legfontosabb tudnivalók

Kezdődik a fűtésszezon: itt vannak a legfontosabb tudnivalók

2016. szeptember 16. 12:01

Országosan - és így Budapesten is - szeptember 15-én, azaz tegnap elkezdődött a hivatalos fűtési időszak. Emiatt a FŐTÁV megkezdi az épületek fűtésszabályozóinak készenléti állapotba helyezését a mintegy 245 ezer fővárosi fogyasztó számára. Adott épületben a társasházak által a távhőszolgáltatóval kötött üzemviteli megállapodásnak, vagy attól eltérően az eseti megrendelésnek megfelelően történik a fűtésszolgáltatás beindítása - írja közleményében a FŐTÁV.

A kormány rendelet szerint a fűtési időszak az év szeptember 15. napja és a következő év május 15. napja közötti időszak. Emiatt szeptember 15-étől a FŐTÁV a fűtésszolgáltatást az egyes lakóközösségek üzemviteli megállapodásában rögzített értékekhez igazodva indítja el. Amennyiben egy közösség nem rendelkezik megállapodással, vagy az abban foglaltaktól el kíván térni, a kapcsolást eseti írásbeli megrendeléssel igényelheti.

Az üzemviteli megállapodásban rögzítettektől eltérő fűtésindításra vagy leállításra vonatkozó írásos kérést (megrendelést) azonban kizárólag a közös képviselőktől vagy a közgyűlés által erre felhatalmazott személytől fogad el társaságunk. A kapcsolást az erre a célra rendszeresített nyomtatványon is feltüntetett díjért, 24 órán belül végezzük el. Az eseti rendelkezés nyomtatvány megtalálható a szolgáltató honlapján (www.fotav.hu) Az épületek fűtésének szabályozására a legkorszerűbb megoldás az, amikor az üzemviteli megállapodásban rögzítettek szerint a hőközpontokat szabályozó elektronika a külső hőmérséklet változása szerint automatikusan kapcsolja ki és be a fűtést. Így akkor indul el a külső hőmérséklethez igazítottan a fűtésszolgáltatás, amikor arra szükség van.

Javasolják, hogy a tisztelt lakóközösségek ezt az automatikus üzemviteli formát válasszák, bízzák a szakemberekre és a korszerű technológiára a fűtésindítást.

A távfűtés az egyik legkörnyezetkímélőbb fűtési technológia, aminek alkalmazása élhetőbb városi környezetet, a fűtési idényben is tisztább levegőt és biztonságosabb otthonokat eredményez. A FŐTÁV Zrt. modellszámítása szerint csak Budapesten minden 10 ezer, gáz- vagy fafűtésről távhőre váltó háztartás és közület évi mintegy 47 tonnával csökkentené a fűtési eredetű károsanyag-kibocsátást, köztük mintegy 27 tonnával a nitrogénoxid-, illetve 3 tonnával a kéndioxid-szennyezést, nem beszélve az évi 8000 tonna üvegházhatásért részben felelős széndioxidról.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A mindennapokban is érzékelhető javulást hozna Budapest életében, ha az összes fővárosi lakást és középületet a távhőrendszerre kapcsolnának. Számításaink alapján, ha felváltaná az egyedi gáz- és a fafűtést a környezetbarát távhő, érdemben nőne annak az esélye, hogy fűtési szezonban se alakuljon ki szmogriadóra okot adó légszennyezettségi állapot a fővárosban. Minden tízezer lakás vagy közület átállásával összesen évi 13 tonna por kibocsátásától is mentesülne Budapest.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?