Kezdődik a fűtésszezon: itt vannak a legfontosabb tudnivalók

Kezdődik a fűtésszezon: itt vannak a legfontosabb tudnivalók

2016. szeptember 16. 12:01

Országosan - és így Budapesten is - szeptember 15-én, azaz tegnap elkezdődött a hivatalos fűtési időszak. Emiatt a FŐTÁV megkezdi az épületek fűtésszabályozóinak készenléti állapotba helyezését a mintegy 245 ezer fővárosi fogyasztó számára. Adott épületben a társasházak által a távhőszolgáltatóval kötött üzemviteli megállapodásnak, vagy attól eltérően az eseti megrendelésnek megfelelően történik a fűtésszolgáltatás beindítása - írja közleményében a FŐTÁV.

A kormány rendelet szerint a fűtési időszak az év szeptember 15. napja és a következő év május 15. napja közötti időszak. Emiatt szeptember 15-étől a FŐTÁV a fűtésszolgáltatást az egyes lakóközösségek üzemviteli megállapodásában rögzített értékekhez igazodva indítja el. Amennyiben egy közösség nem rendelkezik megállapodással, vagy az abban foglaltaktól el kíván térni, a kapcsolást eseti írásbeli megrendeléssel igényelheti.

Az üzemviteli megállapodásban rögzítettektől eltérő fűtésindításra vagy leállításra vonatkozó írásos kérést (megrendelést) azonban kizárólag a közös képviselőktől vagy a közgyűlés által erre felhatalmazott személytől fogad el társaságunk. A kapcsolást az erre a célra rendszeresített nyomtatványon is feltüntetett díjért, 24 órán belül végezzük el. Az eseti rendelkezés nyomtatvány megtalálható a szolgáltató honlapján (www.fotav.hu) Az épületek fűtésének szabályozására a legkorszerűbb megoldás az, amikor az üzemviteli megállapodásban rögzítettek szerint a hőközpontokat szabályozó elektronika a külső hőmérséklet változása szerint automatikusan kapcsolja ki és be a fűtést. Így akkor indul el a külső hőmérséklethez igazítottan a fűtésszolgáltatás, amikor arra szükség van.

Javasolják, hogy a tisztelt lakóközösségek ezt az automatikus üzemviteli formát válasszák, bízzák a szakemberekre és a korszerű technológiára a fűtésindítást.

A távfűtés az egyik legkörnyezetkímélőbb fűtési technológia, aminek alkalmazása élhetőbb városi környezetet, a fűtési idényben is tisztább levegőt és biztonságosabb otthonokat eredményez. A FŐTÁV Zrt. modellszámítása szerint csak Budapesten minden 10 ezer, gáz- vagy fafűtésről távhőre váltó háztartás és közület évi mintegy 47 tonnával csökkentené a fűtési eredetű károsanyag-kibocsátást, köztük mintegy 27 tonnával a nitrogénoxid-, illetve 3 tonnával a kéndioxid-szennyezést, nem beszélve az évi 8000 tonna üvegházhatásért részben felelős széndioxidról.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A mindennapokban is érzékelhető javulást hozna Budapest életében, ha az összes fővárosi lakást és középületet a távhőrendszerre kapcsolnának. Számításaink alapján, ha felváltaná az egyedi gáz- és a fafűtést a környezetbarát távhő, érdemben nőne annak az esélye, hogy fűtési szezonban se alakuljon ki szmogriadóra okot adó légszennyezettségi állapot a fővárosban. Minden tízezer lakás vagy közület átállásával összesen évi 13 tonna por kibocsátásától is mentesülne Budapest.

NEKED AJÁNLJUK
Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?